Ζήσε ένα εξωτικό ταξίδι με tiki cocktails

Πολλά αθηναϊκά bars τιμούν την tiki κουλτούρα με νόστιμα cocktails που σε κάνουν πιο χαρούμενο άνθρωπο – ας ταξιδέψουμε στη Χαβάη και την Πολυνησία μέσα απ’ αυτά.

Ζήσε ένα εξωτικό ταξίδι με tiki cocktails

Εικόνες από τη Χαβάη και την Πολυνησία ζωντανεύουν στη φαντασία σου όταν δοκιμάζεις ένα Zombie, ένα Mai Tai, ένα Bahama Mama ή μια Piña Colada. Η εξωτική και feelgood tiki κουλτούρα των δεκαετιών από το ’40 έως το ’60 έχει επανέλθει ακμαία ως παγκόσμιο trend στο bartending και πολλά bars στην Αθήνα την τιμούν δημιουργώντας νόστιμα cocktails που σε κάνουν πιο χαρούμενο άνθρωπο.

Ζήσε ένα εξωτικό ταξίδι με tiki cocktails - εικόνα 1
Ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος (αριστερά) και ο Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος τού «White Monkey», με το απαραίτητο εξωτικό φόντο

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς tiki cocktails; Τα κεραμικά τοτεμικά ποτήρια (που είμαστε σίγουροι ότι σου έχουν μπει ιδέες να βουτήξεις, αλλά ελπίζουμε να μην το έχεις κάνει); Τα Zombie με τα μακριά καλαμάκια που ήταν (και είναι) το απαραίτητο αξεσουάρ όσων αράζουν στον πεζόδρομο της Κλειτίου έξω από το «Baba Au Rum»; Το Tea Punch μέσα σε πραγματικό, μισό καρπούζι που έφτιαχνε έναν καιρό ο Ξαβιέ Μισαηλίδης στο «Holy Spirit»; Η φωτογραφία του Elvis Presley με την Ann Margret στα γυρίσματα του άκρως feelgood «Viva Las Vegas» που κρέμεται στον τοίχο του «White Monkey»; Η tiki κουλτούρα είναι η αμερικανική μετάφραση του εξωτισμού των νησιών του Ειρηνικού («Tiki» αποκαλείται εκεί ο πρώτος άνθρωπος, κάτι σαν τον βιβλικό Αδάμ) και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω αλλά κι ακόμη περισσότερα.

Ζήσε ένα εξωτικό ταξίδι με tiki cocktails - εικόνα 2
Ο Θάνος Προυναρούς και η ομάδα τού «Baba Au Rum» (δεύτερος από αριστερά) διατηρούν την παράδοση της tiki κουλτούρας αλλά και τη ραφινάρουν με νέα crafted coctails εμπνευσμένα απ’ αυτήν

Ο Θάνος Προυναρούς, ο άνθρωπος που έφερε την tiki κουλτούρα του ποτού στην Αθήνα και συνεχίζει να την εξελίσσει στο «Baba Au Rum», μου λέει ότι τον γοήτευσε επειδή ήταν ένα ολοκληρωμένο αισθητικό κίνημα: «Παρόλο που διατηρήθηκε ακμαία για ένα μικρό διάστημα, από το τέλος της Ποτοαπαγόρευσης και μέχρι το 1960, πρόλαβε να ωριμάσει και να διαμορφώσει χαρακτήρα. Εμπεριέχει τόσο τα γνωστά, κλασικά πλέον cocktails, όσο και γενικότερα μια κουλτούρα ποτού, φαγητό, interior και exterior design. Τα πρώτα tiki bars που χτίστηκαν ήταν πραγματικά παλάτια. Πέρυσι επισκέφτηκα στη Φλόριντα το “Mai Kai”, το οποίο άνοιξε το 1956. Είναι οριτζιναλιά όσο δεν πάει, με χορευτές από την Πολυνησία, κηπουρούς να φροντίζουν τους κήπους του και καταρράκτες. Η tiki κουλτούρα είναι ένα χαρούμενο δημιούργημα, που σε βγάζει από την πραγματικότητα».

Ζήσε ένα εξωτικό ταξίδι με tiki cocktails - εικόνα 3
Tiki διάκοσμος στο «White Monkey»

Αυτήν ακριβώς την τάση φυγής από την πραγματικότητα εξυπηρέτησε στη γέννησή της η tiki κουλτούρα, με λαχταριστά cocktails όπως το Zombie, το Mai-Tai (που σημαίνει «καλό» στα ταϊτιανά) και η Piña Colada, exotica μουσικές με κορυφαίο παράδειγμα το «Ritual of the Savage» του Les Baxter, ταινίες όπως το «Blue Hawaii» με τον Elvis Presley, το μιούζικαλ «South Pacific» και έπιπλα από rattan. Τα ονόματα που χρειάζεται να συγκρατήσεις απ’ την ιστορία της, είναι του Ernest Raymond Beaumont Gantt, παράνομου διακινητή αλκοόλ στην Ποτοαπαγόρευση, που δημιούργησε το πρώτο tiki bar, το «Don the Beachcomber», στο Χόλιγουντ το 1933, καθώς και του Victor Bergeron, που ξεκίνησε μια άλλη αλυσίδα, το «Trader’s Vic» στο Όκλαντ της Καλιφόρνια το 1936. Αυτοί οι δύο ήταν οι πρώτοι που, όπως μου τονίζει ο Θάνος, δημιουργούσαν blends δύο ή περισσότερων ρουμιών ως βάση για τα cocktails τους, ανοίγοντας στη συνέχεια νέα γευστικά πεδία με χυμούς φρούτων, μπαχαρικά, λικέρ φρούτων και bitters.

Ζήσε ένα εξωτικό ταξίδι με tiki cocktails - εικόνα 4
Ο Ξαβιέ Μισαηλίδης, εντελώς... tiki σε attitude, στο «Holy Spirit Beach Bar»

Ο Ξαβιέ Μισαηλίδης, που υπηρετεί αυτή την κουλτούρα όχι μόνο με τα ποτά του (που σερβίρονται σε πλαστικά ποτήρια) αλλά και με το attitude του προσωπικού στο «Holy Spirit» και το «Holy Spirit Beach Bar», θεωρεί ότι τα tiki cocktails γίνονται εύκολα αγαπητά γιατί η μεσογειακή παλέτα είναι πολύ κοντά στις γεύσεις τους. Μου τα περιγράφει ως «νόστιμα, ευφάνταστα στην παρουσίαση, με υψηλή αλκοολική ένταση αλλά και δροσιά». Και πάνω απ’ όλα, «δεν είναι προσποιητά όπως κάποιες δημιουργίες του σύγχρονου mixology».

Ζήσε ένα εξωτικό ταξίδι με tiki cocktails - εικόνα 5
Πολύχρωμες εμπειρίες στο «Tiki Athens» του Γιάννη Πέτρου Πετρή

Ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με ένα Shaker στα Αθηνόραμα Bar Awards «White Monkey», που έχει φέρει τον εξωτισμό στο Χαλάνδρι, περιγράφει την εμπειρία ενός tiki cocktail ως «απόδραση σε ένα εξωτικό μέρος, σε ένα λιμάνι ή σε ένα νησί απ’ όπου σχεδιάζεις την επόμενη περιπέτειά σου».

Τέτοιες εξωτικές νησίδες έχουμε πολλές στην Αθήνα: το «Ipitou the Bar» και το «Finca Vigia» με head bartender τον Διονύση Πολάτο, το «Tiki Athens», το οποίο πρόσφατα πέρασε στα χέρια του Γιάννη Πετρή (τίποτα δεν συμπυκνώνει καλύτερα το νόημα της tiki κουλτούρας όσο οι απανωτές του ευχές «Καλό καλοκαίρι!» όταν σου σερβίρει το ποτό σου) και το «Cupa Cupa» στους Αμπελόκηπους, που μάλιστα έχει τα δέκατα γενέθλιά του αυτή την Παρασκευή 16/6. Αν θέλεις να συνεχίσεις την εξερεύνηση στους τροπικούς του cocktail, υπάρχει επίσης εξωτερικό tiki bar στην αυλή του «Che» και του «Bootleg», καθώς και tiki ενότητα στον κατάλογο του ολοκαίνουργιου «Holy Garden» του Ξαβιέ Μισαηλίδη που συνυπάρχει με το «Mama Fuga» στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Συνόδευσε το Zombie και το Mai Tai σου με μουσική exotica:







Περισσότερες πληροφορίες

Tiki Bar Αthens

Φαλήρου 15, Κουκάκι
  • Bars

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

Holy Spirit

Λαοδίκης 41, Γλυφάδα
  • Bars

Bootleg

Φανερωμένης 8, Χολαργός
  • Bars

White Monkey

Γρ. Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι
  • Bars

Ipitou The Bar

Ηπίτου 4, Σύνταγμα
  • Bars

Che

Καραΐσκου 151, Πειραιάς
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.