Σταχτοπούτα

2

Το πασίγνωστο παραμύθι του Σαρλ Περό διασκευάζεται φαντασμαγορικά, μα εντελώς ακαδημαϊκά από τον Κένεθ Μπράνα.

Σταχτοπούτα

Όταν πρώτα η μητέρα της και κατόπιν ο πατέρας της, ο οποίος έχει εν τω μεταξύ ξαναπαντρευτεί, πεθαίνουν απροσδόκητα, η καλόκαρδη Σταχτοπούτα μετατρέπεται σε υπηρέτρια της άστοργης μητριάς της και των δυο κακομαθημένων θυγατέρων της. Η τύχη της όμως μοιάζει να αλλάζει όταν γνωρίζει και γοητεύει τον νεαρό πρίγκιπα του βασιλείου Κιτ. Το πασίγνωστο παραμύθι του Σαρλ Περό διασκευάζεται φαντασμαγορικά, μα εντελώς ακαδημαϊκά από τον Κένεθ Μπράνα.

Σταχτοπούτα - εικόνα 1

Μετά το απόλυτα επιτυχημένο πείραμα­ του «Maleficent», η Disney συνεχίζει να επενδύει στις live action κινηματογραφικές μεταφορές κλασικών παραμυθιών, περνώντας τώρα ίσως στο διασημότερο όλων και σίγουρα στο πλέον επιδραστικό διαχρονικά, τη «Σταχτοπούτα». Αν όμως το «Maleficent» ήταν μια ευφάνταστη, mainstream διασκευή της «Ωραίας κοιμωμένης» (ας μη μιλήσουμε για το πολύ πιο προχωρημένο «Τα Μυστικά του Δάσους»), η προσέγγιση του σεναριογράφου Κρις Γουέιτζ («Για Ένα Αγόρι», «Το Αστέρι του Βορρά») στη γνωστή τοις πάσι ιστορία του Σαρλ Περό είναι απόλυτα συγκρατημένη και συντηρητική.
Σύμφωνα με αυτή, μετά το θάνατο της μητέρας της, που της είχε εμφυσήσει την πίστη στο θάρρος και στην καλοσύνη, η Σταχτοπούτα χάνει ξαφνικά και τον πολυαγαπημένο πατέρα της, ο οποίος είχε εν τω μεταξύ ξαναπαντρευτεί. Έτσι η καλόκαρδη ορφανή μετατρέπεται σε υπηρέτρια της άστοργης μητριάς της και των δύο κακομαθημένων θυγατέρων της, έχοντας ως μόνη συντροφιά τέσσερα χαριτωμένα, πεινασμένα ποντικάκια. Η τύχη της όμως μοιάζει­ να αλλάζει όταν γνωρίζει και γοητεύει τον νεαρό πρίγκιπα Κιτ, για χάρη του οποίου θα βρεθεί –με τα γυάλινα γοβάκια της και τη βοήθεια της Καλής Νεράιδας– στο παλάτι και στο μεγάλο βασιλικό χορό.

Σταχτοπούτα - εικόνα 2

Από τους βραβευμένους με συνολικά 6 Όσκαρ Σάντι Πάουελ στα κοστούμια και Ντάντε Φερέτι στα σκηνικά μέχρι τον διευθυντή φωτογραφίας των «Mamma mia!» και «Thor» Χάρη Ζαμπαρλούκο και τον μόνιμο μουσικό συνεργάτη του Κένεθ Μπράνα Πάτρικ Ντόιλ (μελωδικά πλούσιο και γεμάτο το σάουντρακ), ένα κορυφαίο επιτελείο καλλιτεχνικών συντελεστών συνθέτει το παραμυθένια φαντασμαγορικό θέαμα, ενορχηστρωμένο τακτοποιημένα και προσεκτικά από τον (πρώην) σαιξπηρικό σκηνοθέτη του «Ερρίκος Ε΄». Πολλά ψηφιακά εφέ αλλά κι εσωτερικά γυρισμένα σε φιλμ, κανένα σεναριακό ή αφηγηματικό ρίσκο, αναφορές στον Ρενουάρ, τον Ντάγκλας Σερκ και τους Πάουελ και Πρεσμπέργκερ. Το σύνολο διαθέτει μια ακαδημαϊ­κή οικειότητα για την πλειονότητα των νεαρών θηλυκών θεατών, γι’ αυτό στα καθ’ ημάς προβάλλεται και μεταγλωττισμένο στα ελληνικά.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Σταχτοπούτα

Cinderella
2
  • Φαντασίας
  • 2015
  • Διάρκεια: 112 '
  • Κένεθ Μπράνα

Όταν πρώτα η μητέρα της και κατόπιν ο πατέρας της, ο οποίος έχει εν τω μεταξύ ξαναπαντρευτεί, πεθαίνουν απροσδόκητα, η καλόκαρδη Σταχτοπούτα μετατρέπεται σε υπηρέτρια της άστοργης μητριάς της και των δυο κακομαθημένων θυγατέρων της. Η τύχη της όμως μοιάζει να αλλάζει όταν γνωρίζει και γοητεύει τον νεαρό πρίγκιπα του βασιλείου Κιτ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.