Ο Rødhåd πιστεύει ότι η δυστοπία συμβαίνει τώρα

O φιλοσοφημένος Γερμανός DJ/παραγωγός μας εξηγεί γιατί το δυσοίωνο μέλλον είναι εδώ – κι εμείς θα χορέψουμε γι’ αυτό στο Blend το Σάββατο 4/11.

Ο Rødhåd πιστεύει ότι η δυστοπία συμβαίνει τώρα

Ο αυθεντικός και ευφυής Rødhåd είναι μαζί με τον Maceo Plex headliner στο party του Blend το Σάββατο 4/11 στο «Gazi Music Hall». Μ’ αυτή την αφορμή, ο φιλοσοφημένος DJ/παραγωγός, που εμπλουτίζει την techno με την πεσιμιστική του άποψη για την πραγματικότητα δημιουργώντας σκοτεινά ambient τοπία και beats που ταιριάζουν απόλυτα στα μουντά μπετονένια κτίρια τα οποία του δημιουργούν δέος (εννοείται πως το «Berghain» τον έχει βάλει στο roster του!), μας μιλάει για τη γοητεία που ασκεί σε εκείνον η ιδέα της δυστοπίας και για το άγχος του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο Rødhåd πιστεύει ότι η δυστοπία συμβαίνει τώρα - εικόνα 1

Πώς δημιουργήθηκε η έλξη σου από την ιδέα της δυστοπίας;
Για να είμαι ακριβής, δεν έχω σχηματίσει μια δυστοπική κοσμοθεωρία, αλλά παρατηρώ τον κόσμο και μεταφέρω εκφρασμένες ιδέες, πραγματικές εμπειρίες και εντυπώσεις από βιβλία και ταινίες σε μια μουσική με σκοτεινή ταυτότητα. Η μουσική που φτιάχνουμε αποτελεί μια αντανάκλαση της πραγματικότητας. Είναι τρελό πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα. Όταν ξεκινήσαμε το 2008 την DYSTOPIAN, την πλατφόρμα για parties και δισκογραφικές κυκλοφορίες, η έννοια της δυστοπίας ήταν ένας άσχημος εφιάλτης, κάτι που απείχε πολύ μακριά από εκείνη την εποχή. Στις μέρες μας, η δυστοπία έχει πλησιάσει πολύ. Δεν είναι κάτι που διαβάζουμε σε ένα βιβλίο ή βλέπουμε σε μια ταινία, αλλά αυτό που ζούμε.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου εκφράσεις της δυστοπίας στην τέχνη;
Αισθάνομαι δέος για την μπρουταλιστική αρχιτεκτονική, για τις επιφάνειες από béton brut. Αλλά δεν εμπνέομαι μόνο από τη δυστοπική αρχιτεκτονική. Μου αρέσει οτιδήποτε αποπνέει μελαγχολία και ερεθίζει την περιέργεια και τους φόβους μου. Φυσικά, είμαι μεγάλος fan του «Blade Runner»!

Το πρώτο σου άλμπουμ έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγες μέρες και είναι εκπληκτικό. Ποια είναι η ιστορία πίσω απ’ αυτό;
Ο τίτλος «Anxious» και η κεντρική ιδέα πίσω απ’ αυτόν το δίσκο προέρχεται από την απτή κατάσταση του άγχους που βιώνουμε στην εποχή μας. Του άγχους που αισθανόμαστε βαθιά μέσα μας, που εκδηλώνουμε στη συμπεριφορά μας, που μας δημιουργεί το επαγγελματικό και το ευρύτερο περιβάλλον. Η δυστοπία και το άγχος είναι πια δύο πολύ κοντινές έννοιες.

Άκουσε τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο του Rødhåd:



Πόσο ριψοκίνδυνο είναι να προτείνεις στους clubbers, οι οποίοι βιώνουν την ηλεκτρονική μουσική στο dancefloor, ένα δίσκο που δεν είναι καθαρά χορευτικός;
Το «Anxious» προσφέρει μία καλή μουσική εμπειρία τόσο σε εκείνους που πηγαίνουν κάθε weekend στα clubs όσο και στους μουσικόφιλους που δεν χορεύουν. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να διευρύνουμε τη μουσική αντίληψη του κοινού με το format του άλμπουμ.

Τι σου δημιουργεί άγχος;
Ο πόλεμος.

Στο δίσκο υπάρχει ένα track με τίτλο «Glimmer of Light». Υπάρχει τελικά ελπίδα σ’ αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς;
Θα το ήθελα ειλικρινά, αλλά δεν είμαι σίγουρος πού να αναζητήσουμε την ελπίδα.

Είσαι ενεργός στη βερολινέζικη σκηνή από τη δεκαετία του 1990. Πώς σου φαίνεται που το Βερολίνο έχει γίνει ένας προορισμός της μόδας;
Αλήθεια, δεν με ενοχλεί που όλοι θεωρούν απαραίτητο να έρθουν εδώ. Χωρίς τους τουρίστες και χωρίς τις επιρροές απ’ όσους επισκέπτονται την πόλη ή εγκαθίστανται εδώ, το Βερολίνο δεν θα ήταν αυτό που είναι τώρα.

Ποιες είναι οι επόμενες κυκλοφορίες στην DYSTOPIAN;
Έρχονται tracks από τον Jon Hester και τον Distant Echoes, καθώς και ένα EP από τον Vril.

Άκουσε ένα podcast του Jon Hester για το Slam Radio:



Έχεις πει ότι η χαρούμενη μουσική σε κάνει να βαριέσαι. Επιμένεις σ’ αυτό;
Μπορεί κάποιες φορές να παίζω «ευδιάθετη» μουσική στα sets μου, αλλά προτιμώ το σκοτάδι!

Άκουσε το άψογο Essential Mix του Rødhåd:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.