Εικόνες από τη Χαβάη και την Πολυνησία ζωντανεύουν στη φαντασία σου όταν δοκιμάζεις ένα Zombie, ένα Mai Tai, ένα Bahama Mama ή μια Piña Colada. Η εξωτική και feelgood tiki κουλτούρα των δεκαετιών από το ’40 έως το ’60 έχει επανέλθει ακμαία ως παγκόσμιο trend στο bartending και πολλά bars στην Αθήνα την τιμούν δημιουργώντας νόστιμα cocktails που σε κάνουν πιο χαρούμενο άνθρωπο.
Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς tiki cocktails; Τα κεραμικά τοτεμικά ποτήρια (που είμαστε σίγουροι ότι σου έχουν μπει ιδέες να βουτήξεις, αλλά ελπίζουμε να μην το έχεις κάνει); Τα Zombie με τα μακριά καλαμάκια που ήταν (και είναι) το απαραίτητο αξεσουάρ όσων αράζουν στον πεζόδρομο της Κλειτίου έξω από το «Baba Au Rum»; Το Tea Punch μέσα σε πραγματικό, μισό καρπούζι που έφτιαχνε έναν καιρό ο Ξαβιέ Μισαηλίδης στο «Holy Spirit»; Η φωτογραφία του Elvis Presley με την Ann Margret στα γυρίσματα του άκρως feelgood «Viva Las Vegas» που κρέμεται στον τοίχο του «White Monkey»; Η tiki κουλτούρα είναι η αμερικανική μετάφραση του εξωτισμού των νησιών του Ειρηνικού («Tiki» αποκαλείται εκεί ο πρώτος άνθρωπος, κάτι σαν τον βιβλικό Αδάμ) και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω αλλά κι ακόμη περισσότερα.
Ο Θάνος Προυναρούς, ο άνθρωπος που έφερε την tiki κουλτούρα του ποτού στην Αθήνα και συνεχίζει να την εξελίσσει στο «Baba Au Rum», μου λέει ότι τον γοήτευσε επειδή ήταν ένα ολοκληρωμένο αισθητικό κίνημα: «Παρόλο που διατηρήθηκε ακμαία για ένα μικρό διάστημα, από το τέλος της Ποτοαπαγόρευσης και μέχρι το 1960, πρόλαβε να ωριμάσει και να διαμορφώσει χαρακτήρα. Εμπεριέχει τόσο τα γνωστά, κλασικά πλέον cocktails, όσο και γενικότερα μια κουλτούρα ποτού, φαγητό, interior και exterior design. Τα πρώτα tiki bars που χτίστηκαν ήταν πραγματικά παλάτια. Πέρυσι επισκέφτηκα στη Φλόριντα το “Mai Kai”, το οποίο άνοιξε το 1956. Είναι οριτζιναλιά όσο δεν πάει, με χορευτές από την Πολυνησία, κηπουρούς να φροντίζουν τους κήπους του και καταρράκτες. Η tiki κουλτούρα είναι ένα χαρούμενο δημιούργημα, που σε βγάζει από την πραγματικότητα».
Αυτήν ακριβώς την τάση φυγής από την πραγματικότητα εξυπηρέτησε στη γέννησή της η tiki κουλτούρα, με λαχταριστά cocktails όπως το Zombie, το Mai-Tai (που σημαίνει «καλό» στα ταϊτιανά) και η Piña Colada, exotica μουσικές με κορυφαίο παράδειγμα το «Ritual of the Savage» του Les Baxter, ταινίες όπως το «Blue Hawaii» με τον Elvis Presley, το μιούζικαλ «South Pacific» και έπιπλα από rattan. Τα ονόματα που χρειάζεται να συγκρατήσεις απ’ την ιστορία της, είναι του Ernest Raymond Beaumont Gantt, παράνομου διακινητή αλκοόλ στην Ποτοαπαγόρευση, που δημιούργησε το πρώτο tiki bar, το «Don the Beachcomber», στο Χόλιγουντ το 1933, καθώς και του Victor Bergeron, που ξεκίνησε μια άλλη αλυσίδα, το «Trader’s Vic» στο Όκλαντ της Καλιφόρνια το 1936. Αυτοί οι δύο ήταν οι πρώτοι που, όπως μου τονίζει ο Θάνος, δημιουργούσαν blends δύο ή περισσότερων ρουμιών ως βάση για τα cocktails τους, ανοίγοντας στη συνέχεια νέα γευστικά πεδία με χυμούς φρούτων, μπαχαρικά, λικέρ φρούτων και bitters.
Ο Ξαβιέ Μισαηλίδης, που υπηρετεί αυτή την κουλτούρα όχι μόνο με τα ποτά του (που σερβίρονται σε πλαστικά ποτήρια) αλλά και με το attitude του προσωπικού στο «Holy Spirit» και το «Holy Spirit Beach Bar», θεωρεί ότι τα tiki cocktails γίνονται εύκολα αγαπητά γιατί η μεσογειακή παλέτα είναι πολύ κοντά στις γεύσεις τους. Μου τα περιγράφει ως «νόστιμα, ευφάνταστα στην παρουσίαση, με υψηλή αλκοολική ένταση αλλά και δροσιά». Και πάνω απ’ όλα, «δεν είναι προσποιητά όπως κάποιες δημιουργίες του σύγχρονου mixology».
Ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με ένα Shaker στα Αθηνόραμα Bar Awards «White Monkey», που έχει φέρει τον εξωτισμό στο Χαλάνδρι, περιγράφει την εμπειρία ενός tiki cocktail ως «απόδραση σε ένα εξωτικό μέρος, σε ένα λιμάνι ή σε ένα νησί απ’ όπου σχεδιάζεις την επόμενη περιπέτειά σου».
Τέτοιες εξωτικές νησίδες έχουμε πολλές στην Αθήνα: το «Ipitou the Bar» και το «Finca Vigia» με head bartender τον Διονύση Πολάτο, το «Tiki Athens», το οποίο πρόσφατα πέρασε στα χέρια του Γιάννη Πετρή (τίποτα δεν συμπυκνώνει καλύτερα το νόημα της tiki κουλτούρας όσο οι απανωτές του ευχές «Καλό καλοκαίρι!» όταν σου σερβίρει το ποτό σου) και το «Cupa Cupa» στους Αμπελόκηπους, που μάλιστα έχει τα δέκατα γενέθλιά του αυτή την Παρασκευή 16/6. Αν θέλεις να συνεχίσεις την εξερεύνηση στους τροπικούς του cocktail, υπάρχει επίσης εξωτερικό tiki bar στην αυλή του «Che» και του «Bootleg», καθώς και tiki ενότητα στον κατάλογο του ολοκαίνουργιου «Holy Garden» του Ξαβιέ Μισαηλίδη που συνυπάρχει με το «Mama Fuga» στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής.
Συνόδευσε το Zombie και το Mai Tai σου με μουσική exotica: