Τα 10 hot events που θα σε κάνουν να δεις την πόλη με νέο μάτι αυτό το φθινόπωρο

Το Φθινόπωρο μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος της καλοκαιρινής ραστώνης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί την εποχή που σε προ(σ)καλεί να προχωρήσεις σε ριζικές αλλαγές. Εμείς επιλέξαμε μια δεκάδα πραγμάτων που θα σε βγάλει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και θα σου συστήσει νέες πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Τα 10 hot events που θα σε κάνουν να δεις την πόλη με νέο μάτι αυτό το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος της καλοκαιρινής ραστώνης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί την ιδανικής εποχή για να προχωρήσεις σε ριζικές αλλαγές. Εμείς επιλέξαμε μια δεκάδα πραγμάτων που θα σε βγάλει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, θα σου συστήσει νέες πρωτόγνωρες εμπειρίες και να σε κάνει να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι. Διάλεξετε λοιπόν κάτι καινούργιο για το φετινό φθινόπωρο. #CHOOSESOMETHINGNEW

#1 Στη Στέγη θα γίνει... το σώσε

Τα 10 hot events που θα σε κάνουν να δεις την πόλη με νέο μάτι αυτό το φθινόπωρο - εικόνα 1

Αυτό το κομφούζιο δεν έχει (αθηναϊκό) προηγούμενο! Από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, ο Μιχάλης Κίμωνας, ο Γιάννης Κλίνης, η Σοφία Κόκκαλη, η Έμιλυ Κολιανδρή, ο Έκτορας Λυγίζος, η Άννα­ Μάσχα, ο Άρης Μπαλής και η Αρετή Σεϊνταρίδου ξεκινούν ένα απίστευτο τζάμινγκ στα παρασκήνια και, παίζοντας... τον εαυτό τους, μια ομάδα ηθοποιών ρεπερτορίου δηλαδή, έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο απίθανες αναποδιές που μπορεί κάποιος να φανταστεί. Το θέατρο μέσα στο θέατρο φέρνει η βραβευμένη με Olivier, London Evening Standard, Drama Desk και Outer Critics Circle σκαμπρόζικη βρετανική φάρσα «Το σώσε» του Μάικλ Φρέιν, με την οποία ξεκινά τη θεατρική σεζόν η Στέγη. Ο Έκτορας Λυγίζος δεν μας έχει συνηθίσει σε κωμωδίες, γι’ αυτό κι έχει μεγάλο ενδια­φέρον να δούμε πώς έχει διαχειριστεί αυτήν τη φόρμα, ερευνώντας πόσα μπορεί να θυσιάσει κάποιος γι’ αυτό που αγαπά. Μέσα στο επιβλητικό σκηνικό-ανθρώπινη κυψέλη της Κλειώς Μπομπότη, που βουίζει από τις προσβολές και τις παρεξηγήσεις, οι ηθοποιοί ξεχνούν τα λόγια τους, ο σκηνοθέτης ωρύεται, τα κοστούμια ξηλώνονται και γενικά γίνεται το σώσε.

#2 Μια Μπιενάλε-λιχουδιά για τα μάτια

Τα 10 hot events που θα σε κάνουν να δεις την πόλη με νέο μάτι αυτό το φθινόπωρο - εικόνα 2

Στην έκτη πλέον έκδοσή του, ο σημαντικός πολιτιστικός θεσμός της Μπιενάλε της Αθήνας στρέφει από τις 26 Οκτωβρίου το φακό του στις πολλές σημερινές εκδοχές του «ΑΝΤΙ», επαναπροσδιορίζοντας παράλληλα για ακόμη μία φορά τη φύση του αλλά και τον ρόλο της τέχνης στον τόπο μας. Ανοίγοντας αυτοκριτικά τους δέκτες της, η φετινή Μπιενάλε δεν δημιουργεί «τέχνη για λίγους»· ακολουθεί (και μεγεθύνει) τις πολλαπλές εναντιώσεις της σύγχρονης κοινωνίας, δίνει οπτικά ερεθίσματα-λιχουδιές για το ευρύ κοινό, εμπλέκει τον θεατή και χρησιμοποιεί δομικά τα social media. Όλα αυτά με κύριο εκθεσιακό χώρο το περίφημο κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου και πάνω από 90 διεθνείς συμμετοχές καλλιτεχνών.

#3 Η επιστροφή του post rock μύθου

Τα 10 hot events που θα σε κάνουν να δεις την πόλη με νέο μάτι αυτό το φθινόπωρο - εικόνα 3

Είναι αναμφίβολα το γκρουπ του 21ου αιώνα. Μια παρέα ­κανονικών ανθρώπων οι οποίοι γράφουν μουσική που απευθύνεται σε ανθρώπους που ξέρουν (και θέλουν) να ακούν μουσική ­πέρα από τυπολατρίες. Η μουσική βάση των Σκοτσέζων Mogwai ­είναι ινστρουμενταλιστική και η δόμησή της εντελώς αφηγηματική. Γι’ αυτό είναι και τέλεια σε περιπτώσεις soundtrackin’ – όπως συμβαίνει με το πρόσφατο άλμπουμ τους «Kin», που είναι η μουσική για την ομώνυμη επιστημονικής φαντασίας ταινία των αδερφών Τζόναθαν και Τζος Μπέικερ ή σε περιπτώσεις όπως της καθηλωτικής γαλλικής σειράς «Les Renevants». Θα έρθουν στο «Piraeus 117 Academy» (1/12) για να παρουσιάσουν αγαπημένα hits, αλλά και νέες ηχητικές προτάσεις.

#4 Tο ανατριχιαστικό ριμέικ του «Suspiria»

Τα 10 hot events που θα σε κάνουν να δεις την πόλη με νέο μάτι αυτό το φθινόπωρο - εικόνα 4

To 1977 ο μαέστρος του τρόμου Ντάριο Αρτζέντο σκηνοθέτησε μια πρωτόγνωρη ταινία τρόμου, που αποτέλεσε σταθμό στα giallo κι επηρέασε ανεξίτηλα τις γενιές κινηματογραφιστών που ακολούθησαν­. Σαράντα και πλέον χρόνια μετά ο συμπατριώτης του Λούκα Γκουαντανίνο («Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου») δημιουργεί μια δική του βερσιόν, θέλοντας να ανανεώσει το «Suspiria». Στον εφιαλτικό κόσμο που ­δημιουργεί τοποθετεί την Ντακότα Τζόνσον απέναντι στην ανατριχιαστική Τίλντα Σουίντον, με τον ιθύνοντα νου των Radiohead Τομ Γιορκ να συνθέτει την απόκοσμη μουσική της ταινίας. Το πολυαναμενόμενο ριμέικ έρχεται στα σινεμά την 1η Νοεμβρίου.Όταν έχεις την επιλογή να αλλάξεις, δεν μπορείς να αρνηθείς και να γυρίσεις πίσω. Ο μόνος δρόμος είναι να… #CHOOSESOMETHINGNEW

#5 Η ψευδαίσθηση χτυπάει κόκκινο

Τα 10 hot events που θα σε κάνουν να δεις την πόλη με νέο μάτι αυτό το φθινόπωρο - εικόνα 5

«Η πραγματικότητα είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, αν και πολύ επίμονη», όπως είχε­ πει και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Το νεοσύστατο Museum of Illusions (Ερμού 119, Μοναστηράκι, 2103238065), το κατά σειρά ένατο μέλος της ομώνυμης μουσειακής οικογένειας που ξεκίνησε από την Κροατία και πλέον εκτείνεται σε όλον τον κόσμο, ήρθε στο κέντρο της πόλης για να παίξει με το μυαλό μας. Πάνω από 80 εκθέματα συνολικά –άλλοτε δυσδιάστατα, άλλοτε συνθέσεις με καθρέφτες ή γεωμετρικά σχήματα και άλλοτε ολόκληρα δωμάτια– ξεγελούν τις αισθήσεις και γεμίζουν το κινητό σου με τις πιο insta-friendly φωτογραφίες. Μια εμπειρία που σίγουρα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα.

#6 Ψαθάς από τον Άρη Μπινιάρη;

Τα 10 hot events που θα σε κάνουν να δεις την πόλη με νέο μάτι αυτό το φθινόπωρο - εικόνα 6

Γιατί όχι! Τον Άρη Μπινιάρη τον ενδιαφέρει πάντα το κοινωνικοπολιτικό φορτίο των κειμένων που επιλέγει να σκηνοθετήσει και το «Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά είναι, πάνω απ’ όλα, μια διαχρονική οξυδερκής σάτιρα που στηλιτεύει τον καιροσκοπισμό φανατικών κάθε ιδεολογικοπολιτικού ρεύματος της ελληνικής κοινωνίας. Βέβαια, το έργο του Ψαθά είναι σήμερα γνωστό χάρη στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη (1969), με τη μοναδική ερμηνεία του Γιώργου Μιχαλακόπουλου στον ρόλο του ποιητή Φανφάρα. Ωστόσο, από τις 19 Οκτωβρίου, στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού, ο σκηνοθέτης θα επιχειρήσει να φωτίσει τη συνάφεια του έργου του ’60 με το σήμερα. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Άρης Μπινιάρης μαζί με τους Γιώργο Γάλλο, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Ηρώ Μπέζου, Γιώργο Παπαγεωργίου κ.ά. Τις μουσικές έγραψε ο Φώτης Σιώτας.

#7 Η ομάδα του «Clumsies»... ψήνει καφέ!

Τα 10 hot events που θα σε κάνουν να δεις την πόλη με νέο μάτι αυτό το φθινόπωρο - εικόνα 7

Το concept του κομψού αστικού καφενείου του 19ου αιώνα, όπου σύχναζαν οι διανοούμενοι της εποχής, αναβιώνει στην καρδιά του Ιστορικού Κέντρου η τεσταρισμένη ομάδα του βραβευμένου «The Clumsies». Το σοφιστικέ bar-restaurant «Senios», που ανοίγει στα μέσα Οκτωβρίου στην Καλαμιώτου, ποντάρει στη φρεσκαρισμένη επιστροφή πολλών αθηναϊκών συνηθειών. Φοράμε τα καλά μας και πάμε από νωρίς για να απολαύσουμε τον καφέ μας, να δούμε τους φίλους μας, μετά να φάμε κάτι και να μείνουμε μέχρι το βράδυ για ποτό. Το μενού περιλαμβάνει πειραγμένες σπιτικές ελληνικές σπεσιαλιτέ, ενώ τα πρωτοποριακά κοκτέιλ θα είναι βασισμένα σε κλασικές συνταγές. Είστε έτοιμοι για νέες γευστικές εμπειρίες;

#8 Στο μυαλό του ασυγκράτητου Λαρς φον Τρίερ

Τα 10 hot events που θα σε κάνουν να δεις την πόλη με νέο μάτι αυτό το φθινόπωρο - εικόνα 8

Ο Δανός αιρετικός σκηνοθέτης­ επιστρέφει στους κινηματογράφους με την ταινία «Το Σπίτι­ που Έχτισε ο Τζακ», η οποία έσπασε τον αποκλεισμό του ως persona non grata από το Φεστιβάλ Κανών. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο Λαρς μαλάκωσε στα 62 του. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Ματ Ντίλον ως ένας ευφυής κατά συρροήν δολοφόνος, ο οποίος εκλαμβάνει τις αποτρόπαιες πράξεις του ως μορφή τέχνης. Παρακολουθούμε τη δράση του, με φόντο την Αμερική των ’70s, μέσα από πέντε διαφορετικά περιστατικά τα οποία τον βοηθούν να εξελίξει το... στιλ του. Παρά τον αστυνομικό κλοιό που σφίγγει γύρω του, συνεχίζει να ρισκάρει όλο και περισσότερο σε κάθε φόνο, έχοντας ως τελικό στόχο την έκθεση των «έργων» του σε ένα σπίτι που κατασκευάζει ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό. Η ρεαλιστική βία και το ειρωνικό χιούμορ δοκίμασαν την υπομονή του κοινού της Κρουαζέτ, το οποίο αντέδρασε έντονα στο προβοκατόρικο ύφος του Τρίερ, όπως εξάλλου το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν εμπόδισε την ταινία να αναδειχτεί σε highlight των Κανών, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε με τα μάτια μας στις 11 Οκτωβρίου.

#9 Οι «Βάτραχοι» σε βερολινέζικο καμπαρέ!

Τα 10 hot events που θα σε κάνουν να δεις την πόλη με νέο μάτι αυτό το φθινόπωρο - εικόνα 9

Με αφορμή τους «Βάτραχους» του Αριστοφάνη, η Opera Chaotique συνεργάζεται με το Merlin Puppet Theater και παρουσιάζει μια ανατρεπτική παράσταση μουσικού θεάτρου στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής (13-14 Οκτωβρίου). Η υπόθεση έρχεται στο σήμερα και γίνεται μια συναρπαστική ιστορία με μουσικές αλχημείες, σκοτεινές μπαλάντες, σουρεαλιστική φαντασία, μαύρο χιού­μορ και κουκλοθέατρο, όπου ο Διό­νυσος συναντά στο ταξίδι του τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, τον Μπουκόφσκι, τον Ρεμπό και το πνεύμα του Τομ Γουέιτς να περιπλανιέται στα βερολινέζικα καμπαρέ! Σίγουρα μια οπερατική εμπειρία που δεν έχετε ξαναζήσει.

#10 «Λίμνη των Κύκνων» διά χειρός Ρήγου

Τα 10 hot events που θα σε κάνουν να δεις την πόλη με νέο μάτι αυτό το φθινόπωρο - εικόνα 10

Ο νέος διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κωνσταντίνος Ρήγος, δίνει νέα πνοή στην εμβληματική «Λίμνη των κύκνων» του Τσαϊκόφσκι. Η αγάπη του για τη μουσική του σημαίνοντα Ρώσου συνθέτη τον οδήγησε σε μια επιλογή-πρόκληση στην αρχή της θητείας του, καθώς βασικός άξονας της ανάγνωσής του είναι το πάντρεμα του κλασικού με το σύγχρονο τόσο χορογραφικά όσο κι αισθητικά. Η παράσταση ανεβαίνει στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» με την ορχήστρα, τους σολίστ και το ανανεωμένο corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. (10-11, 16-18/11 και 22, 28-29/12).

Αυτές είναι οι δέκα διαφορετικές εμπειρίες που θα ανεβάσουν την φθινοπωρινή σου διάθεση και θα κάνουν την ζωή σου πιο συναρπαστική. Όταν έχεις την επιλογή να αλλάξεις, δεν μπορείς παρά να δοκιμάσεις... #CHOOSESOMETHINGNEW

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.