Μία κουβέντα με τους διοργανωτές του Athens Bar Show

Μπάμπης Καϊδαλίδης και Γιάννης Σημαντήρας, μιλούν στο "α" για τη μεγάλη γιορτή των μπαρ και των spirits.

Athens Bar Show Μπάμπης Καϊδαλίδης Γιάννης Σημαντήρας

Ένα ακόμη Athens Bar Show βρίσκεται προ των πυλών, με το ενδιαφέρον του bar and spirits industry να στρέφεται στην Τεχνόπολη αλλά και στα μπαρ του κέντρου της Αθήνας για μερικές ημέρες. Λίγο πριν οι πόρτες ανοίξουν, οι διοργανωτές του ABSΜπάμπης Καϊδαλίδης και Γιάννης Σημαντήρας, μιλούν στα "α" και τον Μπάμπη Δούκα για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη φετινή διοργάνωση αλλά και τη νεοσύστατη Athens Bar Week, τη φιλοξενία γενικότερα αλλά και γιατί αγαπά τελικά ο κόσμος τα μπαρ.

Τι διαφορετικό να περιμένουμε στο φετινό Athens Bar Show; 

Φέτος θα έχουμε πολύ περισσότερο από ποτέ διαδραστικές εκδηλώσεις ενώ έχουν αυξηθεί και οι ημέρες της όλης διοργάνωσης. Έχει προστεθεί το closing party, το κομμάτι με το ABS pub όπου θα υπάρχουν 15 stands με premium και ultra premium προϊόντα - εκεί θα βρίσκεται και το lounge ώστε να προσφερθεί η καλύτερη δυνατή εμπειρία. Θα υπάρχει ακόμη το Tomas Estes agave embassy προς τιμή του θρύλου της τεκίλας που αγαπούσε πολύ την Αθήνα και τη διοργάνωση και το οποίο θα είναι αφιερωμένο στα spirits της αγαύης.

Το Athens Bar Show στην Τεχνόπολη 2022 1
Athens Bar Show

Τα stages των παρουσιάσεων επίσης έχουν αυξηθεί. Επιπροσθέτως, δε θα υπάρχουν καθόλου πλαστικά και χάρτινα ποτήρια αλλά μόνο γυάλινα και χάρτινα ανακυκλώσιμα, κατά το διήμερο της έκθεσης στην Τεχνόπολη. Θεωρούμε πως αυτό είναι ένα level-up. Τέλος, λανσάρεται από φέτος και το Athens Bar Week που ουσιαστικά αγκαλιάζει όλα τα παράλληλα δρώμενα. Γενικά το event είναι πολύ μεγαλύτερο, περίπου 25% σε σχέση με το ABS του 2019. 

Ποια ήταν η αφορμή για να υπάρξουν προσθήκες και αλλαγές στη φετινή διοργάνωση;

Ήταν πράγματα που είχαμε στο μυαλό μας ώστε να γίνουν το 2019 και το 2020 - αν όχι όλα μαζί, κομμάτι-κομμάτι. Αλλά φυσικά μας πρόλαβε η πανδημία. Βέβαια, αυτό μας έδωσε το χρόνο και την ηρεμία ώστε να τα σκεφτούμε καλύτερα. Το 2021 ήταν λίγο δύσκολο να τα εφαρμόσουμε καθώς είχαμε νέες συνθήκες να διαχειριστούμε, οπότε είπαμε να ξεκινήσουμε από φέτος. 

Πολλοί άνθρωποι του χώρου, από κάθε γωνιά του πλανήτη, κάνουν λόγο για ένα από τα καλύτερα bar shows του κόσμου. Τι χρειάστηκε για φτάσουμε έως εδώ; 

Κοίτα, έχουμε μία πολύ καλή θεωρία γιατί το αγαπά τόσο πολύ ο κόσμος, ειδικά αυτός από το εξωτερικό: Σε σχέση με τα υπόλοιπα αντίστοιχα, είναι ό,τι είμαστε πάρα πολύ φιλόξενοι σαν μπαρ σκηνή γενικότερα. Το βλέπεις ρε παιδί μου, αγκαλιάζουμε τους επισκέπτες, τους δίνουμε πολλά, τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία. Είναι η όλη κουλτούρα πολύ διαφορετική στην αγορά. 

Athens Bar Show Γιάννης Σημαντήρας
Ο Γιάννης Σημαντήρας

Στην Ελλάδα, στο Athens Bar Show και στα μπαρ, δουλεύουν άτομα ανοιχτόκαρδα και φιλόξενα, εξωστρεφή που κάνουν τον άλλον να νιώσει αμέσως οικεία. Έπειτα, οι εταιρείες από την πλευρά τους έχουν χτίσει μία ωραία εμπειρία για τους επισκέπτες πάνω στην ελληνική φιλοξενία και στον τρόπο που θέλουμε να την εξελίξουμε. Όλη η αγορά (μπαρ, εστιατόρια, brands) έχει δημιουργήσει ένα πολύ ωραίο πακέτο φιλοξενίας που περνά σε όλους. Γιατί το ABS δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι όλοι οι άνθρωποι του industry, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, σε κάθε τομέα που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα.

Δεν είναι ψέμα πως βοηθά και ο καιρός. Έρχονται στην Αθήνα τον Νοέμβριο και ενώ στις περισσότερες χώρες, κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, μπορεί οι θερμοκρασίες να είναι χαμηλές, εδώ σχεδόν πάντα έχει ήλιο και ζέστη για την εποχή και ίσως το βλέπουν σαν μία τελευταία εμπειρία καλοκαιριού. Έπειτα, έχει εξελιχθεί πολύ και η πόλη τα τελευταία χρόνια, που βοηθά αρκετά στην όλη εμπειρία.  

Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα θέλατε να κάνετε και δεν είναι ακόμη εφικτά;

Ενδεχομένως να μπορούσαμε να μεγαλώσουμε λίγο το Athens Bar Week. Κοίτα, δεν κάνουμε κάτι καινούριο, κάτι που δε γινόταν πριν. Απλά το βλέπαμε στο εξωτερικό και ήταν κάπως πιο ξένο, πιο απόμακρο, ίσως και λόγω των αποστάσεων. Εδώ, στο κέντρο της Αθήνας, cocktail week ουσιαστικά είχαμε κάθε βράδυ μετά το Athens Bar Show. Ίσως, να θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σχετικό brand που θα έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξη των μπαρ και των εστιατορίων της πόλης.  

Έχετε σκεφτεί να κάνετε εντελώς ανοιχτό για το κοινό το Athens Bar Show; 

Το έχουμε συζητήσει κατά καιρούς. Δεν είναι ό,τι δεν το επιθυμούμε. Πιθανότατα να μπορούσαμε να κάνουμε κάποιους διαχωρισμούς για κοινό και επαγγελματίες. Υπάρχει εστίαση στο να προσφέρεται η καλύτερη δυνατή εμπειρία και να υπάρχει μία ζύμωση για τους ανθρώπους του χώρου. Είναι άλλωστε μία από τις υπερδυνάμεις του ABS αυτό. Από την άλλη, γνωρίζουμε πως δεν είναι και πως δεν πρέπει να είναι αποκομμένο με το κοινό - ξέρουμε πως έρχεται και κόσμος και είναι ok αυτό. Θέλουμε να προσφέρουμε τρόπους στους καταναλωτές να γνωρίσουν τα μπαρ, τα ποτά, τους επαγγελματίες - το Athens Bar Week είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Athens Bar Show Μπάμπης Καϊδαλίδης
Ο Μπάμπης Καϊδαλίδης

Μη ξεχνάμε όμως πως επαγγελματίες και καταναλωτές έχουν διαφορετικά "θέλω", εξού και η λέξη "διαχωρισμός" που χρησιμοποιήθηκε πιο πάνω. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι μία έξτρα ημέρα στην Τεχνόπολη, ξεχωριστή, αποκλειστικά για καταναλωτές. Ή η επέκταση του ωραρίου της έκθεσης προς το βράδυ, για τον ίδιο σκοπό. Και η τρίτη ιδέα είναι να απλωθεί όλο αυτό, παραπάνω, σε πεδία. Είναι στα πλάνα μας πάντως να υπάρχει μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια προς το κοινό και δουλεύουμε ήδη προς τα εκεί. 

Πόσο πιστεύετε ότι το Athens Bar Show έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση κουλτούρας γύρω από το ποτό τα τελευταία χρόνια και, κατ' επέκταση, ακόμη και στην άνοδο της αθηναϊκής και της ελληνικής μπαρ σκηνής;

Θεωρούμε πως έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό. Τόσο η Bar Academy όσο και το ίδιο το Athens Bar Show. Θέλουμε να πιστεύουμε πως αποτελέσαμε ένα σκαλοπάτι ώστε οι άνθρωποι του χώρου εδώ να βρουν ένα βήμα και να επικοινωνήσουν την πολύ καλή δουλειά που κάνουν σε άλλους, από κάθε μέρος του πλανήτη. Με αφορμή το ABS, έρχεται στην Ελλάδα όλη η bartending σκηνή της Ευρώπης και ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας.

Το Athens Bar Show στην Τεχνόπολη 2022 2
Athens Bar Show

Είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλες πόλεις με σημαντικά bar shows, οφείλεται αρκετά η διαμόρφωση και η άνοδος της μπαρ κουλτούρας τους στα συγκεκριμένα events. Για παράδειγμα, το Κίεβο ή η Μόσχα -πριν τον πόλεμο- ήταν τέτοιες περιπτώσεις. Οι άνθρωποι γνωρίζονται, 'ζυμώνονται', σε αυτές τις περιστάσεις.  

Πού οφείλεται όμως, κατά τη γνώμη σας, η εκτόξευση της αθηναϊκής μπαρ σκηνής; 

Στο μεράκι των ανθρώπων κατά μεγάλο ποσοστό. Μία πολύ δυνατή γενιά bartenders με δίψα και αποφασιστικότητα συγχρονίστηκε με μία σειρά παραγόντων και όλα μαζί βοήθησαν ώστε να ανέβει πολύ και σχετικά γρήγορα η όλη σκηνή. Μέρη σαν τα "Bar Guru Bar" και "Soul" πρώτα, μετά μπαρ όπως το "Baba Au Rum", το "Pere Ubu", το "Dos Agaves", το "Think Positive" και πολλά ακόμη αλλά και η ίδια η Bar Academy είχαν τη διάθεση να μάθουν, να εκπαιδεύσουν, να εξελιχθούν. Και οι εταιρείες ποτών από την πλευρά τους, έκαναν σημαντικές επενδύσεις στην αγορά. Διαγωνισμοί όπως το World Class και άλλοι έβαλαν επίσης το λιθαράκι τους. Αν παρακολουθήσει κανείς την προϊστορία των διαγωνισμών από το 2009, την εξέλιξή τους και τους ανθρώπους, θα αντιληφθεί πώς ακριβώς βοηθήθηκε η κουλτούρα. 

Στην Ελλάδα έχουμε πια καταφέρει να έχουμε πολλούς επαγγελματίες του χώρου. Αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι αυτό για να προχωρήσει με σοβαρότητα και ορθές βάσεις το πράγμα. Ίσως κάπου τελικά να παραδεχτήκαμε πως δεν μπορούμε -και δε χρειάζεται- να γίνουμε όλοι γιατροί και δικηγόροι (γέλια). Είμαστε φιλόξενοι και μπορούμε να προσφέρουμε φιλοξενία όσο κανείς άλλος, με τρόπο που θα εκτιμηθεί πραγματικά. Ακόμη κι εμείς, τα πρώτα χαρτζιλίκια μας, τα κάναμε στο κομμάτι του σέρβις. Έπειτα, δουλεύαμε μαζί σαν bartenders στα "TGI Fridays". Κάπου, όπως και πολύς ακόμη κόσμος, είδε πως αυτό μπορεί να μας οδηγήσει κάπου. Είναι παροχή υπηρεσίας, σημαντικής μάλιστα. 

Athens Bar Show Μπάμπης Καϊδαλίδης και Γιάννης Σημαντήρας
Μπάμπης Καϊδαλίδης και Γιάννης Σημαντήρας

Το mindset είναι να είσαι πάντοτε ο καλύτερος σε αυτό που κάνεις. Ευτυχώς για όλους μας, υπήρξαν άνθρωποι που το είδαν σωστά, το αντιμετώπισαν καταλλήλως και το πήγαν αρκετά βήματα πιο μακριά. Οι άνθρωποι πίσω και μπροστά από τα μπαρ ανέβασαν τον πήχη και αυτό βγήκε προς τα έξω, σε όλους. Άλλαξε η πεποίθηση. Είναι κάτι σαν τη γαστρονομία και την άνοδο των εστιατορίων. Όταν βλέπεις νέα πιάτα, νέες τεχνικές, νέα υλικά, θα προσπαθήσεις περισσότερο κι αυτό με τη σειρά του θα κινήσει την περιέργεια του κόσμου. 

Η φιλοξενία από μόνη της είναι ένα επάγγελμα και μάλιστα σημαντικό και αξιοθαύμαστο, που έχει την εξέλιξή του. Ένα οικοσύστημα. Ξεκινάς από κάπου και σιγά-σιγά, αν το θέλεις, προχωράς.

Ποιο είναι το όραμα του Athens Bar Show για το άμεσο αλλά και το πιο μακρινό μέλλον;

Να παραμείνει ένα από τα πιο αγαπημένα όλου του πλανήτη. Να ακολουθά πάντοτε τους πυλώνες του: Εκπαίδευση, ευκαιρίες για διάδραση, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, ανακάλυψη προϊόντων. Να συνεχίσει να μεγαλώνει οργανικά, κάνοντας πάντοτε καλά τα ίδια πράγματα που κάνει όλα αυτά τα χρόνια, πατώντας στις αξίες του. Δε σου κρύβουμε πως από του χρόνου, το ABS θα επεκταθεί και σε άλλους χώρους, όπως το Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ, και γενικά θα έχουμε αρκετά νέα πράγματα.

Κλείνοντας, γιατί πιστεύετε πως ο κόσμος αγαπάει τα μπαρ;

Γιατί είμαστε social animals (γέλια). Είναι ένας κοινωνικός μαγνήτης, μέρη που μαζευόμαστε για να συναντήσουμε ανθρώπους, γνωστούς και άγνωστους, να μιλήσουμε, να γελάσουμε. Είναι μέρος της κουλτούρας, της ανθρώπινης φύσης ίσως. Το μπαρ είναι το σημείο που ξεκινά η πραγματική ζωή. Το third place που σου επιτρέπει να είσαι ο εαυτός σου, να διασκεδάσεις με τον τρόπο που επιλέγεις. 


Info

Athens Bar Show 2022
Ημερομηνίες: 8 και 9 Νοεμβρίου 2022
Είσοδος επισκεπτών: 11:00 - 19:00 (08/11) και 10.00 - 21.00 (09/11)
Κλείσιμο έκθεσης: 20:00
www.athensbarshow.gr

Το εισιτήριο εισόδου στο Closing Party κοστίζει €15 και περιλαμβάνει ένα κοκτέιλ/ποτό. Κάθε επιπλέον ποτό αγοράζεται  από τα μπαρ στην τιμή των €8.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.