Επτά (μείον δύο) χρόνια... φαγούρα

Διάδοχοι για τα PS3, Xbox 360 και Wii; Δεν νομίζω... αναλυτάκη!

Ε, ναι, το... έχει αυτό η αγορά του home entertainment, απ' ότι φαίνεται: επειδή έχει συνηθίσει να κινείται γρήγορα, τής είναι απίθανα δύσκολο να μειώσει για λίγο τους ρυθμούς της και να απολαύσει τη διαδρομή, αντί να βλέπει μόνιμα στον ορίζοντα το επόμενο σημείο που πρέπει να φτάσει. Αναφορικά με τα video games, δε, έχει συνηθίσει να... ψάχνει για ένα πλήκτρο με την ένδειξη "Reset" κάθε φορά που ξεπερνά τα 5 χρόνια διαδρομής με τα ίδια συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης. Για κάποιο λόγο όταν ένα PlayStation ή ένα Xbox... σβήνουν πέντε κεράκια, πρέπει απαραιτήτως να αρχίσουμε να συζητάμε για διαδόχους, είτε χρειάζονται είτε όχι, είτε μπορούν να στηριχθούν από το κοινό είτε όχι, είτε έχουν γενικότερο νόημα είτε όχι. Κάποτε ίσως είχαμε αυτήν την πολυτέλεια. Τώρα, όμως, δεν την έχουμε. Έτσι γι' αλλαγή, μάλιστα, δεν θέλουμε να την έχουμε - ή δεν θα έπρεπε, τουλάχιστον. Και αυτή τη φορά δικαιολογημένα.

Αφορμή για να έλθουν όλα αυτά για πολλοστή φορά στο προσκήνιο ήταν, φυσικά, οι... υποψίες των αναλυτών. Στη μία περίπτωση κάποιοι από αυτούς εντόπισαν και σχολίασαν μέχρι... θανάτου αγγελίες που δημοσίευσε η Microsoft στο Internet για θέσεις σχετικές με "μελλοντικά Xbox". Στη δεύτερη, ένας αναλυτής εξέφρασε τη γνώμη ότι η Nintendo, μετά τη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις του Wii το τελευταίο 18μηνο και την άφιξη των PS Move και Kinect for Xbox 360, "δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ανακοινώσει ένα Wii 2 στην επερχόμενη έκθεση Ε3 του Ιουνίου" (!). Κι αυτό παρά την πεφρασμένη, με σαφήνεια και κατ' επανάληψη, γνώμη του προέδρου της Nintendo πως ένα "Wii HD" δεν έχει νόημα για την ιαπωνική εταιρεία και πως θα πρέπει να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από αυτήν. Οι συζητήσεις για τα δύο αυτά θέματα έφεραν... αναπόφευκτα στο "τραπέζι" το ενδεχόμενο ενός PlayStation4 και η συνέχεια ήταν, λίγο έως πολύ, προβλέψιμη.

Κάτω από κανονικές συνθήκες αυτές τις συζητήσεις τις προσπερνά κανείς με επιδεικτική αδιαφορία. Εννοείται πως η Microsoft κάνει ήδη το σχεδιασμό της για το επόμενο Xbox - αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα τίποτε για τα επόμενα 3 ή και 4 χρόνια. Εννοείται πως τα fanboys της Nintendo θα ήθελαν να δουν ένα Wii υψηλής ευκρίνειας, αν μη τί άλλο για να χαρούν όπως πρέπει την νέα τους τηλεόραση - αυτό όμως δεν σημαίνει πως και τα στελέχη της Nintendo το θεωρούν απαραίτητα καλή ιδέα. Όσο για το PS3; Εννοείται πως η Sony αξιολογεί ποιά θα έπρεπε να είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία του διαδόχου του, αλλά... σε μια πενταετία από σήμερα. Το PS4...; Πολύ μακριά ακόμη. Κι εκεί κρύβεται ουσιαστικά το... επικίνδυνο αυτών των συζητήσεων: κι ας είναι όλα αυτά αμφίβολα και σίγουρα μακριά, όλοι φαίνεται να ρωτούν "γιατί όχι;". Και όχι... "γιατί;".

Εν πολλοίς, δεν είναι ώρα. Ούτε να μεταβούμε στην επόμενη γενιά, ούτε να απαξιώσουμε την παρούσα καθιστώντας την... "προηγούμενη", πρόωρα. Με την παγκόσμια οικονομία να έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι τη σταθερότητα και την άνοδο, το καταναλωτικό κοινό συνεχίζει να είναι αβέβαιο και φειδωλό με τις αγορές του. Δεν μπορεί να επενδύσει έτσι απλά σε ένα νέο φορμά, έχοντας να "συντηρήσει" με τίτλους τα δύο ή τρία που έχει ήδη. Ειδικά όταν φέτος θα διαπιστώσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά τί μπορούν να κάνουν τα PS3 και Xbox 360. Ειδικά όταν με τα Move και Kinect τα δύο υψηλής ευκρίνειας φορμά σύντομα θα αποδώσουν για πρώτη φορά διαφορετικό gameplay βασισμένο στην κίνηση, αλλά με λεπτομερή γραφικά. Τα επόμενα 2-3 χρόνια είναι αυτά που, ουσιαστικά, θα δώσουν την ευκαιρία στους κατόχους των Xbox 360 και PS3 να αποσπάσουν την περισσότερη ψυχαγωγική αξία από την επένδυσή τους. Να συζητά κανείς από τώρα για τους... διαδόχους δεν είναι μόνο άκαιρο. Είναι άσκοπο, και, εν τέλει, ανόητο. Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς.

Ένα μόνο επιχείρημα υπάρχει απέναντι στη διαπίστωση αυτή - μα... αυτοαντικρούεται. Έχει να κάνει με την ίδια την τεχνολογία, της οποίας το DNA επιτάσσει να εξελίσσεται και να μην παραμένει άπραγη. Ναι, αλλά να εξελίσσεται - γιατί ένα Xbox 720, ένα PS4 ή ένα Wii HD τί περισσότερο θα έφερναν π.χ τα Χριστούγεννα του 2012 στον κόσμο του gaming; Ίσως πιο πειστικά και... γυαλιστερά γραφικά, αλλά όχι κάτι άλλο: θα ήταν ανάλυσης 1080 και σίγουρα όχι π.χ. 2160 γραμμών, θα τα παίζαμε και πάλι με joypad ή χειριστήρια αναγνώρισης κίνησης, θα αξιοποιούσαν τις ίδιες online υπηρεσίες με την ίδια Δικτυακή υποδομή. Η 3D απεικόνιση θα λειτουργούσε καλύτερα, αλλά η αγορά δεν έχει ακόμη ολόκληρη μεταβεί στην υψηλή ευκρίνεια, πόσο μάλλον μαζικά στις τηλεοράσεις 3D. Με άλλα λόγια: πολύ νωρίς για συζητήσεις διαδοχής. Δεν απολαμβάνουμε καλύτερα όλα όσα έχουν να προσφέρουν και τα τρία συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης στο σπίτι, όντας στην ωριμότερη και γονιμότερη φάση τους, αντί να... αγχωνόμαστε με το "μετά"; Και για αντικαταστάτες έχουμε καιρό. Πολύ.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ