Αντίο Xbox Live Gold, καλώς ήλθες Xbox Game Pass Core

Η Microsoft καταργεί την παλαιότερη συνδρομητική της υπηρεσία για να ενισχύσει την νεότερη, είναι ωστόσο ωφελημένο το κοινό;

Δεν είναι ακριβώς... μυστικό φυσικά το γεγονός ότι όλοι οι μεγάλοι "παίκτες" στην αγορά της σύγχρονης ψηφιακής διασκέδασης θέλουν να διευρύνουν την πελατειακή βάση των συνδρομητικών τους υπηρεσιών και, παράλληλα, να αντλούν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν από κάθε συνδρομητή ξεχωριστά. Και καμία απορία που για την Microsoft έχει οικονομικό νόημα να καταργήσει μία παλιά της συνδρομητική υπηρεσία όπως το Xbox Live Gold προκειμένου να δώσει πρόσθετη ώθηση στην αντίστοιχη νεότερη, δηλαδή το Xbox Game Pass. Οπότε... καμία έκπληξη που οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ακριβώς αυτό: στις 14 Σεπτεμβρίου το Xbox Live Gold παύει να υφίσταται και την θέση του παίρνει το νέο, "εισαγωγικό" Xbox Game Pass Core.

Είναι μία αλλαγή που... ερχόταν εδώ και καιρό, βέβαια, καθώς η Microsoft είχε καταργήσει την ετήσια συνδρομή του Xbox Live Gold ήδη από το 2020 και επίσης σταματήσει να προσφέρει με αυτό games για το Xbox 360. Έτσι τώρα μπορεί, μεταβαίνοντας στο Xbox Games Pass Core, να εστιάσει στα games των Xbox One και Xbox Series S|X games, προσφέροντας παράλληλα διαφορετικές παροχές.

Το πρόβλημα είναι πως η αξία των παροχών στην ουσία μειώνεται παρ' ότι το κόστος της υπηρεσίας αυτής μένει σταθερό: οι συνδρομητές του Xbox Game Pass Core από τις 14/9 θα πληρώνουν €6.99 (όπως και παλιότερα με το Xbox Live Gold... ή €59.99 ετησίως) αλλά τα δύο δωρεάν games τον μήνα που λάμβαναν καταργούνται. Παραμένουν φυσικά ως προνόμια η Δικτυακή συμμετοχή σε τίτλους multiplayer και οι ειδικές προσφορές ή εκπτώσεις. Την θέση των δωρεάν τίτλων παίρνει μία συλλογή από "τουλάχιστον 25" games στην οποία θα έχουν μόνιμη πρόσβαση, αν κρίνει όμως κάποιος από την ενδεικτική λίστα που έδωσε στην δημοσιότητα η Microsoft, απαρτίζεται κυρίως από δικούς της τίτλους και δη... παλαιάς κοπής, που είναι πάρα πολύ πιθανό οι κάτοχοι Xbox να τους έχουν ήδη (θα συμπληρωθεί μέχρι την έναρξη της νέας υπηρεσίας):

Among Us
Descenders
Dishonored 2
Doom Eternal
Fable Anniversary
Fallout 4
Fallout 76
Forza Horizon 4
Gears 5
Grounded
Halo 5: Guardians
Halo Wars 2
Hellblade: Senua’s Sacrifice
Human Fall Flat
Inside
Ori & The Will of the Wisps
Psychonauts 2
State of Decay 2
The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

Μια ματιά στο τί κάνει ο ανταγωνισμός, πάντως, εξηγεί πολλά: το PlayStation Plus Essential της Sony έχει ακριβώς το ίδιο ετήσιο κόστος με το Xbox Game Pass Core - προσφέροντας κι αυτό την Δικτυακή συμμετοχή σε τίτλους multiplayer και τις ειδικές εκπτώσεις - με την διαφορά πως το πρώτο διατηρεί τα τρία δωρεάν games που προσφέρει κάθε μήνα. Κάπως... ειρωνικά, η Sony πρόσφατα σταμάτησε να προσφέρει την PS Plus Collection, η οποία ήταν κάτι ανάλογο της μίνι-συλλογής που θα προσφέρει τώρα η Microsoft με το Xbox Game Pass Core. Περιμένουμε να δούμε την τελική λίστα των τίτλων αυτής της μίνι-συλλογής (και η Microsoft λέει πως θα γίνονται προσθήκες ή αλλαγές σε αυτήν "2-3 φορές τον χρόνο), αλλά το πιθανότερο είναι, όσον αφορά στα games αυτά καθ' αυτά, το PS Plus Essential να προσφέρει υψηλότερο δείκτη αξίας/κόστους με τα τουλάχιστον 36 games που παρέχει δωρεάν σε ετήσια βάση.

Είναι γεγονός, πάντως, πως και οι δύο "εισαγωγικές" συνδρομητικές υπηρεσίες - το Xbox Game Pass Core και το PlayStation Plus Essential - έχουν κοστολογηθεί... ακριβώς εκεί όπου το αμέσως επόμενο επίπεδο συνδρομής να είναι εν τέλει περισσότερο ελκυστικό. Το Xbox Game Pass Console (αυτό δηλαδή που προσφέρει μόνο τα games των Xbox και όχι των PC) είναι κατά 4 μόνο ευρώ ακριβότερο σε μηνιαία βάση από το Xbox Game Pass Core προσφέροντας ασύγκριτα περισσότερα games (το λιγότερο πέντε ή έξι φορές πιο πολλά), υψηλότερης ποιότητας περιεχόμενο αλλά και τις νέες παραγωγές της Microsoft την ημέρα της κυκλοφορίας τους. Το PlayStation Plus Extra, δε, προσφέρει τα τρία δωρεάν games του PS Plus Essential κάθε μήνα αλλά και απεριόριστη πρόσβαση σε σχεδόν 500 (!) ποιοτικά games για PS4/PS5 με μόλις €40 παραπάνω σε ετήσια βάση από το κόστος του PS Plus Essential. Η επιλογή, και στις δύο περιπτώσεις, είναι... προφανής. Όχι;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ