Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafés...

Έκλεισες τραπέζι για επιτραπέζιο; Κι όμως συμβαίνει! Ευπρόσδεκτο αντίδοτο στην ψηφιοποιημένη καθημερινότητά μας, τα games cafes είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει.

Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafés...

Έκλεισες τραπέζι για επιτραπέζιο; Κι όμως συμβαίνει! Οι κάρτες ή τα πιόνια μοιράζονται, οι παρέες κάνουν catch up λύνοντας γρίφους, στήνοντας στρατηγικές, ταξιδεύοντας σε άλλους πολιτισμούς κι εποχές, ενώ τα τραπέζια γίνονται περιζήτητα­ και χρειάζεται ακόμη και προ-κράτηση κάποια βράδια. Πρόβλημα με τις οδηγίες; Ο ειδικός παιχνιδολόγος είναι εδώ να σε βοηθήσει χωρίς να ξεστραβωθείς. Ευπρόσδεκτο αντίδοτο στην ψηφιοποιημένη καθημερινότητά μας, τα games cafes είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει.

Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafés... - εικόνα 1
Το ατμοσφαιρικό «Play - Πλέει» στην Αγία Παρασκευή

Αν μιλώντας για επιτραπέζια το μυαλό σας πάει μόνο στη «Monopoly» και αν το «Dixit» σας ακούγεται σαν πρόγραμμα υπολογιστή, τότε έχετε χάσει επεισόδια. Με βασικά συστατικά την καλή παρέα, τη διάθεση για παιχνίδι και (προαιρετικά) διαφόρων ειδών­ ροφήματα ή ακόμη και κοκτέιλ ή ναργιλέ, τα game cafes έχουν έρθει εδώ και κάμποσα χρόνια για να μείνουν –όπως όλα δείχνουν–, προσφέροντας σταθερή δημιουργική απασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο μικρών και μεγάλων. Η δε γκάμα στους τίτλους των παιχνιδιών και η ποικιλία ανά είδος έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας πιστός πυρήνας θαμώνων που αποτελείται κυρίως από παρέες νέων, φοιτητές, οικογένειες κι έμπειρους παίκτες ανεξαρτήτως ηλικίας. Εξάλλου, το επιτραπέζιο δεν έχει περιορισμούς.

Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafés... - εικόνα 2
Από τους πρώτους διδάξαντες, το «Toy Stories» στο Περιστέρι

Τα τελευταία χρόνια πολλά νέα παιχνίδια εκδίδονται σε παγκόσμιο επίπεδο και στη συνέχεια έρχονται στην Ελλάδα (κάποια εξ αυτών μεταφρασμένα), καθώς υπάρχει πλέον ένα σταθερό κοινό που παρουσιάζει μάλιστα και αυξητικές τάσεις.

Η «Κάισσα», ένα από τα πιο γνωστά καταστήματα πώλησης επιτραπέζιων παιχνιδιών, έκανε το επόμενο βήμα ανοίγοντας το πρώτο cafe τον Ιανουάριο του 2013. «Δημιουργήσαμε ένα στέκι φιλικό σε όλες τις ηλικίες, για όσους αγαπούν το καλό παιχνίδι, στο οποίο θα μπορούσαμε να προβάλλουμε τα καινούργια μας παιχνίδια και να οργανώνουμε εκδηλώσεις και τουρνουά», μας εξηγεί ο Θησέας­ Λιβέριος. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 12 καταστήματα «Κάισσα» στην Αθήνα και 7 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Λιβέριο, ο κόσμος με την κρίση ξεκίνησε να περνά περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του και με καλούς φίλους που τους ενώνει κάποιο χόμπι – στην προκειμένη τα επιτραπέζια.

Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafés... - εικόνα 3
Η «Κάισσα» έχει στήσει μια... αυτοκρατορία καταστημάτων και games cafes – εδώ αυτό των Αμπελοκήπων.

Όταν η συζήτηση έφτασε στα πιο αγαπημένα παιχνίδια των θαμώνων, τότε χωρίς δεύτερη σκέψη ο κ. Λιβέριος μας έδωσε ένα top 3 με κάποιες λιγότερο και κάποιες περισσότερο προφανείς επιλογές. Στην πρώτη θέση το πασίγνωστο πλέον «Dixit», στη δεύτερη το άκρως κολλητικό «Jungle Speed» και στην τρίτη οι «Άποικοι του Κατάν». Τα δικά του αγαπημένα all-time classics, πάντως, είναι τα «Κάστρα του Μυστρά», «Ticket to Ride» και «Mysterium».

Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafés... - εικόνα 4
«Play - Πλέει» με cool διάθεση στην Αγία Παρασκευή

Tο «Toy Stories» ξεκίνησε την πορεία του το 2003 με έναν παιχνιδιά­ρικο χώρο στο κέντρο του Περιστερίου, «ανοίγοντας το δρόμο για έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης που συνδυάζει την έξοδο με τον καφέ, το παιχνίδι και την ευχάριστη ατμόσφαιρα», όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης Ευριπίδης Πλόσκας. Ήταν κυρίως μια φυσική εξέλιξη που κάλυπτε μια δική τους ανάγκη «για έναν χώρο με σπιτική οικειότητα και κατ’ επέκτασιν μια άλλου είδους εμπειρία διασκέδασης». Στο «Toy Stories» υπάρχουν περισσότεροι από 230 τίτλοι, οι οποίοι επιλέγονται από τις νέες κυκλοφορίες κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες και στη συνέχεια δοκιμάζονται, μεταφράζονται και τελικά παρουσιάζονται στους παίκτες.

Τα παιχνίδια χωρίζονται σε κατηγορίες όπως «στρατηγική», «ταχύτητα», «μνήμη», «μπλόφα» κ.ά. Τα περισσότερα δια­τίθενται επίσης και προς ενοικίαση ή πώληση. Το top 3 των θαμώνων του «Toy Stories», σύμφωνα με τον κ. Πλόσκα, είναι τα «Tichu», «Jungle Speed» και «Splendor», ενώ τα δικά του αγαπημένα όλων των εποχών είναι το σκάκι, το «Crokinole», διότι συνδυάζει τη δεξιοτεχνία και τη στρατηγική με πολύ ωραίο τρόπο, και το «Mancala», το οποίο παραμένει εκπληκτικό παρότι είναι πολύ παλιό.

Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafés... - εικόνα 5
Ζωντανό και νεανικό το «This House Rules» στο Μαρούσι

Spots
Κάισσα Ξεκίνησε το 1985 στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια. Σήμερα είναι μια αλυσίδα καταστημάτων αλλά­ και συνάντησης παικτών σε όλη την Ελλάδα. Σε 12 σημεία στην Αθήνα, www.kaissagames.com

Toy Stories
Πίνεις, δοκιμάζεις και παίζεις. Τα μεγάλα τραπέζια, τα πολλά επιτραπέζια, το ζεστό περιβάλλον και οι ναργιλέδες είναι αρκετοί λόγοι για να περάσεις μια βόλτα. Σαρανταπόρου 20, Περιστέρι, 2105780215, www.crokinole.gr

Playhouse
Με καταστήματα σε 7 πόλεις της χώρας πλέον, το Playhouse –από το 2000 που άνοιξε στη Θεσσαλονίκη– έδωσε άλλη διάσταση στον καθημερινό καφέ με φίλους. Οι τίτλοι παιχνιδιών είναι πολλοί, αλλά ευτυχώς υπάρχουν οι ειδικοί παιχνιδογνώστες για να σας κατευθύνουν. Ειδικότητά τους το Tichu, καθώς εδώ διοργανώνονται και πανελλήνια πρωταθλήματα. Προσοχή, από τον Φεβρουάριο το «Playhouse» μετακομίζει από τα Εξάρχεια στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Σκουζέ Παναγή 3, 2103821200, www.playhouse.gr

Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafés... - εικόνα 6

PLAyCE
Πάνω από 300 επιλογές παιχνιδιών, μεγάλα τραπέζια και καλή διάθεση στα ύψη. Λεωφ. Στρατάρχου Παπάγου 128, Ζωγράφου, 2107755060 / Β. Λογοθετίδη 14, Αμπελόκηποι, 2106990753, www.playce.gr

Play- Πλέει
Αυτό το cool μαγαζί της Αγίας Παρασκευής με την παιχνιδιάρικη αισθητική και την ιδιαίτερη διακόσμηση μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη ποικιλία σε επιτραπέζια όπως οι άλλες συμμετοχές της λίστας, έχει όμως εξαιρετικά κοκτέιλ και προσεγμένη μουσική. Αγ. Ιωάννου 23, Αγία Παρασκευή, 2106083988

This House Rules
Στο φωτεινό και άνετο χώρο του θα βρείτε πάνω από 300 τίτλους παιχνιδιών και 4 ειδικούς για να σας εισάγουν στον κόσμο τους. Δημητρίου Ράλλη 4, Μαρούσι, 2112126196.

Το top 5 των πιο δημοφιλών παιχνιδιών

Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafés... - εικόνα 7

«Dixit»
Πασίγνωστό εδώ και χρόνια ακόμη και σε μη ειδικό κοινό. Πέντε εικόνες ανοίγουν, μία ανήκει στον αφηγητή και οι παίκτες καλούνται να τη βρουν. Διορατικότητα, λογική και οξυδέρκεια τα απαραίτητα εφόδια.

Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafés... - εικόνα 8

«Jungle Speed: Ο νόμος της ζούγκλας»
Παιχνίδι καρτών που χρειάζεται παρατηρητικότητα και ταχύτητα. Ο κάθε παίκτης παρατηρεί τις κάρτες που ανοίγουν οι αντίπαλοί του για να εντοπίσει όσες έχουν ίδια σχέδια με τις δικές του και να αρπάξει το Τοτέμ.

Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafés... - εικόνα 9

«Tichu»
Γρήγορο κι έξυπνο παιχνίδι με κάρτες, για παίκτες-πολυβόλα που προσπαθούν να απαλλαγούν από τις κάρτες τους μαζεύοντας πόντους. Η ομάδα που θα καταφέρει να μαζέψει χίλιους πόντους στέφεται νικήτρια.

Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafés... - εικόνα 10

«Άποικοι του Κατάν»
Οι άποικοι ενός νησιού χτίζουν οικισμούς και κατασκευάζουν δρόμους μέσω της ανταλλαγής πρώτων υλών. Ο πλουτισμός, η εξάπλωση και η εξουσία είναι οι στόχοι κάθε παίκτη. Στο τέλος όμως μόνο ένας μπορεί να κυριαρχήσει στο Κατάν.

Όταν τα επιτραπέζια παιχνίδια κατέκτησαν τα cafés... - εικόνα 11

«Splendor»
Σε αυτό το παιχνίδι καρττών ο παίκτης καλείται να ταυτιστεί με έναν έμπορο στην περίοδο της Αναγέννησης προσπαθώντας να αποκτήσει ορυχεία και μεταφορικά μέσα για να πιάσει την καλή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.