Οι καλύτερες ταινίες που προβάλλονται στη Γιορτή του Σινεμά

Δείτε τα must της ημέρας που υπόσχεται πολλαπλά sold outs για να σχεδιάσετε σωστά τον κινηματογραφικό μαραθώνιό σας.

Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού»

Έφτασε η μέρα της φετινής Γιορτής του Σινεμά (26/10), η οποία φιλοδοξεί να επαναλάβει τον πάταγο της περσινής πρώτης διοργάνωσης. Θυμίζουμε πως για μία μέρα μόνο, όλοι οι κινηματογράφοι πανελλαδικά έχουν € 2 είσοδο σε όλες ανεξαιρέτως τις προβολές τους. Βρείτε εδώ όλες τις ταινίες που παίζονται κατά τη διάρκεια της Γιορτής, ενώ σημειώστε πως για αυτήν τη μέρα και μόνο, μειωμένη είσοδο θα έχουν οι προβολές των μικρού μήκους του 46ου Φεστιβάλ Δράμας που παίζουν στην Ταινιοθήκη, ενώ ειδική μέρα μόνο με ελληνικές ταινίες παρουσιάζει το σινεμά Αλεξάνδρα.

Οι καλύτερες ταινίες στη Γιορτή του Σινεμά:

Το Θεώρημα (Πιέρ Πάολο Παζολίνι, 1968)

Ένας επισκέπτης στο σπίτι ενός βιομηχάνου γίνεται αντικείμενο του πόθου για όλα τα μέλη της οικογένειας. Ένας απόλυτα μοντέρνος, στέρεος σε ύφος και πολλαπλά αλληγορικός Παζολίνι βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της αστικής ηθικής με μια φροϊδική παραβολή, η οποία "διαβάζεται" τόσο μαρξιστικά όσο και χριστιανικά, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως ένα πικρό υπαρξιακό θρίλερ. Η σαγηνευτική παρουσία του Τέρενς Σταμπ και η ατμοσφαιρική, ανησυχητική μουσική του Ένιο Μορικόνε ενισχύουν το απειλητικό κλίμα του φιλμ, ένα από τα αδιαφιλονίκητα αριστουργήματα της παζολινικής φιλμογραφίας.

Ο Νονός (Φράνσις Φορντ Κόπολα, 1972)

Ο Βίτο Κορλεόνε είναι ο γηραιός και σεβάσμιος αρχηγός μιας μαφιόζικης οικογένειας στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη. Οι καιροί έχουν όμως αλλάξει και όταν ένας βρόμικος πόλεμος μεταξύ των οικογενειών ξεσπά, ο μικρός γιος του Μάικλ αναγκάζεται να αναλάβει δυναμικά τα ηνία. Η ταινία που ανανέωσε δυναμικά το Χόλιγουντ είναι ένα πολυδιάστατο αριστούργημα, τόσο κλασικό όσο και μοντέρνο, κορυφαίο δείγμα της αφηγηματικής δύναμης του αμερικανικού σινεμά.

Πολίτης Κέιν (Όρσον Γουέλς, 1941)

Ένας δημοσιογράφος ερευνά τη ζωή ενός μεγιστάνα του Τύπου, για να ανακαλύψει το νόημα της λέξης "ρόουζμπαντ" που εκστόμισε προτού ξεψυχήσει. Η σπουδαιότερη, για τους περισσότερους σκηνοθέτες και κριτικούς, ταινία όλων των εποχών είναι ένα πολυδιάστατο, διαχρονικό αριστούργημα, το οποίο άλλαξε άρδην την κινηματογραφική αφηγηματική λογική και άνοιξε το δρόμο για το μοντέρνο σινεμά.

Ανατομία Μιας Πτώσης (Ζιστίν Τριέ, 2023)

Μια Γερμανίδα συγγραφέας κατηγορείται για το θάνατο του Γάλλου συζύγου της. Στο δικαστήριο αποκαλύπτονται πολλές κρυφές πλευρές της σχέσης τους, περιπλέκοντας τις ενδείξεις για την ενοχή ή την αθωότητά της. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για ένα καλοστημένο κι αγωνιώδες δικαστικό δράμα με μια καθηλωτική ερμηνεία από τη Σάντρα Χίλερ, το οποίο εντάσσει έντεχνα στην ακροαματική διαδικασία περίπλοκα, συναρπαστικά κοινωνικά ερωτήματα.

Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού (Μάρτιν Σκορσέζε, 2023)

Στη δεκαετία του 1920, ο νεαρός Έρνεστ Μπέρκχαρτ επιστρέφει από τον Μεγάλο Πόλεμο στην Οκλαχόμα, μπαίνει υπό την προστασία του θείου του Γουίλιαμ Χέιλ και εμπλέκεται σε μια σειρά δολοφονιών Ινδιάνων. Ο ορισμός του μεγάλου σινεμά: χορταστικό θέαμα, πλούσια δραματουργία, στιβαρή σκηνοθεσία, συναρπαστικοί χαρακτήρες και μια διεισδυτική ματιά στην αιματοβαμμένη αμερικανική ιστορία.

Είμαι η Κούβα (Μιχαήλ Καλατόζοφ, 1964)

Τέσσερις ιστορίες από την εξαθλιωμένη Κούβα του δικτάτορα Μπατίστα λίγο πριν από την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο. Ένα προπαγανδιστικό εγχείρημα μετατρέπεται σε επικό κινηματογραφικό ποίημα, αντάξιο των ταινιών του Τζον Φορντ και του Αϊζενστάιν. Απαράμιλλη σκηνοθετική σύνθεση, συγκίνηση και επαναστατικός οίστρος (με έναν ξεπερασμένο διδακτισμό φυσικά), σ’ ένα χαμένο για χρόνια κομψοτέχνημα του σύγχρονου σινεμά.

Το Μπλε Καφτάνι (Μαριάμ Τουζανί, 2022)

Ο Χαλίμ και η Μίνα διατηρούν ένα παραδοσιακό κατάστημα με καφτάνια στο Σαλέ του Μαρόκου. Για να ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς πελάτες, προσλαμβάνουν ως μαθητευόμενο έναν ταλαντούχο νεαρό, η παρουσία του οποίου αναστατώνει τον Χαλίμ. Γλυκόπικρο δράμα πολλαπλής απελευθέρωσης (συναισθηματικής, γυναικείας, σεξουαλικής) με δεξιοτεχνική σεναριακή ισορροπία, αφηγηματική ευαισθησία και πλήθος φεστιβαλικών διακρίσεων (Κάννες, Αθήνα, Σικάγο, Μαρακές, βραχεία λίστα διεθνούς Όσκαρ).

Περασμένες Ζωές (Σελίν Σονγκ, 2023)

Οι παιδικοί φίλοι Να Γιανγκ και ο Χάε Σουνγκ χωρίζονται όταν η οικογένεια της πρώτης μεταναστεύει από τη Νότια Κορέα στον Καναδά. Σιωπηρά ερωτευμένοι μεταξύ τους, θα συναντηθούν είκοσι πέντε χρόνια αργότερα στη Νέα Υόρκη. Ένα μοντέρνο ρομαντικό παραμύθι συγκινητικής κινηματογραφικής διαύγειας. Ειλικρινές όσο και συναισθηματικό, προσπερνά όλα τα κλισέ με απαράμιλλη κομψότητα.

Ράδιο Μετρονόμ (Αλεξάντρου Μπελκ, 2023)

Στο Βουκουρέστι του 1972, η 17χρονη Άνα και η παρέα της κάνουν πάρτι. Ακούνε ροκ μουσική, χορεύουν και αποφασίζουν να στείλουν ένα γράμμα στο "Metronom", το μουσικό πρόγραμμα που μεταδίδεται παράνομα από το Radio Free Europe στη Ρουμανία. Μια ιστορία αγάπης και μια άλλη ενηλικίωσης δίνουν τα χέρια σε ένα βραβευμένο στις Κάννες κοινωνικό δράμα στην παράδοση της στιβαρής, ρεαλιστικής ρουμάνικης σχολής.

Ένα Καινούριο Αύριο (Νάνι Μορέτι, 2023)

Ένας σκηνοθέτης του οποίου ο γάμος περνάει κρίση προσπαθεί να ολοκληρώσει την τελευταία του ταινία, πάνω στον αντίκτυπο που είχε στο Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα η εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουγγαρία το 1956. Σινεφίλ χιούμορ, συναίσθημα, αισιοδοξία και καυστική κριτική: απολαυστική επιστροφή του ηρωικά παλιομοδίτη δημιουργού στις ευρηματικές στιγμές του "Αγαπημένο μου Ημερολόγιο".

Μαγνητικά Πεδία (Γιώργος Γούσης, 2022)

Η Έλενα και ο Αντώνης συναντιούνται στο φέρι για την Κεφαλονιά και ξεκινούν μια απρόοπτη περιπλάνηση στο νησί για να θάψουν ένα μεταλλικό κουτί. Ο Τζιμ Τζάρμους συνταξιδεύει με τον Σταύρο Τσιώλη σε ένα χειροποίητο, low budget road movie με προορισμό όλα τα ανέκφραστα συναισθήματα, το οποίο ακολουθεί τις αναπάντεχες διαδρομές της ανθρώπινης επιθυμίας. Έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ξερά Χόρτα (Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν, 2023)

Ο Σαμέτ είναι ένας δάσκαλος καλλιτεχνικών σε ένα ορεινό χωριό του τουρκικού Κουρδιστάν. Στον τέταρτο χρόνο της υπηρεσίας του κι ενώ ονειρεύεται μια μετάθεση πίσω στην Κωνσταντινούπολη, πέφτει στα χέρια του ένα ερωτικό γράμμα το οποίο έγραψε γι’ αυτόν μία από τις μαθήτριές του. Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες για ένα δράμα τσεχοφικής κοπής, αργών, αγγελοπουλικών ρυθμών και αλληγορικών διαθέσεων με έντονο σκηνοθετικό στιλιζάρισμα, το οποίο αναπαράγει τις εμμονές του σπουδαιότερου Τούρκου κινηματογραφικού δημιουργού.

Στο Γραφείο των Καθηγτών (Ιλκέρ Τσαλτάκ, 2023)

Η Κλάρα Νόβακ είναι μια αφοσιωμένη στη δουλειά της νεαρή δασκάλα, η οποία νιώθει άβολα για τον τρόπο με τον οποίο οι συνάδελφοί της χειρίστηκαν την υπόθεση μιας σειράς κλοπών ανάμεσα στους μαθητές. Αποφασίζει να διαλευκάνει μόνη της το ζήτημα, διαταράσσοντας ακόμα περισσότερο τις τεταμένες ενδοσχολικές σχέσεις. Ένας κοινωνικός μικρόκοσμος γεμάτος αντιθέσεις γεννά ηθικά διλήμματα, τα οποία μέσα από ένα σφιχτογραμμένο σενάριο παίρνουν διαστάσεις ψυχολογικού θρίλερ.

Black Stone (Σπύρος Ιακωβίδης, 2022)

Ένα κινηματογραφικό συνεργείο αποτυπώνει την καθημερινότητα της Χαρούλας, μιας υπερπροστατευτικής Ελληνίδας μάνας που αναζητά το γιο της, δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος έχει εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ίχνη. Εύστοχη, καλογραμμένη και αστεία σάτιρα της νεοελληνικής πραγματικότητας, με μια ανεπανάληπτη ερμηνεία από την Ελένη Κοκκίδου. Βραβείο νεότητας και κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, εφτά υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ακαδημίας.

The Killer (Ντέιβιντ Φίντσερ, 2023)

Ένας μοναχ παγγελματίας δολοφόνος αποτυγχάνει σε μια αποστολή του και διαπιστώνει ότι έχει μπει στο στόχαστρο "συναδέλφων" του. Αποφασίζει να εντοπίσει αυτόν που διέταξε την εξόντωσή του, εξαπολύοντας ένα διεθνές ανθρωποκυνηγητό. Λιτή και straight περιπέτεια εκδίκησης, βασισμένη σε graphic novel που διασκεύασε ο σεναριογράφος του "Seven". Ευκολάκι για τον Ντέιβιντ Φίντσερ, ο οποίος το αναβαθμίζει με μετρημένες ευρηματικές ιδέες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.