Command & Conquer Red Alert 3

Γεύση γνωστή, μα... αγαπημένη

Είδος: Strategy
Φορμά: PC
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Electronic Arts
Διανομή: Electronic Arts Greece

Υπάρχουν μερικές σειρές τίτλων που, έχοντας διαφοροποιηθεί με συγκεκριμένους τρόπους από τον ανταγωνισμό, εμμένουν στη χρήση των στοιχείων αυτών για χρόνια ολόκληρα - και αυτό δεν μας πειράζει, παραδόξως, γιατί το κάνουν με στυλ και όχι σε βάρος του gameplay. Ανάμεσα σε αυτές τις λιγοστές σειρές τίτλων ανήκει χωρίς αμφιβολία και αυτή των Red Alert, στην... ευρύτερη "οικογένεια" των Command & Conquer. Τίτλοι στρατηγικής, μεν, αλλά με έντονο το στοιχείο της χιουμοριστικής υπερβολής και του παράδοξου, τα Red Alert συνεισέφεραν επίσης στην εξέλιξη της κατηγορίας όσο λίγα άλλα franchises - πώς "στέκεται" λοιπόν το ολοκαίνουργιο Red Alert 3 της Electronic Arts, δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του αρχικού;

Χωρίς να υπεισέλθoυμε σε πολλές λεπτομέρειες, θα σημειώσουμε ότι το "σενάριο" του νέου Command & Conquer στηρίζεται (σκόπιμα) όπως και το αρχικό στο "χρονικό παράδοξο" - και στις αλλαγές που θα συνέβαιναν στο μέλλον, αν κάποιος άλλαζε πράγματα στο σχετικό παρελθόν. Οι παίκτες έχουν στη διάθεσή τους τρεις δυνάμεις, αυτές των Allies, των Soviets και της Empire of the Rising Star και όπως πάντοτε επιλέγοντας μία καλούνται να επιβληθούν στις άλλες δύο, με την υπόθεση να αλλάζει καταλλήλως κάθε φορά που επιλέγεται άλλη δύναμη. Επίσης όπως και στο παρελθόν, το σενάριο αξιοποιεί ως μέσο για την εξέλιξη του τα ενδιάμεσα video όπου γνωστοί ή λιγότερο γνωστοί ηθοποιοί υποδύονται χαρακτήρες της υπόθεσης, με τρόπο ολοφάνερα κινηματογραφικής παρωδίας. Η εικαστική προσέγγιση συνολικά του Red Alert 3 θυμίζει... B-Movie επιστημονικής φαντασίας, κάτι που θεωρούμε ότι θα απολαύσουν - λόγω της αυτοσαρκαστικής διάθεσης του τίτλου - όλοι οι PC gamers.

Ως είθισται στα strategy games, κάθε μία από τις τρεις δυνάμεις έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, βάσει των μαχητικών μονάδων στις οποίες κυρίως στηρίζεται, των τρόπων που αναπτύσσει το στρατό της και των διαδικασιών με τις οποίες συγκεντρώνει και κατεργάζεται πρώτες ύλες. Οι τρεις δυνάμεις του Red Alert 3 δεν είναι ίσως τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όσο θα μπορούσαν, όλες όμως ενσωματώνουν πρωτότυπα στοιχεία στο πλαίσιο των strategy games συνολικά και για το συγκεκριμένο η ομάδα ανάπτυξης της ΕΑ LA αξίζει τα εύσημα (ειδικά για τις απίθανες μαχητικές μονάδες στα πιο "προχωρημένα" επίπεδα). Μεγάλη ποικιλία χαρακτηρίζει τόσο τις αποστολές - που ενίοτε εμπεριέχουν υποαποστολές με πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο - όσο και τα πεδία μάχης, που μπορούν να βρεθούν σε όλων των ειδών τα περιβάλλοντα. Γενικώς είναι εμφανές ότι έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια για να ξεφύγει το νέο Red Alert από την "παγίδα" των επαναλαμβανόμενων σκηνικών, στην οποία "πέφτουν" πολλά games της κατηγορίας αυτής.

Πάρα πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στον τεχνικό τομέα. Τα γραφικά του καινούργιου Command & Conquer είναι πάρα πολύ όμορφα, λεπτομερή σε εντυπωσιακό συχνά βαθμό, με έντονα χρώματα και πλαισιωμένα από εντυπωσιακά εφέ. Σε υψηλές αναλύσεις και με πολλές μαχητικές μονάδες στην οθόνη έχει ανάλογες απαιτήσεις από το hardware πολλών PC, αλλά όχι σε βαθμό παράλογο. Η ακουστική του πλευρά είναι επίσης φροντισμένη, με ταιριαστά γραμμένο soundtrack και ποιοτικά ηχητικά εφέ. Η όλη παρουσίαση, από τα... cult video sequences των ηθοποιών που είναι ευκρινέστατα έως τον σχεδιασμό των menu, δεν αφήνει περιθώρια για παράπονα. Η Electronic Arts γνωρίζει ότι το επίπεδο των strategy games σε όλους τους παραπάνω τομείς έχει "ανέβει επίπεδα" τα τελευταία χρόνια και φρόντισε η παραγωγή της να μην έχει τίποτε να ζηλέψει από τα καλύτερα δείγματα της αγοράς.

Αυτό που αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς στο Red Alert 3 είναι οι διαθέσιμοι τρόποι παιχνιδιού. Το σεναριακό τμήμα θα απασχολήσει τους έμπειρους παίκτες μερικές ώρες μόνο (αν και βέβαια αυτό είναι... μερικές ώρες x 3 για να παιχθεί το Campaign Mode και με τις τρεις διαφορετικές δυνάμεις), όμως η ΕΑ LA έχει σε αυτό προσθέσει μια επιλογή που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά σε τίτλο του είδους: το συνεργατικό Campaign, όπου δύο φίλοι μπορούν να παίξουν από κοινού όλες τις αποστολές ως αρχηγός και υπαρχηγός, με συχνά εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Φυσικά, παρούσες είναι και οι ανταγωνιστικές επιλογές gameplay μέσω Δικτύου, όπου και διαφαίνεται πέρα από κάθε αμφιβολία η καλή δουλειά που έχει γίνει ώστε οι τρεις δυνάμεις να είναι ισορροπημένες όσον αφορά τη συνολική τους δυναμική.

Από τα παραπάνω, και τον τόνο με τον οποίο παρατέθηκαν τα στοιχεία που εν πολλοίς συνθέτουν τον χαρακτήρα του καινούργιου Command & Conquer, θα μπορούσε κανείς να φτάσει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για "άλλο ένα strategy game" που διεκδικεί τα χρήματα των - όχι τόσων πολλών όσο άλλοτε - πιστών ακολούθων της κατηγορίας. Αν και αυτό δεν θα ήταν... εντελώς λανθασμένος ισχυρισμός, το Red Alert 3 κατορθώνει εν τέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις χάρις στον τεχνικό τομέα του, τη multiplayer πλευρά του και το σαρκαστικό χιούμορ του, όλα εκ των οποίων παίζουν το ρόλο τους στη συνολική απολαυστική εμπειρία της ενασχόλησης με αυτό. Μπορεί να μην "φέρνει την επανάσταση" στο είδος του, αλλά υποψιαζόμαστε ότι οι θιασώτες των τίτλων στρατηγικής δεν... το θέλουν κιόλας κάτι τέτοιο. Γι' αυτούς, η νέα δημιουργία της ΕΑ LA έχει να προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης, ειδικά online. Και... αυτό δεν έχει σημασία τελικά;

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ