Συνέντευξη: Bill Brewster

Μιλήσαμε με τον συγγραφέα, DJ, συλλέκτη και ιδεολόγο της dance σκηνής λίγο πριν από το παρθενικό του αθηναϊκό gig.

Συνέντευξη: Bill Brewster

Μιλήσαμε με τον συγγραφέα, DJ, συλλέκτη και ιδεολόγο της dance σκηνής λίγο πριν από το παρθενικό του αθηναϊκό gig.

Συνέντευξη: Bill Brewster - εικόνα 1

Πώς πείστηκες ότι η ιστορία του DJing και των DJs ήταν κάτι που άξιζε να καταγραφεί;
Τόσο ο Frank Broughton όσο κι εγώ μέναμε στη Νέα Υόρκη πριν από μερικά χρόνια και βγαίναμε έξω για clubbing κάθε Σαββατοκύριακο. Σχεδόν κάθε φορά συναντούσαμε κάποιον ο οποίος θα άρχιζε να μας λέει εκείνες τις απίστευτες ιστορίες γύρω από παλιότερα clubs και παλιότερες εποχές. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι τόσο πολλές αναμνήσεις είχαν διασωθεί από αυτούς τους ανθρώπους. Μας φάνηκε εγκληματικό το γεγονός ότι κανένας δεν τις είχε καταγράψει. Νιώσαμε ότι ήταν προνόμιο για εμάς το να το κάνουμε.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στην παλιότερη και στη νεότερη γενιά των DJs των clubs;
Υπάρχουν δύο διαφορές. Η πρώτη είναι ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία DJs μεγάλωσαν παίζοντας μόνο βινύλιο και για κάποιους από αυτούς ήταν επώδυνο το να βλέπουν όλη την κουλτούρα τους να εξατμίζεται μέσα σε ένα διάστημα πέντε έξι χρόνων. Οι νεότεροι DJs πάλι δεν μπορούν να τίποτα να ανεχτούν το ρόλο του warm up DJ. Θέλουν σώνει και ντε να παίξουν τα πιο δυνατά τους tunes, αν και αυτό είναι μάλλον το γνώρισμα της νεότερης γενιάς των DJs από τότε που πρωτοϋπήρξαν clubs. Υποθέτω ότι γι’ αυτούς η μουσική είναι σαν το sex: γρήγορη, γρήγορη, γρήγορη. Κάποια μέρα θα μάθουν.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου DJ όλων των εποχών;
Ο Danny Tenaglia. Ήταν ο DJ που με δίδαξε τα περισσότερα πράγματα για το DJing ως μορφή τέχνης. Είχα την μεγάλη τύχη να βγαίνω έξω μαζί του όσο ζούσα στη Νέα Υόρκη. Η προσοχή του στις λεπτομέρειες, όταν ετοιμαζόταν για DJ set, δεν είχε προηγούμενο. Επίσης έψαχνε εξονυχιστικά κάθε δισκάδικο στο οποίο πήγαινε, έτσι ώστε να σιγουρευτεί ότι δεν είχε χάσει τίποτα.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η πιο ενδιαφέρουσα εποχή για τους DJs και το DJing;

Tα early ‘70s στη Νέα Υόρκη. Μέσα σε διάστημα λίγων μόνο χρόνων, δημιούργησαν τη disco, το hip hop ανακάλυψαν τα μοντέρνα sound systems και σχεδόν οτιδήποτε θεωρείται δεδομένο σήμερα στα club.

Ποια πόλη πηγαίνει τα πράγματα μπροστά αυτή τη στιγμή στην χορευτική μουσική;
Το Βερολίνο είναι πραγματικά σπουδαίο. Αλλά και το Λονδίνο έχει πάντα ενδιαφέροντα πράγματα που αναβράζουν.

Ποια είναι η στάση σου απέναντι στην μετάβαση του DJing από τον αναλογικό στο ψηφιακό;
Προσωπικά δεν με νοιάζει. Σήμερα δεν παίζω και τόσο πολύ με βινύλιο. Ακόμα το συλλέγω, ακόμα το αγοράζω, αλλά είμαι χαρούμενος με τα CDs. Τα μοντέλα CDJ της Pioneer είναι καλής ποιότητας. Άσε που μπορείς έτσι να συντηρείς και τα βινύλιά σου σε καλή κατάσταση. Δεν βλέπω λοιπόν την μετάβαση στο ψηφιακό DJing ως κάτι κάκό, αν και το να έχεις πρόσβαση σε όλη τη μουσική του κόσμου με ένα κλικ του ποντικιού σου, έχει κάνει τη συλλογή της μουσικής πολύ εύκολη.

Σήμερα οι dance DJs παίζουν πολλά, διαφορετικά subgenres χορευτικής μουσικής. Τι πιστεύεις προσωπικά ότι θα ακούμε σε λίγα χρόνια στα club;
Δεν έχω ιδέα, πάντως θα έχει έντονο μπάσο. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να προβλέψω.

Παίζεις συχνά στα clubs; Ως βετεράνος, νιώθεις καμιά φορά ότι «you ‘re losing your edge» που έλεγε και ο James Murphy;
Ακόμα παίζω πολύ τακτικά. Δε νομίζω ότι έχει να κάνει απαραίτητα με την ηλικία, όσο με τον αν είσαι παθιασμένος με το να ακούς καινούργια μουσική, πράγμα το οποίο σίγουρα μου συμβαίνει. Πάντα με ενδιέφερε περισσότερο η μουσική που δεν έχω ακούσει ακόμα –είτε είναι καινούργια είτε είναι παλιά- από τη μουσική που ήδη γνωρίζω.

Μπορείς να αποκαλύψεις ποια είναι τα πέντε tracks που δεν αφήνεις ποτέ έξω από τη βαλίτσα σου;
Cerrone – «Hooked On You»
Ray Mang – «It’s So Fantastic»
Rafael Cameron – «Boogie’ Gonna Get Ya» (Inst.)
A Guy Called Gerald – «Voodoo Ray» (Tenaglia mix)
Ali Love – «Late Night Sessions» (Midnight Mix)

Στην Αθήνα θα εμφανιστείς σε ένα gay club. Ως DJ που γνωρίζει πώς να διαβάσει ένα crowd, τι έχεις κατά νου να παίξεις;
Ποτέ δεν σχεδιάζω τα set μου. Μου αρέσει να τριγυρίζω στο club λίγο πριν παίξω και, ακούγοντας όσα παίζει ο DJ πριν από εμένα, να καταλαβαίνει τι λειτουργεί και τι όχι. Στα πρώτα 15 λεπτά του set μου συνήθως τεστάρω κάποια κομμάτια κι από εκεί και ύστερα ξεκινώ κανονικά. Αυτά που ελπίζεις να παίξεις και αυτά που καταλήγεις τελικά να παίζεις δεν είναι πάντα τα ίδια.

Ως συγγραφέας ποιο είναι το επόμενο πεδίο που θέλεις να εξερευνήσεις;
Έχουμε άλλη μια ιδέα για ένα βιβλίο, όμως δεν θέλω ακόμα να μιλήσω γι’ αυτό μέχρι να το προχωρήσουμε λίγο ακόμα. Sorry.

O Bill Brester θα εμφανιστεί στις 18/2 στο club «Lamda», στο πλαίσιο του party Trouble μαζί με τους Costis (Black Athena) και Alexees.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.