Έρχονται τα... minis!

Όχι, όχι εκείνα. Για το PSP, αλλά.. το ίδιο "της μόδας"!

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις που προέκυψαν στην έκθεση GamesCom σχετικά με το PGPgo ήταν αυτή που κατέδειξε το πόσο έχει αλλάξει η αγορά της ψυχαγωγίας εν κινήσει από την κυκλοφορία του αρχικού PSP το 2004 και πόσο σημαντικό είναι για τη Sony να προσαρμόσει τη στρατηγική της στα νέα δεδομένα. Έστω κι αν χρειάστηκε η επιτυχία μιας άλλης εταιρείας για να κάνει το σχετικό βήμα αποφασιστικά. Η άλλη εταιρεία είναι η Apple, φυσικά, της οποίας η τεράστια επιτυχία με το App Store για τα iPod Touch και iPhone φανέρωσε πέρα από κάθε αμφιβολία πόσο αρέσει στο κοινό να ασχολείται με απλά, μικρά, φθηνά προγραμματάκια και games, αφιερώνοντας συχνά σ’ αυτά πιο πολύ χρόνο απ’ ότι στις "κανονικές" παραγωγές. Ταιριαστά λοιπόν η αντίστοιχη πρόταση της Sony στα apps της Apple λέγεται... minis!

Τα minis είναι games των οποίων το μέγεθος δεν θα ξεπερνά τα 100 ΜΒ - ώστε να μπορούν να αγοραστούν και να εγκατασταθούν γρήγορα και "επιτόπου" σε ένα PSP οπουδήποτε κι αν βρίσκεται αυτό - και των οποίων ο προσανατολισμός είναι ακριβώς αυτό: γρήγορη, απλή στην παρουσίαση και στο gameplay διασκέδαση, στην οποία δεν θα πρέπει να αφιερώσει κανείς... ώρες ολόκληρες για να απολαύσει. Τέτοια games είναι π.χ. τα arcade (αντανακλαστικών) ή τα puzzle (λογικής), τα οποία μπορούν να παιχθούν σε πεντάλεπτα ή δεκάλεπτα ως... σνακ για να απασχολήσουν τον παίκτη ακριβώς όσο αυτός επιθυμεί εκείνη τη στιγμή. Τα minis θα έχουν δικό τους τμήμα στο PlayStation Store και την 1η Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα κυκλοφορήσει το PSPgo, δεκαπέντε από αυτά θα είναι διαθέσιμα προς αγορά σε τιμή που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί (αλλά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλή). Η Sony στοχεύει σε μία βιβλιοθήκη 50 τέτοιων τίτλων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η όλη συλλογιστική είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όχι μόνο για το καταναλωτικό κοινό, αλλά και για τους δημιουργούς video games. Τα minis τούς δίνουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν τις ιδέες τους για πρωτότυπους, διαφορετικούς τίτλους χωρίς υψηλά κόστη - κάτι που έχει καταβάλλει προσπάθεια να υποβοηθήσει και η Sony απλοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες υποβολής, έγκρισης, διάθεσης στο PlayStation Store κλπ. Είναι προς το συμφέρον και της ιαπωνικής εταιρείας, άλλωστε, και ποικιλία τίτλων και ιδεών να προσφέρει, και να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό. Για την ώρα η Sony επιμένει ότι τα minis θα είναι μόνο games, δεν θα πάρουν δηλαδή και τη μορφή μικρών εφαρμογών α λα App Store, αλλά υποθέτουμε ότι με αρκετή... "πίεση" από τους χρήστες των PSP, δεν αποκλείεται να αναθεωρήσουν. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εξέλιξη τόσο σημαντική, όσο και συναρπαστική στις προοπτικές που μπορεί να επιφυλάσσει. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ