Οι 5 καλύτερες μεταφορές της Αγκάθα Κρίστι στο σινεμά

Η ταινία «Δέκα Ύποπτοι για Φόνο» μας βάζει ξανά στον ιντριγκαδόρικο κόσμο της συγγραφέως. Επιλέγουμε τις ταινίες που μας εξιτάρισαν περισσότερο.

Οι 5 καλύτερες μεταφορές της Αγκάθα Κρίστι στο σινεμά

Η ταινία «Δέκα Ύποπτοι για Φόνο» μας βάζει ξανά στον ιντριγκαδόρικο κόσμο της συγγραφέως. Επιλέγουμε τις ταινίες που μας εξιτάρισαν περισσότερο.

«Μάρτυς Κατηγορίας» (1957)

Οι 5 καλύτερες μεταφορές της Αγκάθα Κρίστι στο σινεμά - εικόνα 1

Φιλμ πολλών αστέρων, με τον Μπίλι Γουάιλντερ στη σκηνοθεσία και πρώτα ονόματα την εκθαμβωτική Μαρλέν Ντίτριχ και τον σπουδαίο Τσαρλς Λότον. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δικαστικά δράματα που είδαμε ποτέ, εμπνευσμένο από το ομώνυμο θεατρικό έργο της Κρίστι, που διεκδίκησε 6 βραβεία Όσκαρ.

«And Then There Were None» (1945)

Οι 5 καλύτερες μεταφορές της Αγκάθα Κρίστι στο σινεμά - εικόνα 2

Μια αριστοτεχνική μεταφορά του διασημότερου βιβλίου της Κρίστι «Δέκα Μικροί Νέγροι» (1939), που υπογράφει ο σημαντικός Γάλλος σκηνοθέτης Ρενέ Κλερ («Η Σιωπή είναι Χρυσός», 1947), σε διασκευασμένο σενάριο του οσκαρικού Ντάντλεϊ Νίκολς («The Informer», 1935), με συμπρωταγωνιστές τους επίσης κατόχους Όσκαρ Μπάρι Φιτζέραλντ και Γουόλτερ Χιούστον. Η ταινία απέσπασε το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

«Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» (1974)

Οι 5 καλύτερες μεταφορές της Αγκάθα Κρίστι στο σινεμά - εικόνα 3

Η δημοφιλής σινε-διασκευή ξεχωρίζει για το ρεσιτάλ ερμηνειών από τους κορυφαίους Άλμπερτ Φίνεϊ, Λορέν Μπακόλ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν, η οποία με αυτήν την ταινία απέσπασε το τρίτο της Όσκαρ.

«Έγκλημα στον Νείλο» (1978)

Οι 5 καλύτερες μεταφορές της Αγκάθα Κρίστι στο σινεμά - εικόνα 4

Ο Πίτερ Ουστίνοφ ενσαρκώνει τον μυθικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, ο οποίος καλείται να εξιχνιάσει μια δολοφονία σε μια λουσάτη κρουαζιέ­ρα με επιβάτες της υψηλής κοινωνίας. Βασικοί του ύποπτοι; Μπέτι Ντέιβις, Τζέιν Μπέρκιν, Μάγκι Σμιθ, μεταξύ πολλών άλλων αστέρων του Χόλιγουντ...

«Murder She Said» (1961)

Οι 5 καλύτερες μεταφορές της Αγκάθα Κρίστι στο σινεμά - εικόνα 5

Κινηματογραφικό ντεμπούτο για έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες της Κρίστι, την ηλικιωμένη κυρία Μαρπλ, την οποία ενσαρκώνει η Μάργκαρετ Ράδερφορντ. Η καχύποπτη και γεμάτη ενέργεια γιαγιά αναλαμβάνει δράση όταν, αφού γίνει μάρτυρας ενός στραγγαλισμού, βλέπει την αστυνομία να αδιαφορεί για τα όσα έχει να τους πει. Η Ράδερφορντ επανέλαβε τον ρόλο για άλλες τρεις ταινίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.