Αντίο, Matrix Online

Οριστικό τέλος για το Δικτυακό παιχνίδι με θέμα τη διάσημη τριλογία

H κοινότητα του online gaming δέχθηκε ένα... σκληρό αλλά πολύ χρήσιμο μάθημα πρόσφατα, όταν η Sony Online Entertainment έθεσε εκτός λειτουργίας και τον τελευταίο server που στήριζε το πολυσυζητημένο αρχικά, αγνοημένο στη συνέχεια The Matrix Online. Το ηθικό δίδαγμα του μαθήματος; Δεν είναι ποτέ αυτονόητο πως ιδέες που ακούγονται εξαιρετικές "στα χαρτιά", θα αναδειχθούν απαραίτητα και στις εμπορικές επιτυχίες που οι εταιρείες τους ελπίζουν. Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς: ποιό υλικό προσφέρεται για να δημιουργήσει κανείς γύρω του έναν ψηφιακό εικονικό κόσμο, μέσα στον οποίο όλα θα μπορούσαν να συμβούν, περισσότερο από αυτό των The Matrix, των οποίων ο κόσμος ήταν... εξ αρχής τέτοιος και στην κινηματογραφική του μορφή;

Η επιτυχία, ωστόσο, δεν ήλθε ποτέ - όχι μόνο σε επίπεδο... World of Warcraft, αλλά ούτε καν σε αξιοπρεπές - και οι δημιουργοί του The Matrix Online δεν έχουν δυστυχώς κανέναν άλλο να κατηγορήσουν παρά τους εαυτούς τους. Όταν ο τίτλος ξεκίνησε να λειτουργεί ήταν ακόμη σε ολοφάνερα ανώριμο στάδιο: αστάθεια, προβλήματα σύνδεσης, ατέλειες στα γραφικά και, το κυριότερο, λίγα πράγματα να κάνει κάποιος μέσα στον κόσμο του. Τίποτε το αληθινά συναρπαστικό και σίγουρα τίποτε αντίστοιχο με τις χαρακτηριστικές σκηνές των ταινιών, που προφανώς τα εκατομμύρια θαυμαστών της δουλειάς των αδελφών Wachowski ήθελαν να δουν. Αυτό ήταν το πρώτο "φάουλ". Οι υποσχέσεις για περισσότερο περιεχόμενο, πιο ενδιαφέρουσες τοποθεσίες, αποστολές, νέους χαρακτήρες κλπ. έγιναν γρήγορα, αλλά τηρήθηκαν μόνο εν μέρει και με αργό ρυθμό. Αυτό ήταν το δεύτερο. Και, ως γνωστόν, το κοινό της ηλεκτρονικής διασκέδασης έχει πια λίγες υπομονές ή ανοχές. Εύκολα ξεχνά και ασχολείται γρήγορα με το αμέσως επόμενο πράγμα προς κατανάλωση. Τρίτο φάουλ, λοιπόν, δεν χρειάστηκε καν.

Έτσι, τέσσερα χρόνια μετά, και ενώ ο κόσμος είχε όχι απλώς προσπεράσει, αλλά... χαθεί στον ορίζοντα, η SOE κάνει την αναπόφευκτη ηλεκτρονική ευθανασία στο "Matrix μέσα στο Matrix". Στους λίγους, κάποιες εκατοντάδες εναπομείναντες φανατικούς οπαδούς του online τίτλου η εταιρεία τουλάχιστον επεφύλαξε ένα μεγαλειώδες τέλος: θεαματικές εκρήξεις, απίθανα ψηφιακά πυροτεχνήματα στον ουρανό, το γνωστό πράσινο χρώμα να λούζει σταδιακά τα πάντα και... κάπως έτσι ο κόσμος του The Matrix Online πέρασε στην ιστορία. Είναι ο δεύτερος "κινηματογραφικός" μετά από αυτόν των Star Wars που αποπειράθηκε να περάσει στο Δίκτυο και σε μορφή αλληλεπιδραστική, χωρίς επιτυχία εν τέλει. Το πόσο δημοφιλές, ωστόσο, παραμένει το World of Warcraft για το ίδιο σχεδόν χρονικό διάστημα, χωρίς μάλιστα να έχει ξεκινήσει με το πλεονέκτημα ενός τόσο "βαρύγδουπου" ονόματος, είναι... δύo πράγματα. Πρώτον, ενδεικτικό, και δεύτερον, ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε πάψει να ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα εμφανιστεί και ο απαραίτητος... ανταγωνιστής - κινηματογραφικός ή όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ