Οι προβολές του Ίριδα Visions επιστρέφουν

Το φεστιβάλ του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκδηλώσεων γεμάτο προβολές, masterclasses και workshops. με ελεύθερη είσοδο.

Ίριδα Visions Από το φωτογραφικό βιβλίο της Ζακλίν Λέντζου «Signs of Grand Inner Life or Messages from The Void»

To Ίριδα Visions - Μέρες Πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης ΕΚΠΑ, ένα φεστιβάλ που καθιερώθηκε ως θεσμός την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, πραγματοποιώντας επιτυχώς 100 εκδηλώσεις μέχρι σήμερα, επιστρέφει με ένα νέο κύκλο εκδηλώσεων γεμάτο προβολές, masterclasses και workshops.

Το φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Κινηματογραφικού, Φωτογραφικού, Θεατρικού και Χορευτικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.). Ο Π.Ο.Φ.Π.Α. από την ίδρυσή του τη δεκαετία του ΄80 έως και σήμερα αποτελεί χώρο έκφρασης και συνάντησης φοιτητών και μη, οι οποίοι με την αφιλοκερδή τους δράση έχουν καταφέρει να καθιερώσουν τον ΠΟΦΠΑ ως πολιτιστικό σημείο αναφοράς στην Αθήνα, αλλά και να εξελιχθούν καλλιτεχνικά σε προσωπικό επίπεδο.

Μετά την πρεμιέρα του νέου κύκλου εκδηλώσεων, με την προβολή της ταινίας "Έρως + σφαγή" του Yoshishige Yoshida, σε συνεργασία με την κινηματογραφική λέσχη Midnight Express, την Παρασκευή 29/3, και την προβολή της εμβληματικής ταινίας "Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρρη το Σάββατο 30/3,  το Irida Visions συνεχίζει τις δράσεις του.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις

Την Κυριακή 31/3 στις 12 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στον 4o όροφο της Πανεπιστημιακής Λέσχης ένα ακόμα θεατρικό εργαστήρι της ομάδας "Άφαντοι" του Θεατρικού Τομέα. Η ομάδα πραγματοποίησε το πρώτο της ανοιχτό εργαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο και επιστρέφει προσφέροντας μια αξέχαστη θεατρική εμπειρία. Η συμμετοχή δεν απαιτεί οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία με το θέατρο. Τα άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο εργαστήριο μπορούν να εγγραφούν συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής, την οποία μπορούν να βρουν στον iridavisions.gr. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ίριδα Visions
Θεατρικό εργαστήρι της ομάδας "Άφαντοι" του Θεατρικού Τομέα

Την Τετάρτη 3/4 στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις ομιλία από το φωτογράφο Τάσο Βρεττό. Ο Τάσος Βρεττός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και ασχολείται με την φωτογραφία από το 1970, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα της φωτογραφικής απεικόνισης (τέχνη, μόδα, διαφήμιση, ντοκιμαντέρ). Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, ενώ η συμμετοχή του σε εκθέσεις δημιουργεί μια μακρά λίστα παρουσιάσεων και συνεργασιών.

Ίριδα Visions
Ίριδα Visions - Τάσος Βρεττός

Την Πέμπτη 4/4 στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις masterclass από τη σκηνοθέτρια Ζακλίν Λέντζου. Η Ζακλίν (London Film School, 2013), είναι καλλιτέχνης της οποίας η κινηματογραφική γλώσσα περιλαμβάνει την ανάδειξη - κι ενίοτε τη δημιουργία ποίησης σε -φαινομενικά- κοινότοπους χώρους. Τα εργαλεία της περιλαμβάνουν το όνειρο ως κατασκεύασμα,  τη διαίσθηση, καθώς και συνδέσεις λέξεων και εικόνων. Η δουλειά της έχει βραβευτεί με σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων Leica Cine Discovery Award του Semaine de La Critique για το Hector Malot: The Last Day of the Year (2018), το Χρυσό Hugo στο Σικάγο IFF για το The End of Suffering (2020), βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρέικιαβικ και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης για το Moon, 66 Questions (2021), την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία που έκανε πρεμιέρα στην Berlinale Encounters Competition, κι όπου μεταξύ άλλων ανακηρύχθηκε ΝΥ Critics’ pick 2022. 

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα γίνει μια επίσκεψη σε λέξεις-κλειδιά που άλλοτε εμπνέουν, πλαισιώνουν ή καθοδηγούν την καλλιτέχνη από την αρχική σύλληψη έως την υλοποίηση. Λέξεις-δείκτες και λέξεις-κατευθύνσεις κατασκευάζουν τον εσωτερικό χάρτη δημιουργίας και δημιουργικότητας της Ζακλίν, στον οποίο θα μας ξεναγήσει παρέα με αναφορές και αναγωγές σε μουσική, φωτογραφία και σινεμά.

Ίριδα Visions
Ζακλίν Λέντζου

Το Σάββατο 6/3 στις 12 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο υπόγειο του Ροζ κτιρίου "Κωστής Παλαμάς" το δεύτερο θεατρικό εργαστήρι της ομάδας Θεατροδίνη του Θεατρικού Τομέα για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά. Σκοπός των εργαστηρίων, αντίστοιχα των οποίων πραγματοποίησε η ομάδα και την περασμένη χρονιά, είναι να ανοίξει τη δραστηριότητα της προς οποιοδήποτε άτομο θέλει να συμμετέχει και να αλληλεπιδράσει στη σκηνή, με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη του θεάτρου. 

Πίσω από τις Θημωνιές
"Πίσω από τις Θημωνιές"

Το βράδυ του Σαββάτου 6/3 στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας "Πίσω από τις Θημωνιές" της Ασημίνας Προέδρου. Μετά την προβολή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει ζωντανά με τη σκηνοθέτρια. Η ταινία απέσπασε 10 βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου για την Ασημίνα Προέδρου, καθώς και του Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Στάθη Σταμουλακάτο, ενώ επίσης επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Βραβεία Όσκαρ το 2023.

Ίριδα Visions
Γιώργος Φρέντζος

Την Τετάρτη 10/4 στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις ένα masterclass από τον κινηματογραφιστή Γιώργο Φρέντζο. Ο Γιώργος Φρέντζος είναι κινηματογραφιστής και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA) και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (HFA). Τα τελευταία τρία χρόνια είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC), της οποίας αποτελεί και ιδρυτικό μέλος.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία "Εάν σου πω τις αναμνήσεις μου" της Μαρίας Έλενα Μητροδήμα και στη συνέχεια το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια συζήτηση πάνω στα φωτογραφικά βήματα από το σενάριο μέχρι το color correction. Από την προ-παραγωγή, στο location scouting, τις φωτογραφικές αναφορές, τον εξοπλισμό, το γύρισμα, την επεξεργασία της τελικής εικόνας και ότι σχετικό με αυτή. Παρούσα θα είναι και η σκηνοθέτρια της ταινίας, η οποία θα μας μιλήσει από μεριάς της για την ζητούμενη οπτική αφήγηση του σεναρίου και το αποτέλεσμα.

Ίριδα Visions
Δουλειά Γιώργου Γεωργίου

Τη Δευτέρα 15/4 στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις masterclass σκηνογραφίας με τον Γιώργο Γεωργίου. Ο Γιώργος Γεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή Λυκούργου Σταυράκου, από όπου αποφοίτησε με πτυχίο στη Σκηνογραφία και το Σχεδιασμό Κοστουμιών. Από το 1987, συνεργάζεται με διακεκριμένους επαγγελματίες του καλλιτεχνικού και κινηματογραφικού χώρου στην Ελλάδα και παγκοσμίως ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Έχει ένα σημαντικό αριθμό μεγάλου μήκους ταινιών στο ενεργητικό του. Ως δημιουργικός καλλιτεχνικός διευθυντής, έχει εργαστεί σε περισσότερα από 1000 διαφημιστικά τηλεοπτικά σποτ και εκδηλώσεις, με όλες τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα, καθώς και σε πολυάριθμες εκδηλώσεις, εκθέσεις, σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και εγκαταστάσεων. 

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα αναλυθεί μια προσέγγιση του Γιώργου Γεωργίου για το πως αντιλαμβάνεται την έννοια του χώρου, εσωτερικού και εξωτερικού, στον κινηματογράφο, αλλά και γενικότερα στην τέχνη.

Την Τρίτη 16/4 στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις masterclass με τους καλλιτέχνες ειδικών εφέ και make up artists Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο. Οι Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος είναι διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες ειδικών εφέ και make up artists. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αυστραλία και ήρθαν στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι πρώτες τους επαγγελματικές δουλειές ήταν σε τηλεοπτικά διαφημιστικά. Το 1989 έκαναν την πρώτη τους δουλειά σε ταινία μεγάλου μήκους, στο "Oh Babylon" του Κώστα Φέρρη. Το 1992 εργάστηκαν για τη σειρά του ΑΝΤ1 "Ανατομία ενός Εγκλήματος", η οποία τους έκανε ευρύτερα γνωστούς. Το 2004 δημιούργησαν τα κεφάλια των αγαλμάτων που εκτέθηκαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουν εργαστεί σε μια σειρά μεγάλων παραγωγών για την τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο καθώς και σε πολλά διαφημιστικά. Στο "Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος 2" κλήθηκαν από τον υπεύθυνο πλασμάτων της ταινίας Νικ Ντάντμαν, να συμμετέχουν σε ένα επιτελείο 140 καλλιτεχνών, απαρτιζόμενο από έμπειρους καλλιτέχνες, γλύπτες και make up artists από όλο τον κόσμο. Το 2021 ανέλαβαν να κατασκευάσουν ειδικά εφέ για την ταινία του David Cronenberg "Εγκλήματα του μέλλοντος". Κλείνοντας φέτος 40 χρόνια εργασίας, οι αδελφοί Αλαχούζοι αποτελούν το παλαιότερο συνεργείο ειδικών εφέ στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα προβληθούν εικόνες και βίντεο από τη δημιουργική διαδικασία των καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της 40ετής πορείας τους, αναδεικνύοντας έτσι και την εξέλιξη της δημιουργικής πρακτικής τους από την αρχή της καριέρας τους μέχρι και σήμερα. Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά μάσκες και άλλες κατασκευές τους και να συνομιλήσει μαζί τους με αφορμή το υλικό που θα παρουσιαστεί. 

Ίριδα Visions
Ίριδα Visions - Λουκάς Βασιλικός

Την Τετάρτη 17/4 στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις ομιλία από το φωτογράφο Λουκά Βασιλικό. Ο Λουκάς Βασιλικός γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1996. Η ενασχόλησή του με την φωτογραφία άρχισε το 2006, λειτουργώντας αρχικά ως μέσο παρατήρησης και καταγραφής του ανθρώπινου στοιχείου μέσα στο αστικό περιβάλλον, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε στη διερεύνηση μέσα στο οικείο περιβάλλον σε σχέση με την φωτογραφία.

Το 2014 συμμετείχε στην ομάδα εικαστικών, ερευνητών και συγγραφέων του Depression Era, μια συλλογικής προσπάθειας αποτύπωσης της ελληνικής κρίσης, που φιλοξενήθηκε σε μουσεία και γκαλερί, στην Ευρώπη και την Αμερική. Το 2022 εξέδωσε το 1ο του ατομικό βιβλίο "Έξι βαθμοί διαχωρισμού" από  τον εκδοτικό οίκο Eyeshot publications. Ανήκει στην διεθνή διαδικτυακή ομάδα burn my eye.

Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ έχουν δωρεάν είσοδο.

Υπάρχει δυνατότητα παρακράτησης θέσεων για τις προβολές. Η προκράτηση ξεκινάει 2 μέρες πριν την εκδήλωση και ώρα 11 π.μ. Η προκράτηση ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Στην συνέχεια η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Την ημέρα της εκδήλωσης θα υπάρχουν επιπλέον δωρεάν εισιτήρια που θα διατίθενται στην είσοδο με σειρά προτεραιότητας.

Για τα εργαστήρια: απαιτείται δήλωση συμμετοχής μέσω της αντίστοιχης φόρμας. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για τα masterclasses και τις ομιλίες: η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.