99, ναι, αλλά... για ποιούς;

Το PS2 κάτω από τα 100 ευρώ. Έχει τόση σημασία, ωστόσο;

Μετά από τη σχετική φημολογία, η Sony Computer Entertainment επιβεβαίωσε εν τέλει τη μείωση της προτεινόμενης λιανικής τιμής του PlayStation2 στα 99 δολάρια/ευρώ για την αμερικανική και (πλην της βρετανικής) ευρωπαϊκή αγορά. Η κίνηση δεν αποτελεί έκπληξη - άλλωστε, πρακτικά αυτή η τιμή ίσχυε ήδη, με τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό να προσφέρουν το σύστημα στα 119 ευρώ με δώρο δύο ΑΑΑ τίτλους ή/και δεύτερο χειριστήριο. Τα περισσότερα καταστήματα στη χώρα μας δεν είχαν, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ανανεώσει τις τιμές τους - ίσως και λόγω έλλειψης στοκ - αναμένεται όμως να το κάνουν τις επόμενες ημέρες. Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε τί πακέτα προσφορών θα έχουν να προτείνουν με τη νέα τιμή εν όψει Πάσχα.

Στο πλαίσιο της μείωσης τιμής του PS2 στα 99 ευρώ η Sony έκανε βέβαια και μερικές... PR τύπου δηλώσεις, όπως την άκρως ενδιαφέρουσα "το PS2 σε αυτήν την τιμή μπορεί να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από το Wii" (!). To αν και κατά πόσο κάτι τέτοιο έχει οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα είναι σαφώς συζητήσιμο, δεν χωρά αμφιβολία ωστόσο στο γεγονός ότι τα λιγότερα από 100 ευρώ είναι ευδιάκριτο "ψυχολογικό όριο", που θα παρακινήσει τουλάχιστον μία μερίδα καταναλωτών στην αγορά του PS2 ως το φθηνότερο σύστημα που υπάρχει στα ράφια αυτή τη στιγμή, αν μη τί άλλο. Ειδικά αν ληφθεί στα υπόψιν η χρονική περίοδος της οικονομικής δυστοκίας που διανύουμε, αλλά και το γεγονός ότι λιγότερο από το 25% των καταναλωτών της χώρας έχει κάνει τη μετάβαση στις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας (οπότε δεν τίθεται και θέμα αξιοποίησης ή όχι του παλαιότερου PlayStation).

Το ερώτημα είναι: εννιά χρόνια μετά την κυκλοφορία του PS2 στην αγορά, υπάρχει πραγματικά κανείς που ενδιαφέρεται να το αποκτήσει και... δεν το έχει ήδη; Η Sony πιστεύει πως ναι, γι' αυτό και προωθεί το γηραιό της σύστημα όχι προφανώς στους ήδη gamers (αυτούς συνεχίζει να τους "κυνηγά" με το PS3), αλλά στο πολύ ευρύτερο κοινό, με "οικογενειακούς", casual τίτλους που παίζονται εύκολα και είναι περισσότερο "της παρέας". Στη δική μας αγορά δυστυχώς πανελάχιστοι από αυτούς τους τίτλους είναι μεταφρασμένοι στα ελληνικά, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά μικρότερο κοινό για αυτές τις mainstream βλέψεις της Sony στη χώρα μας. Oh, well. Τουλάχιστον υπάρχουν (κυριολεκτικά) εκατοντάδες άλλοι ποιοτικοί τίτλοι να επιλέξει κανείς. Τα προνόμια του "παλιού", υποθέτουμε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ