FIFA 09

Για φέτος, φαβορί!

Στο gameplay, πάντως, οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι περισσότερο "διακριτικές" (αφού αυτές του περυσινού έφεραν σε ήδη πάρα πολύ καλό σημείο τους βασικούς μηχανισμούς του). Ο αριθμός των κινήσεων που κάθε παίκτης μπορεί να εκτελέσει έχει αυξηθεί, αλλά δεν είναι τόσο απλό να εκτελεστούν πολλές από αυτές: η εξάσκηση για τις πιο εντυπωσιακές είναι απαραίτητη. Οι gamers που αρέσκονται στο περισσότερο οργανωμένο παιχνίδι, μπορούν να ορίσουν συγκεκριμένους συνδυασμούς κινήσεων στο joypad οι οποίοι "καλούν" συγκεκριμένες τακτικές και συστήματα μέσα στο γήπεδο, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα ματς στα οποία ο αντίπαλος έχει επιβληθεί λόγω καλύτερης οργάνωσης. Η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων παικτών και του τερματοφύλακα, δε, προσφέρει την απαραίτητη πρόκληση, αλλά ο ρυθμός του παιχνιδιού έχει ελαφρώς αυξηθεί, γεγονός που καθιστά τα ματς πιο έντονα, χωρίς να στερούνται απαραίτητα υψηλών σκορ.

Στα τεχνικά, εννοείται ότι η Electronic Arts δεν είχε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα να ξεχωρίσει - και το FIFA 09 συνεχίζει την παράδοση αυτή με πάρα πολύ όμορφα γραφικά τόσο στο σύστημα της Sony όσο και της Microsoft - οι διαφοροποιήσεις δεν είνα μεγάλες - και υπέροχο συνοδευτικό ήχο, τόσο στη μουσική και τα εφέ, όσο και στην περιγραφή. Ο έλεγχος είναι πρακτικά άψογος, με πανελάχιστες αδυναμίες που γίνονται αντιληπτές ακριβώς επειδή η κίνηση των παικτών και της μπάλας είναι ακόμη πιο αληθοφανής. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ρυθμίσεων που επιτρέπουν στους gamers να ορίσουν διάφορες παραμέτρους όπως επιθυμούν, ενώ η παρουσίαση και η δομή των επιλογών είναι, ως είθισται, υπεράνω κριτικής.

Όπως η στήλη είναι σίγουρη ότι οι φίλοι και οι φίλες που ακολουθούν την πορεία του ιστορικού franchise γνωρίζουν, δεν είναι πάντα "ευκόλως εννοούμενο" ότι κάθε καινούργια έκδοση FIFA θα είναι απαραίτητα καλύτερη από την προηγούμενη. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η καναδική εταιρεία όντως κατάφερε να συνθέσει το πληρέστερο, εντυπωσιακότερο και πλέον ισορροπημένο μέλος της οικογένειας τίτλων της. Ρυθμίζοντας τα πάντα στην εντέλεια και "προικίζοντας" το νέο FIFA με τόσο υλικό, που οι κάτοχοί του θα ασχολούνται με αυτό - σε αντίθεση με το παρελθόν - πολύ μετά τα Χριστούγεννα, η Electronic Arts φέτος πραγματικά προσφέρει "το πακέτο" όσον αφορά τα football games. Δύσκολο, πολύ δύσκολο το ματς για το Pro Evolution αυτή τη σεζόν...

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ