Η μόδα του bar food εξαπλώνεται

Τα αθηναϊκά μπαρ έχουν ξεφύγει από την αποστολή να μας μυήσουν στην κουλτούρα του κοκτέιλ, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να φάμε πρωινό, brunch και γεύμα ή δείπνο στο casual περιβάλλον τους.

Η μόδα του bar food εξαπλώνεται

Τα αθηναϊκά μπαρ έχουν ξεφύγει από την αποστολή να μας μυήσουν στην κουλτούρα του κοκτέιλ, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να φάμε πρωινό, brunch και γεύμα ή δείπνο στο casual περιβάλλον τους.

Η μόδα του bar food εξαπλώνεται - εικόνα 1
Edamame σε μορφή λαδερού προτείνει το «ΜεΖεν» στο «Trap»

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο. Αρχικά κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να χτίσει μια σκηνή του κοκτέιλ που βγήκε από τα σύνορα της χώρας και κέρδισε το σεβασμό και την αναγνώριση των επαγγελματιών σε όλο τον κόσμο. Τα cocktail bars παρουσίασαν αλματώδη εξέλιξη σε αριθμό και σε ποιότητα από τη δημιουργία του «Baba au Rum» (που θεωρείται η αφετηρία των νέων ηθών στην αθηναϊκή νύχτα) κι έπειτα, ωστόσο η κινητικότητα των επιχειρηματιών που μπήκαν στο χώρο δεν περιορίστηκε στη δημιουργία ευφάνταστων θεματικών καταλόγων και στον εμπλουτισμό των spirit lists. ας μην ξεχνάμε ότι η περίοδος της διόγκωσης της σκηνής των μπαρ συμπίπτει με την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης της χώρας. Σύντομα, λοιπόν, η «καθαρή» αντίληψη περί cocktail bar, αυτή που ακολουθεί ένα νήμα από την εποχή των speakeasies της Ποτοαπαγόρευσης και των κλειστών κοσμοπολίτικων hotel bars, εμβαπτίστηκε στις προοπτικές που ανοίγονταν από την ολοήμερη λειτουργία ενός χώρου καθώς και στις νέες συνήθειες εξόδου.

Η μόδα του bar food εξαπλώνεται - εικόνα 2
Το «42 Barstronomy.Athens» βάζει τη γαστρονομία στο παιχνίδι

Κάπως έτσι το φαγητό άρχισε να κάνει την εμφάνισή του στους καταλόγους των cocktail bars, δημιουργώντας μια τάση που ζηλεύουν όσοι επαγγελματίες του bartending μας επισκέπτονται από το εξωτερικό. Θα λέγαμε ότι αυτή η εξέλιξη είναι μια μετάλλαξη του bar-restaurant ή μια μεταφορά της gastropub στα ελληνικά δεδομένα.

Αν και κάποια fun bars του κέντρου είχαν παλιά κάποιες τυπικές προτάσεις για φαγητό, το πρώτο σοβαρό cocktail bar που εισήγαγε πριν από τεσσεράμισι χρόνια το πρωινό αλλά και την ιδέα του bar food όλη την ημέρα ήταν το «Theory Bar & More». Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η επιτυχημένη ιδέα επαναλήφθηκε σε όλα τα μαγαζιά που άνοιξε στη συνέχεια η τριάδα Λευτέρης Γεωργόπουλος, Θάνος Τσουνάκας και Γιώργος Καίσαρης, δηλαδή στο «Clumsies» και το «Odori Vermuteria di Atene».

Η μόδα του bar food εξαπλώνεται - εικόνα 3
Μία από τις προτάσεις του «ΜεΖεν» στο «Barsol» της Νέας Φιλαδέλφειας

Ειδικά το τελευταίο, επηρεασμένο από τη φιλοσοφία μαγαζιών όπως το «Bar Termini» στο Λονδίνο και το «Dante» στη Νέα Υόρκη, εγκατέστησε στο υπόγειό του έναν από αυτούς τους εντυπωσιακούς πέτρινους φούρνους για να βγάζει ναπολιτάνικη πίτσα κι έγινε ένας από τους ελάχιστους προορισμούς στο downtown για όσους αγαπούν το ιταλικό φαγητό. Άλλο παράδειγμα μαγαζιού που οφείλει την επιτυχία του στο συνδυασμό φαγητού και κοκτέιλ είναι το «Noel», ενώ σχεδόν όλες οι ταράτσες του κέντρου («Couleur Locale», «A for Athens», «360°», «The Zillers», «Anglais Athens») σε κρατούν απασχολημένο εκτός από τη θέα και με μια ολοκληρωμένη πρόταση εστίασης που περιλαμβάνει δημιουργικές cocktail lists.

Η μόδα του bar food εξαπλώνεται - εικόνα 4
Από το «Theory» του Χαλανδρίου εξαπλώθηκε η συνήθεια του bar food

Τα περισσότερα μπαρ που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια, από το «Upupa Epops» στα Πετράλωνα και το «Κινονό» στο Κουκάκι μέχρι το «Flamingo» στο Παγκράτι και το «Che» στον Πειραιά, διαθέτουν κανονική κουζίνα, προσφέροντας πρωινό, brunch και φαγητό για όλες τις ώρες της ημέρας. Έτσι λύνουν τα χέρια σε όσους θέλουν να φάνε σε ένα casual περιβάλλον και να συνεχίσουν με κοκτέιλ­ (η μόδα των low ABV και του aperitivo έχει δώσει νέα διάσταση στη λειτουργία της μπάρας μέσα στην ημέρα).

Αυτήν τη στιγμή είναι εντυπωσιακό το φάσμα του φαγητού που μπορείς να δοκιμάσεις στα cocktail bars της πόλης. Σίγουρα σε όποιο bar σερβίρει φαγητό θα βρεις μπέργκερ και pancakes – ίσως γιατί το χέρι πάει αυτόματα στην κάμερα του κινητού και στο σήμα του hashtag όταν το μάτι αντικρίζει έναν πύργο υλικών ανάμεσα σε δύο ψωμάκια ή αμυλώδεις στρώσεις ζύμης περιχυμένες με σοκολάτα και σιρόπια. Όπως αναφέρει ο Σταμάτης Μαρμαρινός, που έχει αναλάβει το φαγητό στο νέο «42 Barstronomy.Athens», «οι επιλογές δίπλα σε ένα ψαγμένο κοκτέιλ δεν μπορεί να περιορίζονται σε ξηρούς καρπούς, αγγουράκια και καρότα: το νέο bar food έχει απαιτήσεις», γι’ αυτό και προτείνει δίπλα από τις εκκεντρικές συνταγές της bar team πιάτα όπως μια παραλλαγμένη Caesar’s και μια εκμοντερνισμένη νισουάζ μέχρι ένα χοιρινό με πουρέ γλυκοκολοκύθας.

Εντυπωσιακή είναι η πρόταση του «Trap», που ύστερα από διά­φορες δοκιμές στην κουζίνα του κατέληξε να την «παραδώσει» στους ανθρώπους του προχωρημένου βολιώτικου μεζεδοπωλείου «ΜεΖεν» κι εκείνοι με τη σειρά τους παρουσίασαν μια πρόταση που περιλαμβάνει πιατάκια στη λογική του τσιπουράδικου αλλά και κανονικό μενού με bao buns με αχινό, πράσινο μήλο, τζίντζερ, βασιλικό και λάιμ αλλά και σκληροπυρηνικό πρόβειο μπέργκερ. τσεκάρετε επίσης στις σελίδες των Εστιατορίων τα αποτελέσματα της συνεργασίας του «ΜεΖεν» με το «Barsol» της Νέας Φιλαδέλφειας.

Περισσότερες πληροφορίες

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

42 Barstronomy.Athens

Κολοκοτρώνη 3, κέντρο
  • Εστιατόρια

A For Athens

Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι
  • Bars

360° Cocktail Bar

Ηφαίστου 2, Πλατεία Μοναστηρακίου
  • Εστιατόρια

Theory Bar And More

Πλάτωνος 14, Χαλάνδρι
  • Bars

Clumsies (The)

Πραξιτέλους 30, κέντρο
  • Bars

Couleur Locale

Νορμάνου 3 (εντός στοάς), Μοναστηράκι
  • Bars

Noel

Κολοκοτρώνη 59Β, κέντρο
  • Bars

Κινονό

Φαλήρου 48 & Μάρκου Μπότσαρη, Κουκάκι
  • Bars

Barsol

Πλ. Ελευθερίου Βενιζέλου 4, Ν. Φιλαδέλφεια
  • Bars

Zillers (The)

(ξεν. «The Zillers») Μητροπόλεως 54, κέντρο
  • Εστιατόρια

Odori Vermuteria Di Atene

Σκουλενίου 2, κέντρο
  • Bars

Upupa Epops

Αλκμήνης 7, Κ. Πετράλωνα
  • Bars

Che

Καραΐσκου 151, Πειραιάς
  • Ethnic κουζίνες

Anglais Athens

Κηρυκείου 6, Μοναστηράκι
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.