E3 2015: Συνέντευξη, Jim Ryan - Sony

O πρόεδρος της Sony Computer Entertainment Europe σχολιάζει όσα ενδιαφέρουν το κοινό του PlayStation

Πώς σχολιάζετε την άποψη πολλών καταναλωτών πως οι πλήρεις νέοι τίτλοι που αγοράζονται απευθείας από το PlayStation Store θα έπρεπε να είναι αισθητά και μόνιμα φθηνότεροι από τις αντίστοιχες εμπορικές εκδόσεις τους σε Blu-ray; Η Sony έχει σε κάποιο βαθμό μειώσει στους δικούς της τίτλους το κόστος των ψηφιακών αντιτύπων έναντι αυτών που πωλούνται σε υλικό αποθηκευτικό μέσο, σχεδόν καμία άλλη εταιρεία παραγωγής games όμως δεν έχει ακολουθήσει και η σχετική "γκρίνια" ακούγεται όλο και συχνότερα...
Όπως πιστεύω πως γνωρίζετε, το θέμα είναι περίπλοκο για πολλούς λόγους. Από τη μία πλευρά, εννοείται πως θέλουμε να αναπτύξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις εμπορικές μας δραστηριότητες στο PlayStation Network. Από την άλλη θέλουμε να έχουμε αρμονικές σχέσεις με όλες τις εταιρείες που δημιουργούν τίτλους για τα PlayStation - και παραμένει δικαίωμά τους να χρεώνουν αυτό που εκείνες θεωρούν σωστό για τις παραγωγές τους. Από μία τρίτη πλευρά, δεν θέλουμε να αποδειχθούμε επιβλαβείς στους εμπορικούς μας συνεργάτες που πωλούν games των PlayStation σε υλικό μέσο αποθήκευσης. Και, προφανώς, δεν θέλουμε να δυσαρεστούμε και το κοινό του PlayStation, που όντως χαρακτηρίζεται πια σαφώς από το ενδιαφέρον του να αγοράζει νέα ΑΑΑ games σε αμιγώς ψηφιακή μορφή.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, λοιπόν, είναι θέμα λεπτών ισορροπιών και κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να τις επιτύχουμε. Υπάρχει κατανοητά κάποια γκρίνια απ' όλες τις πλευρές: εμείς θα θέλαμε να είναι εφικτές χαμηλότερες τιμές μα δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε, οι εμπορικοί συνεργάτες θέλουν να τους στηρίζουμε με προϊόν σε υλική μορφή - και έχουμε κάνει κινήσεις που τούς επέτρεψαν να συμμετέχουν στην ψηφιακή αγορά games, όπως π.χ. με τις κάρτες PS Plus και τις προπληρωμένες κάρτες για το PSN - ενώ οι gamers θα ήθελαν τις χαμηλότερες δυνατές τιμές στα games που αγοράζουν ψηφιακά, χωρίς ωστόσο να στερηθούν την επιλογή και των games σε υλική μορφή (γιατί προσφέρει και αυτή κάποια πλεονεκτήματα).


Γίνονται κατά καιρούς κινήσεις με τις οποίες οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν πρόσφατους τίτλους ΑΑΑ σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες, όμως για να συμβεί αυτό μόνιμα στην αγορά νέων games απευθείας μέσω PSN θα πρέπει να βρεθούν σε συμφωνία όλοι οι εμπλεκόμενοι. Γίνονται βήματα προόδου, απλώς δεν είναι τόσο θεαματικά όσο πιθανώς θα ήθελε το κοινό. Όπως είπα, είναι περίπλοκο θέμα και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε όλοι.

Ποιά είναι η προσωπική σας γνώμη για το HoloLens της Microsoft; Δεν είναι άμεσα συγκρίσιμο ή ανταγωνιστικό του Morpheus - βάσει των τεχνολογιών που αξιοποιεί το καθένα - όμως πιστεύετε πως το HoloLens θα μπορούσε να απειλήσει το Morpheus εμπορικά και να τού στερήσει πωλήσεις όταν βρεθούν και τα δύο στην αγορά;
Κατ' αρχήν, ειλικρινά και χωρίς περιστροφές, η καινοτομία στην αγορά μας πρέπει να αναγνωρίζεται και να στηρίζεται, ασχέτως αν προέρχεται από τον ανταγωνισμό ή όχι - από αυτήν την πλευρά, λοιπόν, θεωρώ το HoloLens εξ ορισμού ενδιαφέρον. Από την άλλη, χωρίς να θέλω να ασκήσω κριτική στον ανταγωνισμό αυτόν ή να τον μειώσω (δεν είναι η πρόθεσή μου αυτή σε καμία περίπτωση) το HoloLens με έχει μπερδέψει. Ίσως φταίω εγώ, μα δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς λειτουργεί πρακτικά (σ.σ. ο Jim Ryan πιθανότατα αναφέρεται στο όλο σύστημα του HoloLens, το οποίο προβλέπει πως το περιφερειακό μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα, αλλά και ασύρματα σε συνδυασμό με PC στηριγμένου σε Windows 10, ενώ υπάρχουν και οι αόριστες συζητήσεις για χρήση του με το Xbox One).


Το Morpheus, από την άλλη πλευρά, είναι σαφές το πώς λειτουργεί, συνδέεται απευθείας με το PS4 και συνεργάζεται μόνο με αυτό, ενώ τα games του δημιουργούνται συγκεκριμένα για αυτό το σύστημα και για τίποτε άλλο. Πιστεύω ότι τα δύο προϊόντα θα βρουν τη θέση τους στην αγορά ως διαφορετικές προτάσεις, τόσο λειτουργικά όσο και σε επίπεδο κόστους, γι' αυτό και εν τέλει δεν θεωρώ το HoloLens ευθέως ανταγωνιστικό του Morpheus. Όπως και σε όλα τα άλλα πράγματα, βέβαια, οι καταναλωτές θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν και για τα δύο, οπότε πρέπει να περιμένουμε τη δική τους γνώμη γι' αυτό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ