Ο Ηρακλής Πουαρό και ένα all-star "Έγκλημα στον Νείλο"

Ο Κένεθ Μπράνα φορά ξανά το κουστούμι του δαιμόνιου ντετέκτιβ Πουαρό και κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη για να βάλει την υπογραφή του στη νέα λουσάτη διασκευή του ομώνυμου βιβλίου της Αγκάθα Κρίστι.

death_on_the_nile1

Φρέσκος από την εμπορική επιτυχία της live action "Σταχτοπούτας" (2015), ο Κένεθ Μπράνα αποφασίζει δύο χρόνια μετά να διασκευάσει ένα κλασικό έργο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι και χτυπά φλέβα χρυσού. Το "Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές", χάρη στην πρωτοκλασάτη διανομή ηθοποιών και την πολυτελή παραγωγή, δύσκολα θα αποτύγχανε στο box office, ωστόσο η ανταπόκριση που βρήκε στο κοινό ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Με προϋπολογισμό στα 55 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία έφτασε τα 352 εκατ. παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα αποτέλεσε τον εμπορικότερο τίτλο του 2017, με περισσότερα από 340 χιλιάδες εισιτήρια. Ένα καλοδεχούμενο σουξέ το οποίο, προφανώς, δεν θα αργούσε να αποκτήσει συνέχεια…

death_on_the_nile2

Agatha Christie cinematic universe

Με τον πολύπειρο Μπράνα να κρατά το ρόλο του εκκεντρικά ψυχαναγκαστικού υπερ-ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, λέγε με και Μονκ των 30s, το "Οριάν Εξπρές" διέθετε όσο τσαχπίνικο σασπένς, εύπεπτο μπρίο και απρόβλεπτες ανατροπές χρειαζόταν για να ψυχαγωγήσει μαζικά τους θεατές. Επομένως, το άτυπο σίκουελ με το νέο "Έγκλημα στον Νείλο" έμοιαζε σχεδόν αναπόφευκτο. Μάλιστα, το ’17 ο Μπράνα δήλωνε σε συνέντευξή του ότι ήταν πρόθυμος να έχει τον πρώτο λόγο σε ένα ενδεχόμενο κινηματογραφικό σύμπαν ταινιών βασισμένων στις ιστορίες της Άγκαθα Κρίστι. "Με 66 βιβλία, σύντομα αφηγήματα και θεατρικά έργα υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, έτσι;" αναρωτιόταν τότε ρητορικά. Βέβαια, χωρίς αυτό να σημαίνει την ανατροπή των μεγαλεπήβολων σχεδίων του Βορειοϊρλανδού, το φρέσκο "Έγκλημα" συνάντησε διαδοχικές αναποδιές.

death_on _the_nile3

Και πανδημία και… Χάμερ

Το φιλμ ολοκλήρωσε τα γυρίσματά του τον Δεκέμβριο του 2019 και είχε προγραμματιστεί για αρχική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών. Μόνο που αυτή καθυστέρησε, στο ενδιάμεσο ξέσπασε η πανδημία, κι έτσι η πινέζα της πρεμιέρας του "Εγκλήματος" άρχισε να μετατοπίζεται στο καλεντάρι ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2020 το πολυαναμενόμενο "Tenet" (Κρίστοφερ Νόλαν) συνάντησε χλιαρή υποδοχή δεν βοήθησε τα πράγματα. Η αντίδραση της εξαγορασμένης από την Disney παραγωγού εταιρείας 20th Century Fox ήταν να αναβάλει κι άλλο τη διανομή της ταινίας και με τα πολλά να περάσουν κοντά τρία χρόνια(!) προτού το μπλοκμπάστερ του Μπράνα βρεθεί στις μαρκίζες των κινηματογράφων. Η κυκλοφορία, επιπλέον, μοιάζει να ήρθε  βεβιασμένα για α συμπέσει με το οσκαρικό σούσουρο, το οποίο συνοδεύει το άλλο φετινό φιλμ του Μπράνα, το ημιαυτοβιογραφικό "Belfast". Υπάρχει, όμως, ένας ακόμα σοβαρός λόγος γι’ αυτά τα πίσω-μπρος στη διανομή, ο οποίος ακούει στο όνομα Άρμι Χάμερ.
Ο πάλαι ποτέ περιζήτητος ηθοποιός, του οποίου η δημοφιλία εκτοξεύθηκε χάρη στην πρωταγωνιστική ερμηνεία του στο "Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου" (2017), κατηγορήθηκε πέρσι για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό. Ο 35χρονος εγκατέλειψε διαδοχικά πρότζεκτ που είχε στα σκαριά, ενώ άλλες παραγωγές τον αντικατέστησαν. Οι ιθύνοντες του "Εγκλήματος" αποφάσισαν να μην προσλάβουν άλλο ηθοποιό, κάτι που θα σήμαινε νέα κοστοβόρα γυρίσματα (σε μπάτζετ ήδη 90 εκατ.), και να πάρουν το ρίσκο. Έπειτα, αν περίμεναν κι άλλο για να βγάλουν την ταινία, ποιος ξέρει τι καινούργιο θα προέκυπτε…

death_on_the_nile4

Μια αιματηρή κρουαζιέρα

Το θρίλερ μυστηρίου, πάντως, μάλλον δεν θα απογοητεύσει όσους είχαν διασκεδάσει με το "Οριάν Εξπρές", μιας και επαναλαμβάνει την ίδια συνταγή. Και παρότι το "Έγκλημα στον Νείλο" είχε να μεταφερθεί στο σινεμά από το 1978 (Τζον Γκιλέρμιν), η υπόθεση έχει… ζουμί. Ο ντετέκτιβ Πουαρό απολαμβάνει τις διακοπές του στον Νείλο, όταν συναντά έναν παλιό γνωστό του, ο οποίος τον προσκαλεί στο γάμο ενός πλούσιου φιλικού του ζευγαριού (Γκαλ Γκαντότ και Χάμερ). Τη χαρούμενη ατμόσφαιρα χαλά προσωρινά η ζηλιάρα πρώην του γαμπρού (Έμα Μακέι), η οποία κάνει σκηνή, αποφασίζεται ωστόσο να κάνουν όλοι μια εκδρομή-αστραπή με ατμόπλοιο ώστε να την αποφύγουν. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η γοητευτική νύφη δολοφονείται μυστηριωδώς. Η πρώην, που έχει καταφέρει να παρεισφρήσει στο πλοίο, έχει ακλόνητο άλλοθι και ο Πουαρό βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ένας αιματηρός γρίφος για δυνατούς λύτες, τον οποίο θα πρέπει να προσέξετε να μην προδώσετε φεύγοντας από το σινεμά…

Οι καλύτερες σινε-μεταφορές της Αγκάθα Κρίστι

"Μάρτυς Κατηγορίας" (1957)
Φιλμ πολλών αστέρων, με τον Μπίλι Γουάιλντερ στη σκηνοθεσία και πρωταγωνιστές τους Μαρλέν Ντίτριχ και Τσαρλς Λότον. Ένα από τα καλύτερα δικαστικά δράματα που είδαμε ποτέ, το οποίο διεκδίκησε έξι βραβεία Όσκαρ.

"Murder She Said" (1961)
Κινηματογραφικό ντεμπούτο για έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες της Κρίστι, την ηλικιωμένη μις Μαρπλ, την οποία ενσαρκώνει η Μάργκαρετ Ράδερφορντ. Ένα ρόλο που επανέλαβε για άλλες τρεις ταινίες.

"Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές" (1974)
Η δημοφιλής σινε-διασκευή ξεχωρίζει για τη στιβαρή σκηνοθεσία του Σίντνεϊ Λιούμετ και το ρεσιτάλ ερμηνειών των Άλμπερτ Φίνεϊ, Λορίν Μπακόλ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν, η οποία απέσπασε εδώ το τρίτο της Όσκαρ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.