Οι Αντίπαλοι

3

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. «Χορογραφημένο» με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Οι Αντίπαλοι

Στον κόσμο του Λούκα Γκουαντανίνο ("Είμαι ο Έρωτας", "Κάτω Από τον Ήλιο", "Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου", "Suspiria", "Bones and All"), ο έρωτας είναι μια μεγάλη, επικίνδυνη περιπέτεια. Διότι δεν είναι μόνο τα ανθρώπινα πάθη, που από μόνα τους είναι αντιφατικά και ανεξέλεγκτα, αλλά και η διαρκής σύγκρουσή τους με τους κοινωνικούς κανόνες που τα κάνει ακόμα απειλητικότερα. Ο συστηματικός –ατομικός και "θεσμικός"– έλεγχός τους είναι ένα κοινωφελές ζητούμενο λοιπόν, με τα σπορ να αποτελούν έναν κατεξοχήν χώρο συλλογικής εκτόνωσής τους.


Οι "Αντίπαλοι" μας μεταφέρουν αρχικά σε ένα γήπεδο τένις ενός δευτεροκλασάτου νεοϋορκέζικου τουρνουά, στον τελικό του οποίου αγωνίζονται οι Αρτ Ντόναλντσον και Πάτρικ Ζβέιγκ. Πρώην αδελφικοί φίλοι που πριν από 13 χρόνια ερωτεύτηκαν την ίδια γυναίκα, τη συναθλήτριά τους και μεγάλο εφηβικό ταλέντο Τάσι Ντάνκαν, μάχονται τώρα για κάτι πολύ σπουδαιότερο από το κύπελλο της διοργάνωσης. Αυτό θα αποκαλυφθεί σταδιακά, καθώς η αφήγηση της κοινής πορείας του τρίο θα πηγαινοέρχεται στο χρόνο, σχηματίζοντας ένα συναρπαστικό παζλ το οποίο θα αποκτήσει νόημα όταν και το τελευταίο κομμάτι μπει στη σωστή του θέση.


Ο συγγραφέας, μουσικός και ηθοποιός Τζάστιν Κούριτζκις, της YouTube επιτυχίας "Potion Seller" και σύζυγος της Σελίν Σονγκ ("Περασμένες Ζωές"), παραδίδει στον Γκουαντανίνο ένα σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών, γεμάτο δραματικές αντιστίξεις, αλληγορικούς παραλληλισμούς και ευφυείς διηγηματικές ανατροπές. Κι ο Σικελός σκηνοθέτης το "χορογραφεί" με ερωτική ένταση, υποδόριο χιούμορ, αλλά και φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια. Καταφέρνει, ευτυχώς, να αξιοποιήσει έτσι πολλές από τις δυναμικές του (ειδικά τη σέξι γοητεία του), οι οποίες αποδεικνύονται τελικά πολύ πιο ζουμερές από τις glossy, ντοπαρισμένες από EDM beats (Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος) εικόνες του.

ΗΠΑ. 2024. Διάρκεια: 131΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Αντίπαλοι

Challengers
3
  • Δραματική
  • 2024
  • Διάρκεια: 131 '
  • Λούκα Γκουαντανίνο

Δύο νεαροί τενίστες, αδελφικοί φίλοι μεταξύ τους, ερωτεύονται με πάθος μια συναθλήτριά τους. Έπειτα από 13 χρόνια, η ζωή θα τους φέρει όλους αντιμέτωπους στο ίδιο γήπεδο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.