Κρύο που είναι πια (λίγο πιο) έντονο. Χειμερινή ραστώνη που αναπτύσσεται όταν ο υδράργυρος χαμηλώνει. Υπό αυτές τις συνθήκες και αφού έχεις πάρει την απόφαση να εγκαταλείψεις τη ζεστασιά του σπιτιού σου, θα συναντήσεις το στιβαρό χαρακτήρα, το ζεστό βουητό και τη θαλπωρή των μάλλον πιο φιλόξενων μπαρ της πόλης αυτή την εποχή, συνδυαστικά με καλοφτιαγμένα ποτά και ταιριαστή ατμόσφαιρα. Τα μπαρ του χειμώνα λοιπόν.
"Ham on Rye"
Στα Εξάρχεια και την οδό Κλεισόβης, ο Μάρκος Πρίφτης εμπνέεται από τον Charles Bukowski, στήνει ένα πανέμορφο σποτ που επενδύει στην ουσία των πραγμάτων και επανεξετάζει την αποστολή των μπαρ. Στον ατμοσφαιρικό χώρο με την εξαιρετικά φιλόξενη μπάρα -που φέρει την αρχιτεκτονική ματιά του Στέφανου Ψυλλάκη- υπάρχουν μπόλικα easter eggs από το έργο του Bukowski και άλλα τόσα που χαρακτηρίζουν τον Μάρκο σαν bartender.


Όλα, δίχως φανφάρες και περιττά στοιχεία αλλά προσεγμένα μέχρι και την παραμικρή τους λεπτομέρεια. Τα ποτά εδώ εστιάζουν στα απαραίτητα με μία ενδιαφέρουσα κάβα γεμάτη ετικέτες που θα χαρακτήριζε κανείς "μία και μία", συν ελαφρώς twisted κλασικά cocktails που ποντάρουν στην καλή πρώτη ύλη, δίχως γαρνιτούρες αλλά με προσθήκη homemade ελαίων που δίνουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. Must drinks Manhattan, Old Fashioned και Whisky Sour είναι μόνο μερικά από αυτά που επιβεβαιώνουν τα αμέσως προηγούμενα.
"George, The Lobby Bar"

Έμφαση στο premium τζιν και την τεκίλα, μενού φαγητού με βραβευμένες υπογραφές (Αστέριος Κουστούδης και Νίκος Λειβαδιάς), ένας εξαιρετικά γοητευτικός χώρος και μία sui generis ατμόσφαιρα συνθέτουν το σκηνικό στο ολοήμερο, μητροπολιτικό σημείο του περίφημου ξενοδοχείου King George.

Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερη και το αντιλαμβάνεται κανείς με την πρώτη ματιά. Βλέπεις, είναι τέτοιος ο σχεδιασμός που επιμελήθηκε το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Goddard Littlefair, συνδυάζοντας τη νεοκλασική πολυτέλεια με τη σύγχρονη άνεση.
"Galaxy"
Ίσως να μην υπάρχει άλλο μπαρ στην Αθήνα που να είναι τόσο συνδεδεμένο με την εν λόγω εποχή, όσο το κλασικότερο των κλασικών "Galaxy". Η στιβαρή του μπάρα και το μακρόστενο εσωτερικό αποτελούν ένα πολύ ασφαλές απάγκιο για κάθε κρύα ή λιγότερο κρύα νύχτα από το 1990 μέχρι σήμερα στο '10' της οδού Σταδίου και τη γνωστή στοά - το "Galaxy" λειτουργούσε ήδη από το 1972, στον αριθμό 5 του ίδιου δρόμου, προτού μετακομίσει αυτούσιο στο σημείο που το βρίσκεις σήμερα.
"CV Distiller"

Σε ένα από τα μπαρ-χώρους λατρείας του ουίσκι στην Αθήνα, το 'ιερό' βρίσκεται λίγα σκαλοπάτια κάτω από την επιφάνεια της γης και το θαυμάσια διαμορφωμένο κελάρι. Και άνωθεν ωστόσο, συναντά κανείς μια πρωτότυπης σχεδίασης μπάρα που τραβάει το μάτι και το ενδιαφέρον, την ίδια στιγμή που όλα τα υπόλοιπα στοιχεία -από το φωτισμό μέχρι τη μουσική- σου δημιουργούν την αίσθηση πως θέλεις να ξεχειμωνιάσεις εδώ.
"Baba Au Rum"

Προφανώς και γνωρίζεις το "Baba Au Rum" (νο. 27 στα The World’s 50 Best Bars φέτος) και ίσως να απορείς που το βρίσκεις (και) σε μία τέτοια λίστα. Κι όμως, ο εσωτερικός χώρος και η μπάρα του εκπέμπουν μία μοναδική ζεστασιά, που είμαι σίγουρος πως έχεις νιώσει κατά τη διάρκεια κάποιας χειμερινής επίσκεψης σε αυτό. Τα δε παλαιωμένα ρούμια του -ή ακόμη και το δικό του, Guyana Single Cask- θα σου θερμάνουν ακόμη περισσότερο την ψυχούλα.
"Jazz in Jazz"

Στο Κολωνάκι και την οδό Δεινοκράτους από το 1996, θυμίζει κάτι από μικρό μουσείο, με θερμό χώρο, γεμάτο με πορτραίτα μουσικών και σπάνιες ηχογραφήσεις. Θα απολαύσεις τη μυσταγωγία που σου προσφέρει συντροφιά με κάποιο straight ποτό ή ένα κλασικό cocktail.
"Noel"
Όταν έξω έχει κρύο, στο "Noel" έχει ζεστασιά. Και πώς να μην έχει άλλωστε, όταν και μόνο το όνομα του μπαρ-success story στο αθηναϊκού downtown σε προδιαθέτει για αναζήτηση μίας μπάρας-καταφυγίου και ενός cozy χώρου, με πάντοτε γιορτινή διάθεση και ατμόσφαιρα. Στη στοά Κουρτάκη τα πάντα είναι προσεγμένα και φιλόξενα, ειδικά την πιο δροσερή εποχή του χρόνου.
"Kyrios"

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν πως πρόκειται για ένα μαγαζί όπου το ενδιαφέρον διαδραματίζεται στα ενδότερά του, το κλασικό πια μπαρ της πλατείας Μαβίλη, στον αριθμό 4 της Δορυλαίου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί -κυρίως- χειμερινό. Η old fashioned, περίπου "ξενοδοχειακή", πολυτέλεια και τα διακοσμητικά στοιχεία που θα τα χαρακτήριζε κανείς εύκολα από τα πιο ιδιόμορφα και ενδιαφέροντα της αθηναϊκής μπαρογραφίας είναι πάντοτε εδώ, μαζί με τα φιλικά vibes, τα home made αναψυκτικά, ένα πάντοτε killer soundtrack και μία φροντισμένη λίστα ποτών.
"Alexander’s Bar"

Στο λόμπι της "Μεγάλης Βρετανίας", το "Alexander’s" διαθέτει έναν από τους ομορφότερους σχετικούς χώρους της Αθήνας, με την μπάρα του να αποτελεί κόσμημα στο είδος της, με την βαρύτητα και την πολυτέλεια που αποπνέει. Από αυτή παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες bartending αλλά και μία σπάνια συλλογή αποσταγμάτων.
"Au Revoir"

Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η Πατησίων αποτελούσε έναν από τους πιο λαμπερούς δρόμους με της πόλης. Στον αριθμό 136 αυτής, ένα μικρό μπαρ έκανε την εμφάνισή του τον Μάρτιο του 1958 και εξελίχθηκε αυτό που σήμερα θα χαρακτηρίζαμε talk of the town. Το "Au Revoir", σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιο (που έζησε για αρκετά χρόνια στη Γαλλία και ουσιαστικά αυτός "βάφτισε" το μαγαζί) αποτελεί μέχρι σήμερα στέκι και κλασικό σημείο συνάντησης, σε ένα χώρο που δεν θα μπορούσες εύκολα να χαρακτηρίσεις ρετρό αλλά με τη δική του ξεχωριστή μοναδικότητα: Ψάθινοι τοίχοι και φωτιστικά, σκούρα χρώματα και αρκετό ξύλο, πίνακες του εικαστικού Γιώργου Σιούντα στους τοίχους και βεβαίως τον ανάγλυφο πάγκο του μπαρ από σκυρόδεμα, που πολλές φορές λειτουργούσε –και λειτουργεί- σαν εξομολογητήριο ανάμεσα στους θαμώνες.
"Παλιάτσος"

Αισθητική vintage και ταυτόχρονα παιχνιδιάρικη. Μία μπάρα φιλόξενη. Ξύλο, δέρμα και πέτρα. Είναι αρκετά ιδιαίτερα τα στοιχεία που δημιουργούν το μωσαϊκό στον "Παλιάτσο", που εδώ και μία δεκαετία φτιάχνει αφορμές ώστε να ανηφορίσει κανείς προς την Παλιά Πεντέλη και την πλατεία Αγίας Τριάδας, υπηρετώντας άψογα τις απαιτήσεις που έχει κανείς από ένα μαγαζί-προορισμό.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
