Σώζεται το ελληνικό σινεμά;

Poor Things Γιώργος Λάνθιμος Ποιός θα σώσει το ελληνικό σινεμά

Τελικά δεν χειροκροτάμε μόνο στο θέατρο και στην προσγείωση στο αεροπλάνο! Δύο φορές τον τελευταίο καιρό πετύχαμε θερμό χειροκρότημα και στους τίτλους τέλους ταινίας στον κινηματογράφο και όχι σε φεστιβαλική προβολή. Μετά τον Γιώργο Λάνθιμο και το "Poor Things", ήταν ο Βιμ Βέντερς και οι "Υπέροχες Μέρες" του που προκάλεσαν την εν λόγω αυθόρμητη αντίδραση στο κοινό. Είναι ωραίο να βλέπεις γεμάτη την "Έλλη" ένα άκυρο απόγευμα μέσα σε τριήμερο ενάμιση μήνα μετά την πρεμιέρα της ταινίας και η αίσθηση ότι ο κόσμος μοιάζει να έχει επιστρέψει σε σημαντικό βαθμό στο σινεμά δημιουργεί αισιοδοξία ότι η συνήθεια της μεγάλης οθόνης δεν χάθηκε μαζί με την πανδημία.

Πηγαίνοντας σινεμά σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και περπατώντας καθημερινά στο κέντρο της πόλης, πιάνω ασυναίσθητα τον εαυτό μου να κοιτάζει αν έχει κόσμο έξω από τις κλασικές αίθουσες και το προηγούμενο Σάββατο χάρηκα που είδα ουρά τόσο έξω από την "Opera", που ξανάνοιξε από το Cinobo, όσο και από τη διπλανή "Ίριδα", την πανεπιστημιακή λέσχη του ΕΚΠΑ όπου όπως καταλάβαμε εκ των υστέρων τα φοιτητά είχαν δώσει ραντεβού για το "Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρρη και όχι για κάποιο speakeasy bar.

Πεσμένα φύλλα
"Πεσμένα Φύλλα"

Μένει να βγουν οι ακριβείς αριθμοί, πάντως το box office της σεζόν, μετρώντας από τον Σεπτέμβριο, έχει πάει καλύτερα από πέρυσι, κυρίως λόγω του Λάνθιμου, της "Φόνισσας" και του "Οπενχάιμερ". Έχουν δουλέψει επίσης απρόσμενα καλά μια σειρά σινεφίλ ταινιών που κέρδισαν κοινό και κριτικούς, όπως οι "Περασμένες Ζωές", "Η Τελευταία Παμπ", "Πεσμένα Φύλλα", "Ανατομία Μιας Πτώσης" και "Ζώνη Ενδιαφέροντος". Προφανώς η ζήτηση επηρεάζεται άμεσα και εδώ από την παραγωγή και είναι σαφές ότι, αν το επόμενο διάστημα δεν κυκλοφορήσουν τίτλοι για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού, θα επιστρέψουμε στα προηγούμενα επίπεδα.

Διαβάστε Επίσης

Η δυναμική παρουσία του Cinobo, το οποίο μάλιστα εγκαινίασε μόλις μια σειρά προβολών σε σύμπραξη με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη, αλλά και τα διάφορα φεστιβαλικά events και αφιερώματα δημιουργούν ένα hype για το σινεμά, που φέρνει στις αίθουσες, εκτός των άλλων, και μια νεότερη γενιά. Φυσικά, το άνοιγμα των αγαπημένων του αθηναϊκού κοινού θερινών, που, όπως διαμορφώνεται ο καιρός θα έρθει νωρίτερα φέτος, αναμένεται παραδοσιακά να ανανεώσει το ενδιαφέρον και ενός ευρύτερου κοινού για τη μεγάλη οθόνη. 

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι σημερινοί "εθνικοί σκηνοθέτες" κατά πάσα πιθανότητα πριν αναγνωριστούν διεθνώς δύσκολα θα έπειθαν μια επιτροπή χρηματοδότησης η οποία αναζητά περιεχόμενο που θα πάει καλά στις πλατφόρμες – πολλώ δε μάλλον δεν θα προσβάλλει τα ιερά και όσια της λευκής εθνικοπατριωτικής κανονικότητας που επιχειρούν να επιβάλουν με κάθε ευκαιρία οι ακροδεξιές και ακραία συντηρητικές δυνάμεις σε οτιδήποτε δεν πληροί τα κριτήριά τους. 

Την ίδια στιγμή, το ελληνικό σινεμά σε συντεχνιακό και πολιτικό επίπεδο φαίνεται να μπαίνει σε περίοδο αναβρασμού, καθώς το προσεχές διάστημα τίθεται προς διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο επί της ουσίας καταργεί την ύπαρξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΕΚΟΜΕ, ώστε οι δύο φορείς να συγχωνευτούν κάτω από την ομπρέλα μιας νέας οντότητας με το όνομα Δημιουργική Ελλάδα. Οι επαγγελματίες του χώρου έχουν αρχίσει να τοποθετούνται και, μέχρι να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα σχεδιαστεί ο νέος φορέας, ένα κοινό αίτημα φαίνεται να είναι το να διασφαλιστεί ότι η ούτως ή άλλως πενιχρή χρηματοδότηση του ελληνικού κινηματογράφου θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα και να γίνεται με ανεξάρτητα καλλιτεχνικά κριτήρια και από ανθρώπους με γνώση και δεν θα εξομοιωθεί με μια πιο τεχνοκρατική λογική που μπορεί να ακολουθείται ευρύτερα σε οπτικοακουστικές παραγωγές, όπως π.χ. οι τηλεοπτικές σειρές.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι σημερινοί "εθνικοί σκηνοθέτες" κατά πάσα πιθανότητα πριν αναγνωριστούν διεθνώς δύσκολα θα έπειθαν μια επιτροπή χρηματοδότησης η οποία αναζητά περιεχόμενο που θα πάει καλά στις πλατφόρμες – πολλώ δε μάλλον δεν θα προσβάλλει τα ιερά και όσια της λευκής εθνικοπατριωτικής κανονικότητας που επιχειρούν να επιβάλουν με κάθε ευκαιρία οι ακροδεξιές και ακραία συντηρητικές δυνάμεις σε οτιδήποτε δεν πληροί τα κριτήριά τους. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.