Οι καλύτερες ταινίες του 2023 από το Χρήστο Μήτση

Ο κριτικός του «α» επιλέγει τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές στιγμές της χρονιάς.

tár1 «Tár»

Ο κριτικός του "α", Χρήστος Μήτσης, επιλέγει τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές στιγμές της χρονιάς.

To top 10 του Χρήστου Μήτση:

10. Πεσμένα Φύλλα του Άκι Καουρισμάκι

Pesmena fylla
Λιτά, αλλά πολύχρωμα πλάνα, σινεφιλία, χιούμορ, πολλά πολλά τραγούδια και η πιο μελαγχολική αλλά και αισιόδοξη ιστορία αγάπης: μια χαμηλόφωνη σινε-μπαλάντα για όλες τις φθινοπωρινές καρδιές.

9. Στη Φωτιά του Τραν Αν Χουνγκ

Στη Φωτιά

Βραβείο σκηνοθεσία στις Κάννες για μια απολαυστική συνάντηση της γαστριμαργικής κουλτούρας και της κινηματογραφικής τέχνης σε έναν κινούμενο ζωγραφικό πίνακα πλήρη χρωμάτων, γεύσεων και χαμηλότονων συναισθημάτων.

8. Close του Λούκας Ντοντ

Close 15

Οσκαρική υποψηφιότητα διεθνούς ταινίας, Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και πλήθος άλλων διακρίσεων για μια συγκινητικά ειλικρινή, εύθραυστη και συναρπαστική προσέγγιση της φιλίας, της σεξουαλικότητας, της απώλειας και της αποδοχής.

7. Το Μπλε Καφτάνι της Μαριάμ Τουζανί

To mple kaftani

Γλυκόπικρο δράμα πολλαπλής απελευθέρωσης (συναισθηματικής, γυναικείας, σεξουαλικής) με δεξιοτεχνική σεναριακή ισορροπία, αφηγηματική ευαισθησία και πλήθος φεστιβαλικών διακρίσεων (Κάννες, Αθήνα, Σικάγο, Μαρακές, βραχεία λίστα διεθνούς Όσκαρ).

6. Η Χώρα του Θεού του Χλίνουρ Πάλμασον

Η Χώρα του Θεού1

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

5. Ανατομία Μιας Πτώσης της Ζιστίν Τριέ


Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για ένα καλοστημένο κι αγωνιώδες δικαστικό δράμα με μια καθηλωτική ερμηνεία από τη Σάντρα Χίλερ, το οποίο εντάσσει έντεχνα στην ακροαματική διαδικασία περίπλοκα, συναρπαστικά κοινωνικά ερωτήματα.

4. Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού του Μάρτιν Σκορσέζε

Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού νέο2

Ο ορισμός του μεγάλου σινεμά: χορταστικό θέαμα, πλούσια δραματουργία, στιβαρή σκηνοθεσία, συναρπαστικοί χαρακτήρες και μια διεισδυτική ματιά στην αιματοβαμμένη αμερικανική ιστορία.

3. Τα Πνεύματα του Ινισέριν του Μάρτιν ΜακΝτόνα


Εννιά οσκαρικές υποψηφιότητες και τρεις Χρυσές Σφαίρες για μια συγκινητική, διασκεδαστική όσο και πολυεπίπεδα διεισδυτική ματιά στην ιλαροτραγωδία της ανθρώπινης (συν)ύπαρξης, με φόντο έναν σκληρό εμφύλιο πόλεμο κι ένα μαγευτικής αγριότητας φυσικό τοπίο.

2. Tár του Τοντ Φιλντ

tár3

Η καλλιτεχνική τελειότητα, ο ίλιγγος της εξουσίας, τα ανθρώπινα πάθη και η παντοκρατορία της (κοινωνικής) εικόνας. Ο Τοντ Φιλντ, με νυστέρι την αποστομωτική ερμηνεία της Κέιτ Μπλάνσετ, ανατέμνει την εποχή μας με ιδιοφυή τολμηρότητα.

1. Ζώνη Ενδιαφέροντος του Τζόναθαν Γκλέιζερ

The Zone of Interest

Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών για ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην καρδιά του σκοταδιού, όπου φρίκη, γαλήνη, γενοκτονία και γλυκιά ζωή αγκαλιάζονται με έναν αποστασιοποιημένο κινηματογραφικά τρόπο, ο οποίος αναδεικνύει με μεγαλοφυή λιτότητα τον πυρήνα του ιστορικού κακού.

Και ακόμη

Επιστροφή στη Σεούλ του Νταβί Τσου, Περασμένες Ζωές της Σελίν Σονγκ, Ο Εχθρός Δίπλα μου του Ροδρίχο Σορογκογιέν, Το Τέρας του Χιροκάζου Κορεέντα, Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία της Λόρα Πόιτρας, Ο Καθεδρικός του Ρίκι Ντ’Αμπρόουζ, Shayda της Νόορα Νιασάρι, Η Απόδραση του 77 του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ, Ο Όρκος του Παμφίρ του Ντμίτρο Σουκολίτκι-Σάμπτσουκ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".