Ιερά Οδός: ξενυχτάμε στην partyland της πόλης

Πάνω στα ίχνη της πομπής των Ελευσινίων Μυστηρίων και του αρχαιότερου γνωστού δρόμου της Ευρώπης, εξερευνάμε τα θέλγητρα του δικού μας Las Vegas Strip.

Ιερά Οδός: ξενυχτάμε στην partyland της πόλης

Στην αρχή του αρχαιότερου γνωστού δρόμου της Ευρώπης, ένα πλήθος κόσμου ακολουθεί κάθε weekend μια διαδρομή πάνω στα ίχνη της πομπής των Ελευσινίων Μυστηρίων. Αυτή η τελετουργία της νυχτερινής διασκέδασης στην Ιερά Οδό καθοδηγείται από γνωστά αστέρια του ελληνικού πενταγράμμου, DJs και bartenders μέχρι και ηθοποιούς (βάλε και τη Lindsay Lohan ανάμεσά τους). Ας εξερευνήσουμε τα θέλγητρα του δικού μας Las Vegas Strip, που αποτελεί από μόνο του προορισμό διασκέδασης αλλά και το σύνορο για την είσοδο στη θορυβώδη πιάτσα του Γκαζιού.

Ιερά Οδός: ξενυχτάμε στην partyland της πόλης - εικόνα 1
Έτοιμη να παραδοθεί στους εξοδούχους του σαββατοκύριακου η Ιερά Οδός

Ένα οποιοδήποτε weekend κάθε σώφρων οδηγός που θέλει να ξεκινήσει χωρίς νεύρα τη νυχτερινή του έξοδο ξέρει ότι πρέπει να αποφύγει τα 450 μέτρα της Ιεράς Οδού ανάμεσα στη συμβολή της με την Πειραιώς και την Κωνσταντινουπόλεως. Αν δεν το κάνει, θα χάσει πολύ χρόνο κολλημένος πίσω από αυτοκίνητα που παραδίδονται στους παρκαδόρους και προσπαθώντας να συνυπάρξει στο οδόστρωμα με πεζούς οι οποίοι εξαναγκάζονται να κινούνται και να σχηματίζουν τα πηγαδάκια τους στο δρόμο.

Ιερά Οδός: ξενυχτάμε στην partyland της πόλης - εικόνα 2
God is a DJ: το λαμπερό «Lohan» είναι ο κατεξοχήν ορισμός του mainstream club

Αυτό το μικρό τμήμα της Ιεράς Οδού, το δικό μας Las Vegas Strip, έχει το 1/15 του μήκους του περίφημου δρόμου στην καρδιά της αμερικανικής καζινούπολης, ωστόσο προσφέρει εξίσου μεγάλες συγκινήσεις στους εξοδούχους του σαββατοκύριακου. Διαθέτει, βέβαια, ιστορία χιλιάδων χρόνων καθώς βρίσκεται πάνω στην αφετηρία του αρχαιότερου γνωστού δρόμου της Ευρώπης, που συνέδεε την Αθήνα με την Ελευσίνα και το Θριάσιο Πεδίο: εκεί όπου εκατοντάδες νέοι σχηματίζουν ουρά τα βράδια για να εξασφαλίσουν την είσοδο στον δικό τους ναό διασκέδασης, κάποιες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα ξεκινούσε η πομπή των Ελευσινίων Μυστηρίων για το μυστικιστικό προσκύνημα στη θεά Δήμητρα και την Περσεφόνη.

Ιερά Οδός: ξενυχτάμε στην partyland της πόλης - εικόνα 3
Τα διαφορετικά ενσταντανέ στο βαριετέ πρόγραμμα του «Tokyo» σηματοδοτούνται πανηγυρικά

Το ενδιαφέρον σε αυτό το μισό χιλιόμετρο δρόμου είναι η μεγάλη βεντάλια επιλογών διασκέδασης που προσφέρει αλλά και το ότι αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στο απολύτως mainstream και υπερβολικό Γκάζι (τελευταίο... χτύπημα ένας Ιησούς με απλωμένα χέρια, όπως εκείνος στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που στέκεται στη στέγη ενός μπαρ) και στον freestyle Κεραμεικό.

Ιερά Οδός: ξενυχτάμε στην partyland της πόλης - εικόνα 4
Στο χειμερινό «Voodoo» το αμείωτο κέφι επωάζεται κάτω από μια εντυπωσιακή ελιά

Από τον Γιώργο Νταλάρα στη γερμανική techno

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ότι το Γκάζι πρόκειται να εξελιχτεί σε πιάτσα διασκέδασης. Μέσα στην καρδιά του ανοίγουν το «Γκαζάκι» και το «Mamacas», ενώ στην Ιερά Οδό ο Ηλίας Μαροσούλης βαφτίζει «Ιερά Οδό» τη μουσική σκηνή που εγκαινιάζεται με τον Γιώργο Νταλάρα.

Ο Μαροσούλης στάθηκε καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη, το χαρακτήρα και την κοσμοσυρροή σε αυτό το τμήμα του Ιεράς Οδού: τροποποίησε ανάλογα με τις εποχές τη μουσική ταυτότητα της «Ιεράς Οδού», άνοιξε μεσοτοιχία το «Vox» κι έχτισε απέναντι ένα αμφιλεγόμενο στην εποχή του ως προς τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό κτίριο, τον αβάφτιστο πολυχώρο που μάλλον έχει καθιερωθεί να αποκαλείται «Acro» λόγω του ότι από το χώρο με τη θέα στην Ακρόπολη έχει περάσει όλη η Αθήνα τα τελευταία πέντε χρόνια για να δει τον Γιώργο Σαμπάνη.

Ιερά Οδός: ξενυχτάμε στην partyland της πόλης - εικόνα 5
Σταθερό εδώ και χρόνια το ραντεβού του Γιώργου Σαμπάνη με το κοινό του στο «Acro»

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην «Ιερά Οδό» γίνεται μια στροφή που έχει ως αποτέλεσμα ένα ιστορικό σχήμα, δηλαδή τη συνεργασία του Πασχάλη Τερζή και του Δημήτρη Μητροπάνου. Παρόμοιες εναλλαγές μουσικής ταυτότητας σημειώθηκαν και στο «Vox», που μπορεί να ξεκίνησε το 2004 με τη Δήμητρα Γαλάνη και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, αλλά έγινε έδρα και του διασκεδαστή Πάνου Καλίδη.

Όσο για τον πολυεπίπεδο πολυχώρο στην Ιερά Οδό 11, έχει φιλοξενήσει από τα εγκαίνιά του το 2010 τους πιο ετερόκλητους καλλιτέχνες και projects: από τον Γιάννη Πλούταρχο μέχρι τα μεγάλα techno events του Blend, από την industrial πρωτοπορία των Einstürzende Neubauten μέχρι τη γλυκιά «Ταράτσα του Φοίβου», από το μεξικάνικο «Palmitas» μέχρι το νοσταλγικό πρόγραμμα του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, το «Petrogazi» και το δεύτερο Athens Comedy Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο σε τέσσερις διαφορετικές αίθουσές του.

Από τη Lindsay Lohan μέχρι το «Voodoo» ένα «Tokyo» δρόμος

Ιερά Οδός: ξενυχτάμε στην partyland της πόλης - εικόνα 6
Καλλίπυγοι χορευτές δίνουν το ρυθμό στο «Lohan»

Το clubbing αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διασκέδασης που προσφέρει η Ιερά Οδός. Το 2010 οι αρμόδιοι συντάκτες του «α» έφταναν στο «Dream City» και σημείωναν: «Παραταγμένα SUV, κόκκινο χαλί, φλας και κάμερες: αυτό είναι το πρωτόκολλο της εισόδου του νέου μεγάλου club-restaurant της πόλης». Στη θέση του εδώ και δύο σεζόν βρίσκεται το «Lohan», που έχει πάρει με σεβασμό τη συνταγή και την έχει ανανεώσει προσθέτοντας τη λάμψη της Lindsay Lohan, συνεταίρου στο club.

Ιερά Οδός: ξενυχτάμε στην partyland της πόλης - εικόνα 7
Ο robot dancer ή αλλιώς η απόλυτη ατραξιόν του «Lohan»

Πάντα μέσα σε ένα εντυπωσιακό ντεκόρ, με διαβρωμένους τοίχους, λάβαρα, δέσμες λέιζερ και την εντυπωσιακή βαριά σιδηροκατασκευή για τα φώτα, οι πιτσιρικάδες χορεύουν ξέφρενα ικανοποιημένοι που ο DJ παίζει όλα τα EDM και R&B viral hits και ανεβάζουν stories στο Instagram με τους old school σέξι χορευτές ή με τον robot dancer που κυκλοφορεί ανάμεσά τους, ενώ πίσω από τον DJ παρέες οι οποίες έχουν πληρώσει κάτι παραπάνω για να έχουν προνομιακή θέα στο dancefloor και άνεση πίνουν σαμπάνια, τσιμπολογούν φράουλες και καπνίζουν ναργιλέ.

Ιερά Οδός: ξενυχτάμε στην partyland της πόλης - εικόνα 8
Ντιζάιν παγόδα θυμίζει η είσοδος του «Tokyo»

Απέναντι από το «Lohan» βρίσκεται το «Tokyo», που κοσμείται από γιαπωνέζικα ιδεογράμματα χαραγμένα στις επιφάνειες της εισόδου. Το ανάκατο μουσικό του πρόγραμμα διακόπτεται για τρία σόου: ένα αλά Μαύρο Θέατρο της Πράγας όπου το απόλυτο σκοτάδι σκίζουν LED φωτιστικές ίνες ραμμένες στις μαύρες φόρμες των χορευτών, ένα με mirror dancers πάνω στις στραφταλιστές φορεσιές των οποίων πέφτουν πολύχρωμα φώτα και ο νεαρός τραγουδιστής Γιώργος Λιβάνης που εκμεταλλεύεται το επώνυμό του για να καθιερώσει το σύνθημα «Λιβανιστείτε!».

Ιερά Οδός: ξενυχτάμε στην partyland της πόλης - εικόνα 9
Εις υγείαν του «Voodoo» και των back to back ελληνικών hits

Το πάντα δημοφιλές «Voodoo», που μετακόμισε από αυτήν τη σεζόν στον τέταρτο όροφο του πολυχώρου του Μαροσούλη ολοκληρώνει τις επιλογές για mainstream clubbing. Δεν παίζουν όμως όλα τα clubs του δρόμου κομμάτια που να μην έχουν μερικά εκατομμύρια views στο YouTube.

Το «Steam» έχει γκαζώσει κι έχει καταφέρει από το φθινόπωρο να παρουσιάσει ένα line up με επίκαιρα ονόματα από το εξωτερικό και μερικές εκπλήξεις, όπως οι sold out βραδιές με τους δύο πρώην Στέρεο Νόβα. την καθιέρωσή του ως προορισμού για σοβαρό clubbing επισφραγίζει με ένα πάρτι για τα τρία του χρόνια αυτό το Σάββατο 3/2.

Ιερά Οδός: ξενυχτάμε στην partyland της πόλης - εικόνα 10
To «Steam» γίνεται τριών και το γιορτάζει με ένα εντυπωσιακό line up

Οι πολυσυλλεκτικοί ήχοι και χώροι δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα κόσμου. Clubbers στην τσίτα που κατευθύνονται στο «Steam» και στα mobile parties του Χυτήριου, περιποιημένες κυρίες και κύριοι που έχουν έρθει στο «Γκάζι Live» για να θυμηθούν τα παλιά με τη Μαρινέλλα, τη Γλυκερία και τη Βιτάλη, λάτρεις του fine drinking που ανακαλύπτουν τα μοριακά κοκτέιλ του «MoMix» και παρέες πολύ νεαρών αγοριών που συζητάνε προβληματισμένα γιατί έφαγαν πόρτα σε κάποιο από τα mainstream clubs.

Σε αυτούς θα προστεθούν από την Παρασκευή 2/2 ερωτοχτυπημένοι τύποι που θα ξεσπάνε για τον πόνο τους στον Βασίλη Καρρά και στην Καίτη Γαρμπή, οι οποίοι καταφθάνουν φορτσάτοι από τη Θεσσαλονίκη στην «Ιερά Οδό», όπως και οι ευαίσθητοι fans της Νατάσσας Μποφίλιου, η οποία θα ξαναζήσει μέσα στον Φεβρουάριο το «Μπελ Ρεβ» της στο «Vox».

Ιερά Οδός: ξενυχτάμε στην partyland της πόλης - εικόνα 11
Η καντίνα «Holy Moly» λειτουργεί με προδιαγραφές... fine snacking

Όλους αυτούς θα τους συναντήσεις τις πρώτες πρωινές ώρες στην καντίνα «Holy Moly», που σε προϊδεάζει για την ποιότητά της εξ όψεως χάρη στην επιγραφή της Bridge Coffee Roasters. τρίβεις τα μάτια με έκπληξη που το τρίτο κύμα του καφέ έχει φτάσει στη γωνία Ιεράς Οδού και Ιεροφαντών και μπορείς να πιεις μονοποικιλιακό εκχυλισμένο με V60 ή AeroPress. Οι εκπλήξεις σε ­αυτήν την γκουρμεδιάρικη καντίνα συνεχίζονται με μπέργκερ από καθαρό κιμά (πλάθεται μόνο με αλάτι και πιπέρι), το οποίο ο Χρήστος θα σου ψήσει πολύ ευχαρίστως αυτήν τη δύσκολη ώρα medium rare, με ένα Smoked Pork Burger με καπνιστό χοιρινό λαιμό και ποιοτικές τηγανητές πατατούλες – κι επειδή σε αυτόν το δρόμο τα φώτα αργούν να σβήσουν, θα σου σερβίρουν και πρωινό!

Πού να... καρδαμώσετε πριν απo το ξενύχτι

Μια καλή και σίγουρη λύση αποτελούν τα κομψά all day στέκια της οδού Περσεφόνης. Στο «Gazi College» (2103422112) και σε περιβάλλον βγαλμένο από αμερικανικό πανεπιστήμιο, με χαρούμενη διάθεση από το πρωί μέχρι το βράδυ, κινηθείτε ανάμεσα σε σάντουιτς, μπέργκερ, πίτσα, ζυμαρικά και κοκτέιλ. Στο «Cartone» (2103450202), πάλι, τα σνακ, οι σαλάτες, τα ζυμαρικά και τα πιάτα με εξωτικές νότες και steaks συναντούν mainstream μουσικές, σε έναν ιδιαίτερο χώρο που παίζει με την έννοια του χαρτονιού. Απέναντι από την Τεχνόπολη, η κλασική αξία «Butcher & Sardelles» (2103413440) έχει δύο όψεις που συνυπάρχουν αρμονικά: από τη μία σαρδέλες και ψιλό γαριδάκι, από την άλλη αλλαντικά και σπαλομπριζόλες. Επί της Κωνσταντινουπόλεως, τέλος, η «Κανέλλα» (2103476320) καρυκεύει την ανάγκη μας για μαμαδίστικο φαγητό και το «Τιρμπουσόν» (2103410107) ανοίγει την όρεξή μας για καλοφτιαγμένους μεζέδες και φιλική ατμόσφαιρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Κανέλλα

Κωνσταντινουπόλεως 70 & Ευμολπιδών, Γκάζι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Cartone

Τριπτολέμου & Περσεφόνης, Γκάζι
  • Εστιατόρια

Lohan

Ιερά Οδός 30-32, Γκάζι
  • Clubs

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/04/2024

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.

Οι KAS:ST ξανά στην Αθήνα με ένα εντυπωσιακό audio-visual πρότζεκτ

Το SEDS Lifestyle παρουσιάζει ένα εκρηκτικό lineup στο "Universe Warehouse".

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

Στις αθηναϊκές παμπ πριν και μετά την St. Patrick's Day

Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου σε μπαρ, είναι η παμπ. Ευτυχώς, υπάρχουν και στην πόλη αρκετά από εκείνα ακριβώς τα μέρη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις ένοχα απολαυστικές λιχουδιές και τη μονίμως ρέουσα μπύρα.

Μετά το 'Line', έρχεται το 'Walk In Athens'

Η ομάδα του πρωτοποριακού αθηναϊκού μπαρ παρουσιάζει προσεχώς ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο ολοήμερο κόνσεπτ.