32ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "ΝΑΖΑ" σε πανελλήνια πρώτη προβολή

Το ντοκιμαντέρ των Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Σορ για το εσωτερικό του ισραηλινού στρατιωτικού και πληροφοριακού μηχανισμού έρχεται στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Naza

Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη προβολή το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "ΝΑΖΑ" των Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Σορ, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του πριν λίγες μέρες στο Φεστιβάλ Βενετίας, κερδίζοντας το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής καθώς και το πλέον παρατεταμένο χειροκρότημα στα χρονικά μεγάλης κινηματογραφικής διοργάνωσης, με το κοινό να επευφημεί όρθιο και συγκινημένο για 25 συνεχή λεπτά μετά το τέλος του φιλμ. 

Στο "NAZA", οι Ισραηλινοί σκηνοθέτες Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Σορ, δύο από τους τέσσερις συνδημιουργούς του τιμημένου με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ "Καμιά Αλλη Γη" (Βραβείο Χρυσής Αθηνάς στο Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ του 30ού ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας), στρέφουν την κάμερα στο εσωτερικό του ισραηλινού στρατιωτικού και πληροφοριακού μηχανισμού. 

Naza

Μέσα από μυστικές, νυχτερινές συνομιλίες σε ταράτσες του Τελ Αβίβ, 24 Ισραηλινοί αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών και στρατιώτες, όλοι υπό καθεστώς ανωνυμίας, μιλούν για τα συστήματα παρακολούθησης, στοχοποίησης και εξ αποστάσεως θανάτωσης που χρησιμοποιήθηκαν στη Γάζα. Οι φωνές και οι εικόνες τους έχουν ψηφιακά αλλοιωθεί, καθώς οι ίδιοι ρισκάρουν σοβαρές συνέπειες αποκαλύπτοντας όσα γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Η ταινία γεννήθηκε από την ανάγκη των δημιουργών να εξετάσουν "τα συστήματα πίσω από" όσα συνέβησαν στη Γάζα, όχι ως μια σειρά μεμονωμένων πράξεων, αλλά μέσα από τις διαταγές, τις πολιτικές, τις πρακτικές και τη λογική που τα καθιστούν δυνατά. 

Και ενώ η κάμερα μένει στο Τελ Αβίβ, η Γάζα είναι διαρκώς παρούσα μέσα από την απουσία της. Οι δημιουργοί επιλέγουν να κινηματογραφήσουν μια πόλη που συνεχίζει την καθημερινότητά της, ενώ μόλις εξήντα χιλιόμετρα μακριά μια άλλη πόλη καταστρέφεται. Στο σκοτάδι των νυχτερινών συνεντεύξεων, η σιωπή γίνεται εξίσου σημαντική με τον λόγο, ενώ οι χειρόγραφες αναπαραστάσεις των πολύπλοκων τεχνολογικών συστημάτων μετατρέπουν το υψηλής τεχνολογίας πρόσωπο του σύγχρονου πολέμου σε μια απλή γραμμή πάνω στο χαρτί. Ο ίδιος ο τίτλος "NAZA", στρατιωτικό ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τις υπολογιζόμενες "παράπλευρες απώλειες" μιας επίθεσης, γίνεται έτσι το κεντρικό ερώτημα της ταινίας: τι συμβαίνει όταν οι ανθρώπινες ζωές μετατρέπονται σε αριθμούς ενός συστήματος;

Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Σορ
Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Σορ

Το "NAZA" αποτελεί κινηματογραφική συνέχεια της ερευνητικής δημοσιογραφίας του Abraham και των συνεργατών του στην εφημερίδα Guardian, το +972 Magazine και το Local Call, γύρω από τη χρήση νέων τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης από τον ισραηλινό στρατό. Η ταινία, παραγωγή των Guardian Documentaries, με παραγωγό τον Τζέιμς Γουίλσον (υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και δύο φορές βραβευμένο με BAFTA) και εκτελεστικό παραγωγό τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζόναθαν Γκλέιζερ, σκηνοθέτη των ταινιών "Ζώνη Ενδιαφέροντος" και "Κάτω από το Δέρμα" (που επίσης έχουν προβληθεί στο πλαίσιο των Νυχτών Πρεμιέρας), μεταφέρει αυτή την έρευνα από το πεδίο της δημοσιογραφίας στη δύναμη της κινηματογραφικής μαρτυρίας.

Το ντοκιμαντέρ "ΝΑΖΑ" θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες από τις εταιρίες filmtrade & Tanweer στις 2 Οκτωβρίου 2026.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Όλιβερ Λάσε τον Νοέμβριο στο 67ο ΦΚΘ

Ως guest curator του φετινού αφιερώματος με τίτλο "Καλωσήλθατε στην Έρημο", ο σκηνοθέτης του "Sirat" θα παρευρεθεί στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δίνοντας μια ομιλία αλλά και συμμετέχοντας σε μία πολυμεσική εγκατάσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/09/2026

Πιερφραντσέσκο Φαβίνο: Άσε με να κάνω λάθος

Ο κορυφαίος Ιταλός ηθοποιός μιλάει για τον απαιτητικό ρόλο του αντισυμβατικού προπονητή που υποδύεται στο "Tennis Maestro" του Αντρέα Ντι Στέφανο και απομυθοποιεί το εμμονικό κυνήγι της τελειότητας πάνω, αλλά και έξω από τη μεγάλη οθόνη.

Η Αθήνα έχει νέα κινηματογραφικά ήθη και μας αρέσουν

Οι μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες που παίζουν την ίδια ταινία όλη την εβδομάδα δίνουν τη θέση τους σε κινηματογράφους ρεπερτορίου και νέες boutique αίθουσες με λιγότερες θέσεις, premium ατμόσφαιρα και εξοπλισμό.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (17-23/09)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Τι ξεχωρίσαμε στο 49ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας;

Φέτος, ήταν πολλές οι ταινίες με τις οποίες κοινό και κριτική επιτροπή ήρθαν σε απόλυτη ταύτιση, την οποία μοιράζεται και το "α".

Η Αθήνα απέκτησε το δικό της σινεμά-μπαρ: Το Cinobo Όπερα επιστρέφει ανανεωμένο

Τρεις νέες αίθουσες, 70+ προβολές την εβδομάδα κι ένα "κρυμμένο" μπαρ δίνουν νέα ζωή στον ιστορικό κινηματογράφο της πόλης.

19o Animasyros: Γνωρίστε τις ταινίες του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος

Λίγο πριν ξεκινήσει το 19ο Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ανακαλύπτουμε τις ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονται φέτος.