FIFA 09

Για φέτος, φαβορί!

Είδος: Sports
Φορμά: PC,Playstation3,Xbox 360,Wii,PSP,DS
Τιμή: €69,99

Εταιρία: Electronic Arts
Διανομή: Electronic Arts Greece

Οκτώβρης και, εκτός από τον... θάνατο και την εφορία, το αμέσως επόμενο "σιγουράκι" σε αυτή τη ζωή είναι μία νέα έκδοση FIFA: ο πασίγνωστος τίτλος ποδοσφαίρου δεν έχει "χάσει σεζόν" από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και, σχεδόν με κάθε καινούργιο μέλος στην οικογένειά του, ωθεί το επίπεδο της σειράς - και την κατηγορία του εν γένει - σε όλο και υψηλότερα standards. Ειδικά την τελευταία τετραετία, η ετήσια "σύγκρουσή" του με κάθε αντίστοιχο Pro Evolution Soccer της Konami έχει σαφώς αποδώσει καρπούς για τους gamers, που - ασχέτως προτίμησης ανάμεσα στα δύο ή στα φορμά που τα φιλοξενούν - έχουν σταθεί μάρτυρες ολοφάνερης προόδου και για τα δύο franchises. Το ερώτημα είναι: έχει το FIFA 09 να επιδείξει όσες βελτιώσεις χρειάζεται για να αποδειχθεί καλύτερο τόσο από τον... "αιώνιο αντίπαλό" του, αλλά και από το ήδη πολύ καλό περυσινό FIFA 08;

Με μία λέξη: ναι. Η Electronic Arts κατάφερε, αξιοποιώντας την ισχύ του Xbox 360, του PS3 και του Internet, να επιτύχει με το νέο FIFA κάτι που κανένας προκάτοχός του δεν είχε προσφέρει στο παρελθόν: να αντικαθρεπτίσει την εξέλιξη πραγματικών πρωταθλημάτων, στα εικονικά. Με την επιλογή Adidas Live Season οι gamers έχουν την ευκαιρία να παίξουν με την αγαπημένη τους ομάδα από το εθνικό τους πρωτάθλημα (για τη χώρα μας οι διαθέσιμες είναι οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) και σε εβδομαδιαία βάση να λαμβάνουν από το Internet τα πραγματικά αποτελέσματα του πρωταθλήματος αυτού. Τα αποτελέσματα αυτά, με τη σειρά τους, "αντικαθρεπτίζονται" στο FIFA επηρεάζοντας στοιχεία όπως η καλή κατάσταση και η αποτελεσματικότητα (ή όχι) των εικονικών παικτών. Αν το... "αστέρι-μεταγραφή" της ομάδας αποδειχθεί "", με άλλα λόγια, ένας παραπάνω λόγος για κοσμητικά επίθετα!

Στις επιλογές παιχνιδιού περιλαμβάνονται φυσικά όλες οι ευκόλως εννοούμενες και καθιερωμένες, ιδιαίτερης μνείας ωστόσο αξίζουν τρεις. Η πρώτη δεν είναι άλλη από την περυσινή Be A Pro, που συνεχίζει να δίνει την ευκαιρία σε έναν ποδοσφαιριστή που δημιουργεί ο ίδιος ο παίκτης να εξελιχθεί από άσημο σε super star που οδηγεί την ομάδα του στην κορυφή, αλλά εμφανίζεται εμπλουτισμένη και εκτεταμένη σε σημαντικό βαθμό. Η δεύτερη είναι η Δικτυακή 10-on-10, η οποία δίνει την ευκαιρία σε 20 gamers να συμμετάσχουν ταυτόχρονα σε "κανονικά" ματς με κάθε έναν να ελέγχει έναν αθλητή μέσα στον αγωνιστικό χώρο: τα περυσινά προβλήματα φαίνονται να έχουν εξαλειφθεί και τα "ντέρμπι" μπορούν να είναι πραγματικά απολαυστικά (αν συμμετέχουν περισσότεροι έμπειροι gamers από αρχάριους!). Η τρίτη είναι η επιλογή Manager, η οποία αναθέτει τα ίδια διευθυντικά και διοικητικά καθήκοντα, αλλά με σωστότερο και καλύτερα δομημένο τρόπο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ