Shayda

3,5

Βραβείο κοινού και ερμηνείας στο Σάντανς για το αληθοφανές πορτρέτο ενός γυναικείου χαρακτήρα, ο οποίος αναζητά ταυτότητα σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο σύνθετων αντιθέσεων.

Shayda

Σε ηλικία πέντε χρόνων, η ιρανικής καταγωγής Νόορα Νιασάρι βρέθηκε με τη μητέρα της σε έναν αυστραλέζικο κοιτώνα γυναικών, μιας και η τελευταία προσπαθούσε να ξεφύγει από τον καταπιεστικό σύζυγό της και να πάρει διαζύγιο. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, η Αυστραλή πλέον Νιασάρι είναι μια καταξιωμένη σκηνοθέτρια ταινιών μικρού μήκους κι ενός ντοκιμαντέρ, η οποία εμπνέεται από την προσωπική ιστορία της για το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της.  


Πίσω στο 1995, λοιπόν, η κακοποιημένη από τον άντρα της Σάιντα βρίσκει μαζί με την εξάχρονη κόρη της Μόνα προσωρινή στέγη σε μια μικρή κοινότητα-καταφύγιο γυναικών του Μπρισμπέιν. Προσπαθεί να κρύψει τα ίχνη της από το σύζυγό της Χοσεΐν, αλλά οι κοινές γνωριμίες τους στην κλειστή κοινότητα των Ιρανών της πόλης δεν θα αργήσουν να τον φέρουν μπροστά της. Αν και τρομοκρατημένη, η Σάιντα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι την εκδίκαση της αίτησης διαζυγίου και κάνει κουράγιο κάθε Σάββατο που πρέπει να παραδίδει και λίγες ώρες μετά να παραλαμβάνει τη Μόνα από τον πατέρα της. Ταυτόχρονα, αρχίζει να βγαίνει με τον Ιρανοαυστραλό Φαράντ, κάτι που θα προκαλέσει την οργή του Χοσεΐν.


Το κινηματογραφικό υλικό, το οποίο έχει στα χέρια της η Νιασάρι, δεν είναι πρωτότυπο. Κι όμως, εκείνη καταφέρνει να το πλουτίσει πατώντας πάνω αφενός σε ένα πλούσιο αφηγηματικών, ψυχολογικών και κοινωνιολογικών λεπτομερειών σενάριο, αφετέρου στη συναρπαστική, επιδέξια συγκρατημένη ερμηνεία της Ζαρ Αμίρ Εμπραΐμι ("Ιερή Αράχνη"), για την οποία απέσπασε το βραβείο του Φεστιβάλ Σάντανς (η ταινία κέρδισε κι εκείνο του κοινού). Σινεμά του μέτρου που, χωρίς καταγγελτική ατζέντα, σκιαγραφεί αδρά το αληθοφανές πορτρέτο ενός γυναικείου χαρακτήρα, ο οποίος αναζητά ταυτότητα σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο σύνθετων αντιθέσεων. Οι καθορισμένες από την καταγωγή τους συμπεριφορές των χαρακτήρων τον περιγράφουν άμεσα, αλλά και έμμεσα, οι δραματικές εντάσεις κορυφώνονται με μια αγωνιώδη αίσθηση και η συγκίνηση είναι διαρκώς παρούσα, κουρδισμένη πάντα στον σωστό κινηματογραφικό τόνο.

Αυστραλία. 2023. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: THE FILM GROUP

Περισσότερες πληροφορίες

Shayda

3,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 117 '
  • Νόορα Νιασάρι

Μια νεαρή Ιρανή μητέρα, που ζει στο Μπρισμπέιν, κακοποιημένη από το σύζυγό της, βρίσκει μαζί με την εξάχρονη κόρη της προσωρινή στέγη σε έναν γυναικείο κοιτώνα. Προσπαθώντας να πάρει διαζύγιο και μόνιμη άδεια παραμονής, αναζητά ευκαιρία για μια καινούργια ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.