Gran Turismo Sport: τα νέα στοιχεία

Ποιές καινούργιες δυνατότητες και λειτουργίες βρίσκονται στο προσκήνιο;

Κάθε μέλος της διάσημης οικογένειας των GT οφείλει να φέρνει στο προσκήνιο καινούργια χαρακτηριστικά και δυνατότητες σε σχέση με τους προκατόχους του - και το GT Sport, ως ο πρώτος τίτλος της σειράς για το PlayStation4 οφείλει... διπλά να κάνει κάτι τέτοιο. Η Polyphony Digital γνωρίζει ποιές είναι οι σχετικές προσδοκίες όχι μόνο από τον ειδικό Τύπο, αλλά και από τους παίκτες (ειδικά αυτούς που είχαν απογοητευτεί από τo GT5 και είχαν αντιμετωπίσει το GT6 ως τον τίτλο που το GT5 έπρεπε να είναι εξ αρχής). Για τον λόγο αυτό έχει συγκεντρώσει μία σειρά από νέα στοιχεία στο GT Sport, η πλειοψηφία των οποίων δίνει στον τίτλο συγκεκριμένη κατεύθυνση: αυτή του περισσότερο "κοινωνικού" και Δικτυακά ανταγωνιστικού Gran Turismo που προσφέρθηκε ποτέ σε οποιοδήποτε PlayStation.

Όσον αφορά σε αυτό πρωτίστως, λοιπόν: όπως είχαμε αναφέρει και στην αποκάλυψη του GT Sport που είχε γίνει στο πλαίσιο της Paris Games Week τον περασμένο Οκτώβριο, ο τίτλος θα προσφέρει εξ αρχής δύο είδη παγκόσμιων πρωταθλημάτων. Το ένα θα είναι το "εθνικό" και το άλλο "των κατασκευαστών": ο παίκτης θα έχει την επιλογή να συμμετέχει σε τακτικούς, προγραμματισμένους αγώνες εκπροσωπώντας είτε την χώρα του, είτε την αγαπημένη του μάρκα αυτοκινήτων. Σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία κάθε σεζόν - ναι, το GT Sport θα στηρίζεται σε κανονικό ημερολόγιο αγώνων - θα υπάρχουν αγώνες ανάμεσα στους καλύτερους κάθε χώρας και κάθε κατασκευαστή, ενώ αργότερα θα διοργανώνονται και θεματικοί αγώνες σχετικοί με αντίστοιχους πραγματικούς, ανάμεσα σε ηπείρους κλπ.

Τα νέα στοιχεία που έχουμε για την ανταγωνιστική αυτή πλευρά του GT Sport είναι αυτά που, κατά βάση, ωθούν τον τίτλο ασυζητητί στον χώρο όπου σήμερα επικρατούν τα πολυσυζητημένα E-Sports. Οι προαναφερθέντες αγώνες, αφενός, θα "μεταδίδονται" σε πραγματικό χρόνο μέσω PlayStation Network και θα μπορεί να τους παρακολουθήσει κανείς σαν τηλεοπτικό πρόγραμμα. Μέσα από αυτούς τους αγώνες, αφετέρου, θα αναδεικνύονται οι καλύτεροι οδηγοί, οι οποίοι στη συνέχεια θα καλούνται για συμμετοχή σε αληθινά πρωταθλήματα της FIA - η οποία, σε περίπου 20 χώρες, υπό όρους θα είναι σε θέση να παραχωρεί και ψηφιακό δίπλωμα αγωνιστικής οδήγησης (!) στους παίκτες εκείνους που θ' αποδειχθούν επαρκώς ικανοί. Αυτό ήταν το λογικό επόμενο βήμα μετά από την πρωτοβουλία του GT Academy και στο GT Sport υλοποιείται μέσα στο 2017.

Σε περισσότερο... γήινα καινούργια πράγματα: το GT Sport θα προσφέρει και για τους "μοναχικούς" παίκτες εκτενείς επιλογές παιχνιδιού, από την Arcade για γρήγορες αναμετρήσεις με εικονικούς οδηγούς και την Campaign για προοδευτική εξέλιξη μέσα από πρωταθλήματα, μέχρι την "εκπαιδευτική" Circuit Experience που απαρτίζεται από σχεδόν 140 ειδικά σχεδιασμένες προκλήσεις (λιγότερη βαρετή όμως από τα παλαιότερα Licences). Για τους... καλλιτέχνες ανάμεσά μας το Photo Mode τoυ GT6 έχει πλέον μετονομαστεί σε Scapes και προσφέρει απίθανα λεπτομερείς επιλογές "φωτογράφισης" των αυτοκινήτων, μέσα σε περισσότερα από 1000 (!) διαφορετικά περιβάλλοντα και με διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος σε υψηλή ποιότητα και ανάλυση 4Κ. Όσοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνιση των αυτοκινήτων τους, τέλος, με το GT Sport θα έχουν την δυνατότητα να διαμορφώσουν τα διακοσμητικά του αμαξώματος (liveries) όπως ακριβώς θέλουν.

Άλλα καινούργια στοιχεία του GT Sport που αναφέρθηκαν αλλά δεν επιδείχθηκαν στην εκδήλωση της Sony στο Λονδίνο περιλαμβάνουν (επιτέλους) μοντέλο φθοράς των αυτοκινήτων, δυνατότητα για επιλογή καιρικών συνθηκών (πριν τον αγώνα όμως και όχι δυναμικών), συνοδευτικό app του τίτλου για Android και iOS (όπου οι παίκτες μπορούν να "τσεκάρουν" στατιστικά και αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο - όπως και το πλήρες προφίλ τους στον τίτλο φυσικά), καθώς και ειδική περιοχή "ενημέρωσης" για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο του Gran Turismo και όλα όσα κάνουν τα μέλη της Friends List του παίκτη στο GT Sport. Η λίστα με τις προσθήκες που φέρνει στο προσκήνιο το νέο μέλος της οικογένειας των Gran Turismo είναι, λοιπόν, επαρκώς μεγάλη ώστε να το κατατάσσει σε άλλη κατηγορία από αυτήν ενός GT Prologue του παρελθόντος. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι, δε, πως υπάρχουν και για περισσότερα νέα πράγματα πληροφορίες στον ορίζοντα όσον αφορά στον τίτλο της Polyphony Digital. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ