5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Πίσω στον Μάρτιο του 2009, το "Baba Au Rum" έκανε την εμφάνισή του στον αριθμό 6 του πεζόδρομου της Κλειτίου, με τη φιλοδοξία να φέρει κάτι διαφορετικό στην –νεοσύστατη έως ανύπαρκτη στην ουσία τότε– μπαρ σκηνή της Αθήνας. Δεκαπέντε χρόνια και μία πανδημία αργότερα, έχει καθορίσει ολόκληρο τον κλάδο εντός των τειχών, όντας ένα από τα 50 κορυφαία μπαρ του πλανήτη σε σταθερή βάση αλλά, κυρίως, καταφέρνοντας να κάνει τη διαφορά με τον δικό του τρόπο. 

Baba
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Το 1998 βρέθηκα στο Λονδίνο, όπου μου ανοίχτηκε ένας νέος κόσμος, μια χώρα των θαυμάτων. Δούλεψα σε ένα café bar restaurant που λεγόταν St James's Park, στην ομώνυμη περιοχή. Εκεί έμαθα να φτιάχνω καφέ και να μπαίνω στο μπαρ. Ήταν η εποχή που έπεσε στα χέρια μου και το πρώτο περιοδικό για τα μπαρ, το CLASS magazine – το ίδιο που υπάρχει και τώρα αλλά τότε το είχε ο Simon Difford. Σε αυτό, εν έτει 1998, διάβαζα για κοκτέιλ και μου κίνησε σημαντικά την περιέργεια. Μετά το Λονδίνο γύρισα και ουσιαστικά δούλεψα σε τρία μαγαζιά: στο Inoteca της Αβησσυνίας, το Σκουφάκι και το Bar Guru Bar. Ήταν άλλες εποχές, διαφορετικές. Ειδικά στο Σκουφάκι δεθήκαμε πολύ και σαν παρέα, με παιδιά που στη συνέχεια έκαναν τα δικά τους σημαντικά βήματα στο χώρο, όπως ο Σπύρος Αναγνώστου του 7 Jokers, ο Μario Basso του Barreldier, τα κορίτσια που είχαν το Key Bar κ.ά. Θεωρώ πως ανέκαθεν ήμουν δημιουργικός, οπότε αυτό το γεγονός έπαιξε σταδιακά το ρόλο του. Ήθελα να κάνω νέα πράγματα. Και τα έκανα, μαζί με τον τότε συνεργάτη μου. Κάπως έτσι γεννήθηκε και το Baba Au Rum, τον Μάρτιο του 2009", μου είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη ο Θάνος Προυναρούς, σχετικά με την αρχή του εμβληματικού σποτ.

ΘΑΝΟΣ ΠΡΟΥΝΑΡΟΥΣ

Πάντοτε θεωρούσα το "Baba Au Rum" ένα μπαρ κοσμοπολίτικο και παράλληλα οικείο. Εκείνο ακριβώς το μέρος όπου θα πας και για πρώτο ραντεβού αλλά και για ένα χαλαρό ποτό μόνος ή με φίλους, όπου θα ακούσεις ωραίες μουσικές και θα χορέψεις, την ίδια στιγμή που θα σου επιτρέψει να οικειοποιηθείς την κοινωνική ιδιωτικότητα της μπάρας του. Το σημείο τομής του σύμπαντος ενός πιτσιρικά με σκέιτ και του γιάπη που γουστάρει να πίνει εκεί τα after office ποτά του, του φασαίου και του κυριλέ. Ανόθευτα urban με την αθηναϊκή έννοια και ταυτόχρονα ρομαντικά ταξιδιάρικο, ζωντανό και αυθεντικό, πάντοτε προσεγμένο. Ένα μπαρ φτιαγμένο από πρωτοπόρους δημιουργούς, που όμως απευθύνεται σε όλους, δίχως να παρεκκλίνει από τις αρχές του.

Από τις αρχές του περασμένου Μαΐου, το μενού του έχει ανανεωθεί αισθητά, με οκτώ νέες προτάσεις (ξεχωρίζουν το ό,τι-λέει-το-όνομά-του Cubano Americano, το εμπνευσμένο από την Αθήνα modern-vintage gimlet Glass Tears και το μαξιμαλιστικά μινιμαλιστικό όσο και ρουμένιο Optophone I), καθώς και μικρές διαφοροποιήσεις σε ήδη υπάρχοντα και αγαπημένα, σε μια προσπάθεια συνέχειας αλλά και συνέπειας του επιτυχημένου και δημοφιλούς concept των Rum Society και Avant Garde cocktails.

Νέα ποτά Baba Au Rum
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Baba Au Rum 2022 3
Λεωνίδας Τούμπανος

Όλα τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα του μπλενατρίσματος της παλιάς φουρνιάς του "Baba" (Νίκος Γαρτζολάκης, Πάνος Φατούρος, Ταζούλ Ισλάμ) με την πιο φρέσκια (Νίκος Ψαριανός αλλά και ο προσφάτως αποχωρήσαντας Νικηφόρος Γεροπάνος). Ανανέωση έχει υπάρξει και στη spirits list, ειδικά στην κατηγορία των τζιν, πέρα ασφαλώς από εκείνη του ρουμιού, στην οποία βρίσκεις πια περισσότερες επιλογές από χώρες σαν τη Μαρτινίκα.

Διαβάστε Επίσης

Η αλήθεια είναι πως ωριμάζει όμορφα το "Baba Au Rum" και αυτό δεν προκύπτει μόνο από τα γενέθλια, αλλά και από τη μεγάλη εικόνα στο background. Και το πραγματοποιεί με ολόδικούς του όρους: Παραμένοντας ένα από τα κορυφαία μπαρ του κόσμου –σε σημαντικές λίστες, όπως αυτή των The World's 50 Best Bars, και έξω από αυτές– αλλά και ένα από τα κορυφαία μπαρ για τον κόσμο: ένα υβρίδιο κλασικού και πρωτοποριακού και ένα μέρος ανοιχτό για κάθε κοινό που γοητεύεται από νόστιμα ποτά και αποστάγματα, ωραίες μουσικές, ενδιαφέρον crowd και feelgood ατμόσφαιρα.

Το "Baba Au Rum" θα γιορτάσει τα γενέθλια του αυτή την Κυριακή 31/03 με ένα μεγάλο απογευματινό πάρτι.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.