Το μπαρ-έκπληξη σε ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά της Ελλάδας

Αλήθεια, γνώριζες πού και τι ακριβώς είναι ο Καστός; Ε, εκεί υπάρχει ο Μύλος, ένα από τα πιο sui generis μπαρ των ελληνικών θαλασσών.

Το μπαρ Μύλος στον Καστό

Ο Καστός, ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά της χώρας (βρίσκεις, δε βρίσκεις εδώ τον χειμώνα 80 άτομα), αποτελεί για την εξ αριστερών πλευρά του ελληνικού χάρτη και τις από 'κει θάλασσες, ένα μικρό μυστικό. Τον γνωρίζουν όσοι αγαπούν πραγματικά το Ιόνιο και οι ιστιοπλόοι με γούστο. 

Η έκτασή του στα 6 τ.χλμ. σου επιτρέπει, κυριολεκτικά, να τον περπατήσεις όλο, το πολύ σε μιάμιση ώρα. Αυτοκίνητα εδώ; Υπάρχουν μόλις δύο αγροτικά, κυρίως για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων κατοίκων αλλά και για διάφορες εργασίες. Τα ελάχιστα καταλύματα εξασφαλίζουν το 100% της πληρότητας κάθε σεζόν, αλλά οι επισκέπτες εδώ προέρχονται από τη θάλασσα: στο πικ της τουριστικής του κίνησης, ο Καστός υποδέχεται στο γραφικό λιμανάκι του οικισμού του περισσότερα από 150 σκάφη καθημερινά.

Το μπαρ Μύλος στον Καστό 10

Το μπαρ Μύλος στον Καστό 5

Highlight του Καστού, ασφαλώς, οι φανταστικές του παραλίες, που "τικάρουν" όλα τα κουτάκια ομορφιάς του πελάγους στο οποίο φιλοξενείται το νησί. Θα κολυμπήσεις σε νερά διάφανα, με φόντο τα εντυπωσιακά σχηματισμένα βράχια που απλώνονται τριγύρω και σε συνδυασμό με την έντονη βλάστηση.

Έχει κι άλλες αξιοσημείωτες "πινέζες" στον μικρό του χάρτη ο Καστός αλλά για αυτές θα διαβάσεις περισσότερα σε σχετικό θέμα στο Taste & Travel, που κυκλοφορεί στις 5 Ιουνίου. Εδώ βρίσκεσαι για να μάθεις για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Το μπαρ του νησιού, τον ΜύλοMylos Kastos όπως θα τον έλεγαν και έγραφαν οι αγγλόφωνοι φίλοι μας). 

Το μπαρ Μύλος στον Καστό 7

Long story short, πρόκειται για ένα από τα πιο sui generis μπαρ σε όλο το Ιόνιο. Ο οικογενειακός ανεμόμυλος που ήταν ανενεργός για δεκαετίες έχει μεταμορφωθεί (από το 2009) σε ένα προσεγμένο island bar, που λειτουργεί από νωρίς για καφέ και πρωινό, ενώ αργότερα σερβίρει ωραία aperitivi και κλασικά cocktails με twist.

Η ιστορία λοιπόν ξεκινά 16 χρόνια πριν, όταν ο Γιώργος Γεωργακόπουλος και η οικογένειά του αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τον παλιό, ερειπωμένο ανεμόμυλο, στο μικρό και ξεχασμένο από το χρόνο και τον κόσμο νησάκι. Ο ανεμόμυλος λειτουργούσε από τον 17ο αιώνα, όμως επηρεάστηκε από το γενικότερο μεταναστευτικό ρεύμα της εποχής και εγκαταλείφθηκε περίπου 75 χρόνια πριν. Καθώς αποτελούσε ένα σημείο το οποίο ήταν ένα από τα κέντρα αναφοράς του νησιού και άλλοτε έσφυζε από ζωή, επαναπροσδιορίστηκε. 

Το μπαρ Μύλος στον Καστό 1

Τι καλύτερο λοιπόν από ένα μπαρ-πολυχώρο, όπου ο επισκέπτης αρχικά θα φιλοξενηθεί και θα ανακαλύψει την ιστορία ενός σημαντικού για την περιοχή κτίσματος,  ερχόμενος παράλληλα σε επαφή απολαμβάνοντας ελληνικές γεύσεις, και εμπειρίες εν γένει.

'Έχοντας ως κινητήριο άξονα τις δύο αξίες που πρεσβεύουν οι άνθρωποί του, τη φιλοξενία και την τοπικότητα, προσπαθούν να τις αποτυπώσουν σε κάθε πτυχή της επιχείρησης και στα προϊόντα που σερβίρουν. Απώτερος σκοπός, η εμπειρία που λαμβάνει κανείς στο Μύλο να είναι ολοκληρωμένη και αντιπροσωπευτική του χωροχρονικού πλαισίου. 

Το μπαρ Μύλος στον Καστό 8

Στο μπαρ μπορεί να περιηγηθεί κανείς σε γεύσεις με μαστίχα, κανέλα, δεντρολίβανο, δυόσμο, βασιλικό και γλυκάνισο -μεταξύ άλλων- και να τις απολαύσει ή να τις συνδυάσει με το αγαπημένο του ποτό ή με κάποιο από τις signature δημιουργίες. Εξάλλου, τόσο η φιλοξενία όσο και η τοπικότητα, η αξιοποίηση και χρήση του καθετί που μπορούσε να προσφέρει το μικρό αυτό νησάκι αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της τοπικής κουλτούρας.

Η κεντρική ιδέα του Μύλου είναι η μύηση στις ελληνικές γεύσεις και τη ντόπια αισθητική.  Με αυτό τον σκοπό, επικεντρώνεται και επιχειρεί διαρκώς να προωθεί τους Έλληνες παραγωγούς και να κάνει χρήση των προϊόντων τους - να μετουσιώνει τα αρώματα και τις μυρωδιές, σε δροσερά και γευστικά ποτά και ηδύποτα. Από τις ντόπιες ελιές και τυρί που συνδυάζουν τα απογευματινά aperitivi με ελληνικό τζιν, βερμούτ και ασφαλώς ούζο μέχρι το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού που μπορεί να συνδυάσει από τον πρωινό καφέ μέχρι τα απογευματινά και βραδινά κοκτέιλ - στα οποία, παρεμπιπτόντως μπορεί κανείς να γευτεί τη φρεσκάδα των ελληνικών mixers. 

Το μπαρ Μύλος στον Καστό 6

Το μπαρ Μύλος στον Καστό 3

Πέρα όμως από τη δημιουργία σιροπιών και cordials με αρώματα από τον κήπο τους, στον Μύλο δηλώνουν ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους (κυρίως ξένους ισιτοπλόους) μια πληθώρα ποιοτικών γεύσεων όπου προέρχονται από όλη την Ελλάδα. Αυτό ενισχύει το ύφος που προσπαθούν να διατηρήσουν, αλλά επιπροσθέτως συμβάλλει στην ουσιαστική ικανοποίηση των καλεσμένων τους για αυθεντικές και πρωτόγνωρες γεύσεις που συνθέτουν τις θερινές τους εμπειρίες. 

Το μπαρ Μύλος στον Καστό 2

Το μπαρ Μύλος στον Καστό 9


Info

Ο Μύλος στον Καστό λειτουργεί από τις 08.30 το πρωί καθημερινά, από τις αρχές Μαΐου έως και τις αρχές Οκτωβρίου. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Η τέχνη του να μένεις local είναι δομικό στοιχείο για το The Cambridge Public House

Πώς δημιουργείς ένα από τα καλύτερα bars του κόσμου χωρίς να έχεις ως στόχο να δημιουργήσεις "το καλύτερο bar του κόσμου"; Για τον Hyacinthe Lescoët, συνιδρυτή του The Cambridge Public House στο Παρίσι, η απάντηση βρίσκεται στην απλότητα, την εποχικότητα και, πάνω απ’ όλα, στην αίσθηση της γειτονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
02/09/2026

Ξεκινάς με brunch, καταλήγεις σε cocktails, σε αυτό το κομψό all-day του Κολωνακίου

Στην Ξενοκράτους, ένα all-day στέκι ακολουθεί τον ρυθμό του Κολωνακίου από τον πρώτο καφέ μέχρι το aperitivo, με brunch, comfort πιάτα, κρασί και cocktails.

Το "Μπαρ" κλείνει 4 χρόνια και το γιορτάζει με guest bartenders και burgers

Το "Μπαρ" στα Εξάρχεια γίνεται 4 και το γιορτάζει με τέσσερις φίλους πίσω από τη μπάρα.

Peloponnese Cocktail Festival: Για ένα βράδυ η Μεγαλόπολη γίνεται η cocktail πρωτεύουσα της Πελοποννήσου

Είκοσι bars από όλη την Πελοπόννησο στήνουν τις μπάρες τους στη Μεγαλόπολη και υποδέχονται έναν special guest με ευρωπαϊκό αέρα.

Η νέα συναυλιακή σεζόν στο Κλακάζ ξεκινά με Cilia Katrali και Savina

Οι δύο καλλιτέχνιδες συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή, στην Αβραμιώτου.

Lennon’s: Cocktails: Σε ρυθμό βινυλίου πάνω από την Μπανγκόκ

Στον 30ό όροφο του Rosewood Bangkok, το Lennon’s bar συνδυάζει τη σύγχρονη cocktail κουλτούρα της ταϊλανδέζικης πρωτεύουσας με την ατμόσφαιρα ενός ιδιωτικού recording studio της δεκαετίας του 1950.

Ο Lorenzo Antinori θέλει να ξανασχεδιάσει το μπαρ από την αρχή

Μαζί με τους Anirudh Singhal και Priyanka Blah, παρουσιάζουν μια νέα διεθνή πλατφόρμα επαγγελματικών συστημάτων μπαρ, που συνδυάζει design υψηλού επιπέδου, μοναδική τεχνογνωσία και στρατηγική γνώση της παγκόσμιας αγοράς.