Οι καλύτερες ελληνικές και ξένες ταινίες του 2017 από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου

Δείτε τις ταινίες που ανέδειξαν οι ψήφοι των μελών της Ένωσης ως κορυφαίες της χρονιάς που πέρασε.

Οι καλύτερες ελληνικές και ξένες ταινίες του 2017 από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) κατέθεσαν τις ψήφους τους και αυτές είναι οι ελληνικές και ξένες ταινίες που ανέδειξαν ως καλύτερες του 2017. Οι αναλυτικές ψηφοφορίες των μελών της Ένωσης θα δημοσιευθούν στην ετήσια έκδοση Κινηματογράφος 2017 η οποία θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Στη λίστα των ξένων ταινιών στην πρώτη θέση βρέθηκε το «Χωρίς Αγάπη» του Ρώσου σπουδαίου auteur Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, με δεύτερο το εξαιρετικό και πολιτικά φορτισμένο δράμα «Πάση Θυσία» του Ντέιβιντ Μακένζι, δίχως να λείπουν οι ισοβαθμίες με τις ταινίες που κέρδισαν τα βραβεία των σημαντικότερων ευρωπαϊκών φεστιβάλ «Το Τετράγωνο» του Ρούμπεν Έστλουντ και «Η Ψυχή και το Σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι (Χρυσό Φοίνικα και Χρυσή Άρκτο αντίστοιχα) να βρίσκονται στη μέση της δεκάδας. Λιγό πιο κάτω, την ίδια θέση μοιράστηκαν τα οσκαρικά «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς και «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» του Κένεθ Λόνεργκαν.

Στην ελληνική λίστα αναμενόμενα πρώτο βρέθηκε το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαριδή, η ελληνική πρόταση για τα φετινά Όσκαρ, χωρίς να λείπουν και εδώ οι ισοβαθμίες, καθώς η ταινία μοιράζεται τις ψήφους με τον κάτοχο του μεγάλου βραβείου της Τραϊμπέκα «Γιο της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, όπως ακριβώς και στο ντοκιμαντέρ «Ο Σιωπηλός Μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου με το ιστορικό δράμα «Το Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη.


Δείτε παρακάτω τις λίστες:

Top-10 ξένων ταινιών

1. Χωρίς Αγάπη (Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ)
2.
Πάση Θυσία (Ντέιβιντ Μακένζι)
3. Paterson (Τζιμ Τζάρμους)
4. Ο Εμποράκος (Ασγκάρ Φαραντί)
5. Το Τετράγωνο (Ρούμπεν Έστλουντ)
-. Η Ψυχή και το Σώμα (Ίλντικο Ενιέντι)
7. Δουνκέρκη (Κρίστοφερ Νόλαν)
-. Moonlight (Μπάρι Τζένκινς)
-. Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα (Κένεθ Λόνεργκαν)
10. Η Άλλη Όψη της Ελπίδας (Άκι Καουρισμάκι)

Top-3 + 1 ελληνικές ταινίες

1. Amerika Square (Γιάννης Σακαρίδης)
-. Ο Γιος της Σοφίας (Ελίνα Ψύκου )
3. Σιωπηλός Μάρτυρας (Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος)
-. Το Τελευταίο Σημείωμα (Παντελής Βουλγαρης)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.