Θέμα

Η νέα εποχή του «42» ξεκινάει και είναι λαμπερή

Από -

Το cocktail bar που αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική σκηνή ξανάνοιξε τις πόρτες του υπό την ιδιοκτησία του γνωστού και δραστήριου bartender Σπύρου Κερκύρα, φιλοδοξώντας να ανανεώσει την εικόνα της πιάτσας του downtown.

Το δημοσιογραφικό στερεότυπο ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις ανατράπηκε φέτος με ηχηρό τρόπο, όταν ανακοινώθηκε στις αρχές του καυτού καλοκαιρινού μήνα ότι το «42» αλλάζει χέρια – όλα ξεκίνησαν από μια συνηθισμένη φιλική και άσχετης θεματολογίας κουβέντα μεταξύ του πρώην ιδιοκτήτη, Χρήστου Χουσέα, και του νυν Σπύρου Κερκύρα. Για όσους μάθαμε να πίνουμε σοβαρά cocktails στο bar που άνοιξε ο Χουσέας τον Απρίλιο του 2011, έπειτα από την αποχώρησή του από το «Baba Au Rum», αυτή η είδηση ήταν μια αλλαγή εποχής. Το «42», βαφτισμένο από τη σειρά μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας «Γυρίστε το Γαλαξία με ωτοστόπ» του Douglas Adams, υπήρξε, παρά τις διακυμάνσεις του, στέκι, πηγή έμπνευσης για τους επαγγελματίες, φυτώριο bartenders, εισηγητής νέων συνηθειών (τα μεγάλα κομμάτια πάγου στα cocktails αντιμετωπίστηκαν από κάποιους αρχικά μέχρι και με ειρωνικά σχόλια) και εφαλτήριο για τη διεθνή φήμη της αθηναϊκής σκηνής των bars.

Όπως μου ανέφερε ο Κερκύρας, τον οποίο συναντούσα τον τελευταίο καιρό στις βόλτες μου στο κέντρο να επιβλέπει τις εργασίες (πάντα έτρεχε να κλείσει την πόρτα για να μην αποκαλύψει τι ετοιμαζόταν εκεί μέσα), το «42» ήταν από το ξεκίνημά του ένα από τα σημεία αναφοράς μεταξύ των bartenders. Χαμογελώντας, μου είχε πει μάλιστα ότι αυτό ήταν το bar που ονειρευόταν να έχει – θυμίζουμε ότι την υπογραφή του φέρουν τα επιτυχημένα projects «Apsendi», «Hide and Seek», «Nikkei» και «Oozora». Τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε το όνειρό του έγινε πραγματικότητα, θέτοντάς του τη μεγάλη πρόκληση να αναμετρηθεί με το ένδοξο παρελθόν του. Η βασική απόφαση του Κερκύρα, αναμενόμενη και ζυγισμένη, ήταν να διατηρήσει «το DNA του χώρου», όπως επαναλάμβανε συνέχεια, δηλαδή τον κλασικό χαρακτήρα του με τα art deco στοιχεία, κληρονομιά από το πάλαι ποτέ «Cotton Club» που δεν είχε πειράξει ούτε ο Χουσέας.

Οι παρεμβάσεις του έμπειρου στο interior design Γιώργου Παντελούκα αποκαλύφθηκαν τελικά τις προηγούμενες ημέρες, σε τρία events με καλεσμένους bartenders από το εξωτερικό, που διοργανώθηκαν με αφορμή το Athens Bar Show. Την περασμένη Δευτέρα, ο Gabriele Manfredi από το Λονδίνο έφτιαχνε τα δικά του cocktails και γύρω του η bar team του «42» παρουσίαζε τα πρώτα δείγματα της δουλειάς της. Περνώντας ανάμεσα στα μαρμάρινα τραπέζια και τα σύγχρονα φερ φορζέ καθίσματα διαβήκαμε την περίτεχνα φωτισμένη είσοδο – λευκά φωτιστικά στοιχεία περιτρέχουν τα κασώματα και τα πλαίσια της πρόσοψης ενώ το όνομα του μαγαζιού σχηματίζεται με χρυσούς λαμπτήρες.

Αυτή η αίσθηση casual πολυτέλειας (χαρακτηριστική των επιτυχημένων projects στα οποία έχει συμμετάσχει ο Σπύρος Κερκύρας, όπως τα «Apsendi», «Hide and Seek», «Nikkei» και «Oozora») συνεχίζεται και μέσα με γενναιόδωρη χρήση του μαρμάρου, πράσινους βελούδινους καναπέδες και πολυθρόνες, μοβ φωτισμό και καλογυαλισμένα τα ξύλινα στοιχεία. Η νέα σελίδα του «42 Barstronomy.Athens», εκτός από την προθήκη της λέξης «barstronomy», ως παραπομπή στη φιλοσοφία του γαστρο-μπαρ (ο σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός προτείνει μια σειρά από easy going και φαντεζί bar snacks), περιλαμβάνει μια experimental και συντονισμένη με το look του χώρου cocktail list. Πίσω από το bar βρίσκουμε τον Αλέξανδρο Σουρμπάτη, τον Θάνο Κριμπούρα και τον Ιάσονα Παπαδόπουλο. Εμείς κάναμε ποδαρικό παραγγέλνοντας στους νέους bartenders ένα ουμαμίσιο White Truffle Negroni κι ένα Release the Kraken (με βάση το ρούμι και το μεσκάλ), που μας έκανε να χαμογελάσουμε με τη σινεφίλ αναφορά του.

φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίτσος

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό Bars & Clubs

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης