Παραμύθι Χωρίς Όνομα

Mια εντελώς ερασιτεχνική, απίστευτα κακοστημένη μεταφορά του μυθιστορήματος της Πηνελόπης Δέλτα, σε παραγωγή της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους.

Παραμύθι Χωρίς Όνομα

Στο ευλογημένο βασίλειο του Συνετού Α΄ έχει επέλθει η πλήρης αποδιοργάνωση. Ο νέος βασιλιάς απαξιοί να ασχοληθεί, αρχικαγκελάριος και δικαστής κλέβουν και αυθαιρετούν, ενώ ο λαός ένοχα αδρανεί. Ανακαλύπτοντας την αλήθεια, το νεαρό βασιλόπουλο αποφασίζει να δράσει σε μια εντελώς ερασιτεχνική, απίστευτα κακοστημένη μεταφορά του μυθιστορήματος της Πηνελόπης Δέλτα, σε παραγωγή της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους.

Παραμύθι Χωρίς Όνομα - εικόνα 1

Πόσο πιστά θα μπορούσε άραγε να μεταφερθεί στην οθόνη το υπερβολικά διδακτικό και μάλλον ξεπερασμένου ως αλληγορία σήμερα μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα «Παραμύθι χωρίς όνομα»; Η ταινία του Κώστα Καλπατζίδη παίρνει αρκετές ελευθερίες από το πρωτότυπο υλικό, μένει όμως πιστή στην πλοκή και το πνεύμα του, μεταφέροντάς μας στο βασίλειο του Συνετού Α΄, όπου πλέον έχει επέλθει η πλήρης αποδιοργάνωση. Ο νέος βασιλιάς απαξιοί να ασχοληθεί, αρχικαγκελάριος και δικαστής κλέβουν και αυθαιρετούν, ενώ ο λαός ένοχα αδρανεί.

Ανακαλύπτοντας την αλήθεια, το νεαρό βασιλόπουλο αποφασίζει να αφυπνίσει τους πολίτες και μαζί τους να υπερασπιστεί το βασίλειο απέναντι στους εχθρούς που κινούνται εναντίον του, σε μια εντελώς ερασιτεχνική, απίστευτα κακοστημένη περιπέτεια(;) εποχής σε παραγωγή της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς να σπάνε κάθε ρεκόρ πομπώδους ερμηνείας, τη διεύθυνση παραγωγής να δουλεύει με… αρνητικό μπάτζετ και το σκηνοθέτη να περνά από εσωτερικά πλάνα σαπουνόπερας σε ταρκοφσκικά ξεσπάσματα, όλα θυμίζουν κινηματογραφημένη παράσταση παιδικού θεάτρου που δεν πρόλαβε να κάνει πρόβες.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Παραμύθι Χωρίς Όνομα

  • Φαντασίας
  • 2015
  • Διάρκεια: 120 '
  • Κώστας Καλπατζίδης

Στο ευλογημένο βασίλειο του Συνετού Α΄ έχει επέλθει η πλήρης αποδιοργάνωση. Ο νέος βασιλιάς απαξιοί να ασχοληθεί, αρχικαγκελάριος και δικαστής κλέβουν και αυθαιρετούν, ενώ ο λαός ένοχα αδρανεί. Ανακαλύπτοντας την αλήθεια, το νεαρό βασιλόπουλο αποφασίζει να δράσει…

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 27 Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
27/11/2025

Σπασμένη Φλέβα

Σε ένα σκληρό δράμα που αποκτά διαστάσεις μοντέρνας τραγωδίας, ο οικονομιδικός εξπρεσιονισμός "μαλακώνει", αλλά η αφηγηματική δύναμη παραμένει σαρωτική και η πολιτικοκοινωνική ματιά γίνεται οξυδερκέστερη και διεισδυτικότερη. | Powered by Uber.

Πέθανε Αγάπη μου

Μπεργκμανικό ψυχογράφημα που καταγγέλλει μέσα από μια εκκωφαντικά προφανή, επαναλαμβανόμενη και φλασάτη μανιέρα τα πατριαρχικά στερεότυπα και τον μεσοαστικό κομφορμισμό. | Powered by Uber.

Για Πάντα;

Ρομαντική κομεντί με πολλές νόστιμες πινελιές, αλλά φλύαρες, χαλαρές σεναριακές ιδέες που δεν μπορούν να υποτάξουν τα εύπεπτα και συντηρητικά κλισέ. | Powered by Uber.

Το Δάκρυ του Διαβόλου

Found footage και μεταφυσικός τρόμος συνδυάζονται χωρίς αληθοφάνεια σε μια εκβιαστική, λατινοαμερικανική παραλλαγή του "The Blair Witch Project". | Powered by Uber.

Ζωούπολη 2

Διασκεδαστικότατο και σεναριακά ευρηματικό σίκουελ, το οποίο αξιοποιεί τη σινεφίλ και κοινωνικά αλληγορική συνταγή της οσκαρικής πρώτης ταινίας. | Powered by Uber.

Ποιες είναι οι ελπίδες του Γιώργου Λάνθιμου να σαρώσει στα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου;

Οι σημαντικότερες παραγωγές της Γηραιάς Ηπείρου αναμένεται να "αναμετρηθούν" με έπαθλο τις δάφνες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην απονομή που φιλοξενείται σύντομα στο Βερολίνο