Πεσμένα Φύλλα

3,5

Λιτά, αλλά πολύχρωμα πλάνα, σινεφιλία, χιούμορ, πολλά πολλά τραγούδια και η πιο μελαγχολική αλλά και αισιόδοξη ιστορία αγάπης: μια χαμηλόφωνη σινε-μπαλάντα για όλες τις φθινοπωρινές καρδιές.

Pesmena fylla

Στις ταινίες του Άκι Καουρισμάκι όλα φαίνονται απλά. Απλά, μα διαφορετικά. Ακόμα και αυτό που μοιάζει με το τέλος του κόσμου για τους ήρωες εμφανίζεται με τον πιο… cool τρόπο, κρατώντας ίσες αποστάσεις τόσο από το μελόδραμα όσο και από τη φάρσα. Στη Φινλανδία, άλλωστε, κάνει τόσο κρύο που δεν επιτρέπεται όχι μόνον στους ανθρώπους, αλλά ακόμα και στις κινηματογραφικές εικόνες να είναι εκδηλωτικές. Οπότε όλα εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες: τα δειλά βλέμματα, τις χαμηλότονες φράσεις, τις αδιόρατες χειρονομίες. Με αυτά τα υλικά και μόνο, ο Καουρισμάκι χτίζει εξ αρχής έναν ολόκληρο κόσμο, αόρατο από τη βορειοευρωπαϊκή πραγματικότητα, μιας και αυτός αρνείται να συγχρωτιστεί με την ευνομούμενη, ατσαλάκωτη, μα απάνθρωπα αποστειρωμένη καθημερινότητά της.


Το πρώτο πράγμα που κάνει λοιπόν ο sui generis Σκανδιναβός auteur είναι να τοποθετήσει τους αντισυμβατικούς ήρωές του σε ένα κλινικό περιβάλλον. Άδειοι χώροι, αμήχανες σιωπές, μηχανικές κινήσεις. Ανάμεσά τους, οι άνθρωποί του μοιάζουν με κοινωνικές ανορθογραφίες, όπως ο αλκοολικός οικοδόμος Χολάπα ("πίνω επειδή είμαι καταθλιπτικός και είμαι καταθλιπτικός επειδή πίνω") και η υπάλληλος σουπερμάρκετ Άνσα, η οποία απολύεται όταν δίνει τα ληγμένα τρόφιμα σε έναν άστεγο, αντί να τα πετάξει στα σκουπίδια όπως απαιτεί ο κανονισμός. Οι δυο τους θα συναντηθούν σε ένα καραόκε μπαρ, μετά σε μια στάση λεωφορείου και μετά την τρίτη φορά θα αποφασίσουν να πάνε μαζί σινεμά. Θέλουν να ανανεώσουν το ραντεβού τους, αλλά εκείνος θα χάσει το χαρτάκι με το τηλέφωνό της.


Ύστερα από ένα ιλαροτραγικό ρεσιτάλ κακοτυχίας, η ζωή έχει αποφασίσει πως αυτοί οι δυο πρέπει να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλον. Στις ταινίες του Άκι Καουρισμάκι, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Με λιτά, αλλά πολύχρωμα πλάνα, απολαυστική σινεφιλία, υποδόριο χιούμορ και πολλά πολλά τραγούδια, εκείνος θα μας αφηγηθεί την πιο μελαγχολική μα και αισιόδοξη ιστορία αγάπης: μια χαμηλόφωνη σινε-μπαλάντα για όλες τις φθινοπωρινές καρδιές.

Φινλανδία, Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 81΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Πεσμένα Φύλλα

Kuolleet Lehdet / Fallen Leaves
3,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 81 '
  • Ακι Καουρισμάκι

Ένας αλκοολικός οικοδόμος και μια υπάλληλος σουπερμάρκετ αποφασίζουν, έπειτα από μια σειρά τυχαίων συναντήσεων, να πάνε μαζί σινεμά. Θέλουν να ανανεώσουν το ραντεβού τους, αλλά εκείνος θα χάσει το τηλέφωνό της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".