Πώς η Paulaner έγινε η απόλυτη σταρ του Oktoberfest

Ο αρμονικός χορός της γερμανικής παράδοσης θέλει το δημοφιλές φεστιβάλ να βρίσκει την ιδανική παρτενέρ στη φιάλη της εξίσου δημοφιλούς ξανθιάς.

Paulaner x Oktoberfest

Στο μυαλό μου και στις γευστικότερες απολήξεις αυτού, ο τέλειος συνδυασμός ανάμεσα στον πλούσιο αφρό και το γεμάτο σώμα μίας αυθεντικά νόστιμης μπύρας καθώς και της ένταξης των παραπάνω σε ένα φεστιβάλ που αποτελεί τον ορισμό της βαυαρικής παράδοσης αλλά και ενός βασικού ταξιδιωτικού λόγου για να βρεθεί κανείς στο Μόναχο, τουλάχιστον, μία φορά στη ζωή του, μπορεί να συνοψιστεί σε δύο μόνο λέξεις (ok, και έναν σύνδεσμο): Paulaner και Oktoberfest. 

Συνυπάρχουν μαζί για αιώνες, δημιουργώντας ένα σαγηνευτικό δίπολο, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει μέρος του απλά φορώντας τράχτεν και λέντερχόζεν. Η ιστορία αγάπης (με τη μπύρα) ξεκινά το 1810, όταν ο Βαυαρός πρίγκιπας Λουδοβίκος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Τερέζας της Σαξονίας-Hildburghausen.

Paulaner x Oktoberfest 3

Paulaner x Oktoberfest 2

Για να γιορτάσουν αυτήν τη βασιλική ένωση, οι κάτοικοι του Μονάχου προσκλήθηκαν στο Theresienwiese, για μια μεγάλη φιέστα. Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότεροι (θεατρίνοι, ιδιοκτήτες πανδοχείων κ.α.) συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις. Τα μικρά περίπτερα έγιναν μεγάλες σκηνές φεστιβάλ σχηματίζοντας και διαμορφώνοντας το περίφημο Oktoberfest, περίπου σε αυτό που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα - το event που προσελκύει στο Μόναχο πάνω από 6.000.000 ανθρώπους κάθε χρονιά.

Ήδη από το 1634, η ζυθοποιία Paulaner στην καρδιά του Μονάχου, φρόντιζε να αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εκπρόσωπο στην τέχνη της μπύρας, με το όνομά της να συνδέεται σχεδόν αμέσως με την αριστεία στο εν λόγω πεδίο. Διόλου τυχαία έγινε μία από τις πρώτες ζυθοποιίες που σέρβιραν την μπύρα Oktoberfest στην Theresienwiese, ούσα πάντοτε πιστή στο Reinheitsgebot, τον βαυαρικό νόμο για την "καθαρότητα" της μπύρας που ισχύει από το 1516 και απαιτεί αυτή να παράγεται από κριθάρι, νερό και λυκίσκο - καμία συμβιβαστική λύση δεν επιτρέπεται. Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει τη διαφορά και δίνει την τέλεια γευστική ισορροπία  βύνης και λυκίσκου, μαζί με το μοναδικό χρυσαφί χρώμα.

Paulaner x Oktoberfest 1

Paulaner x Oktoberfest 9

Paulaner x Oktoberfest 8

Η καρδιά και η ψυχή αυτού του δεσμού είναι η αξιοσέβαστη Paulaner Oktoberfest Bier. Φαντάσου αυτό: Μια μπύρα που συνδυάζει τη γλυκύτητα του κριθαρένιου, μια χρυσαφένια έως κεχριμπαρένια απόχρωση και ένα δροσερό, καθαρό τελείωμα που σε προκαλεί για μία ακόμη γουλιά, για ένα ακόμη ποτήρι. Παρασκευάζεται αποκλειστικά για την περίοδο του Oktoberfest, έχει σαφή εορταστικό χαρακτήρα και είναι σχετικά υψηλόβαθμη (6.5% alc.).Στο μεγαλειώδες θέαμα που λέγεται Oktoberfest, ένα λαμπερό ξανθό αστέρι ξεχωρίζει, με την αγαπημένη βαυαρική ζυθοποιία όχι μόνο να έχει εξασφαλίσει τη θέση της στην ιστορία του θεσμού αλλά να έχει γίνει συνώνυμο με την ίδια την ουσία του. 

Στα μάτια μου, όπως και σε εκείνα εκατομμυρίων fans, η Paulaner δεν είναι απλά μια μπύρα αλλά ένα σύμβολο της βαυαρικής κληρονομιάς και μια σύνδεση με την ιστορία αιώνων της ίδιας της ζυθοποιίας. Στην πάντοτε πανηγυρική ατμόσφαιρα του φεστιβάλ, η θέα του logo της Paulaner και η γεύση της Oktoberfestbier, υπενθυμίζουν ότι ορισμένες παραδόσεις μπορεί να κρατήσουν για πάντα.

Paulaner x Oktoberfest 7

Και όπως λέει μία παλιά βαυαρική παροιμία που εμπνεύστηκε ο συντάκτης αυτών των γραμμών πριν λίγα λεπτά: "Αν δε μπορείς να πας στο Μόναχο και στο Oktoberfest, έρχονται αυτά σε σένα". Τι εννοεί ο ποιητής; 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Paulaner σε συνεργασία με το Αthens Street Food Festival διοργανώνουν το περίφημο Oktoberfest, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο. Το Paulaner Oktoberfest θα πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου στο Παλιό Aμαξοστάσιο του ΟΣΥ, στο Γκάζι, και θα περιλαμβάνει φυσικά άφθονες Paulaner (από την Οktoberfest μέχρι και weisse non-alcohol), live μουσικές από τους Wedding Singers και DJ sets από γνωστούς παραγωγούς, stand-up comedy με Αλέξανδρο Τσουβέλα, γερμανική αυθεντική κουζίνα και πολλά παιχνίδια.

Prost!


Info

Πέμπτη (05/10):17:00–00:00


Παρασκευή (06/10):17:00–00:00


Σάββατο (07/10):14:00–00:00


Κυριακή (08/10): 14:00 – 00:00

Είσοδος: €5 με δώρο ένα συλλεκτικό ποτήρι Paulaner Oktoberfest 0,5L

Θα υπάρχει και gift shop με σουβενίρ του Oktoberfest.

athensstreetfoodfestival.gr/oktoberfest/
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.