αθηνόραμα.gr

Βασιλιάς Ληρ

Δράμα του Σαίξπηρ Διαρκεια : 150 '
Σκηνοθ.:Γ. Βούρος
Ερμηνεύουν: Γ. Βούρος, Γ. Ζώη, Μ. Σκούπα, Γ. Γεωργίου, Σκην.-κοστ.: Ειρ. Παγώνη. Μουσ.: Ν. Χατζηελευθερίου.

Πληροφορίες για τη παράσταση

Δώσε την Κριτική σου

 • Νίκος Φραγκου πριν από 5 μήνες

  Άθλια παράσταση!! δεν mπορω να καταλάβω τι σας άρεσε !! Ηθοποιοί ξεχασμένοι από βιντεοταινίες του 80 !!

 • juliek. πριν από 5 μήνες

  3,5 αστεράκΑ Το έργο από μόνο του είναι πολύ μεγάλο και δύσκολο.Δεν μπορώ να βάλω 5 αστέρια γιατί είχε πολλά αδύνατα σημεία, όμως όχι ότι ήταν και τελείως χάλια όπως υποστηρίζουν κάποιοι.Νομίζω πως μια πιο προσεκτική διανομή θα του έδινε φτερά.Αυτοί που παίζουν καλά δεν μπορούν να δέσουν με τους μέτριους και αυτό κάνει κακή εντύπωση.Πολλές φορές τα λόγια δεν ακούγονται επειδή τα εφέ είναι πολύ δυνατά και είναι κρίμα γιατί το κείμενο είναι σπουδαίο.Νομίζω πως ένα χτένισμα και λίγο προσοχή στη λεπτομέρεια θα έδινε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και θα αναδείκνυε το κείμενο. Στα παιδιά που είχαμε μαζί άρεσε.Μάλλον πρέπει να πούμε μπράβο γιατί είναι δύσκολο και μεγάλο έργο αλλά και να το προσέξουν περισσότερο την επόμενη χρονιά.

 • Λυγερή πριν από 5 μήνες

  5 αστεράκΑ
  Μικρός χώρος....
  Μεγάλη παράσταση...
  Σπουδαίοι ηθοποιοί!!!!!!
  Δεν κατάλαβα, πως πέρασαν 2.30 ώρες!
  ΔΑΚΡΥΣΑ... ΓΕΛΑΣΑ... ΘΥΜΩΣΑ...
  ξεχώρισα: ΒΟΥΡΟ.. ΖΩΗ.. ΣΚΟΥΠΑ
  Παρακολουθώ φανατικά την ΖΩΉ..
  ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ, ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ, ΜΑΝΑ...
  απο ΤΡΑΓΙΚΗ.. ΚΩΜΙΚΗ.. ΑΠΑΘΗΣ
  παντα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!!!
  Συγχαρητήρια ακόμα μια φορά!!!!!!!!!!

 • Μανος Γ. πριν από 5 μήνες

  4,5 αστεράκΑ Δεν μπορω να καταλάβω τα αρνητικά σχόλια.Η παράσταση είναι καθηλωτική από την αρχή μεχρι το τέλος.Οι ερμηνείες ειναι πάρα πολυ καλές και ειδικά του Έντγκαρ και Εντμόν και σε συνδιασμό με τα νοήματα που περνούνται αποτελόυν μια απο τις καλύτερες παραστάσεις.

 • Παναγιωτης Ορφανος πριν από 5 μήνες

  5 αστεράκΑ Είμαι ένας απο τους πολλούς που επηρεάστηκαν απο τις κριτικές και πήγα να δω την παράσταση.Παιδία ειλικρινά το λέω δεν το μετανιωσα καθόλου.Πήγαμε 5 παιδιά παρέα και όλοι είχαν την ίδια άποψη με εμένα. Η παράσταση είναι όντως καλοδουλεμένη και οι ερμηνείες πολύ καλές.Δεν είμαι κριτικός θεάτρου αλλά νομίζω οτι μπορώ να εκφράσω την γνώμη όλης της παρέας.

 • Εύη Σπύρου πριν από 5 μήνες

  5 αστεράκΑ Εξαιρετική παράσταση με τη δική της προσωπικότητα και υψηλό βαθμό δυσκολίας, αν λάβεις υπόψη και την μεγάλη της διάρκεια. Οι ηθοποιοί που την ενσαρκώνουν, ένας κι ένας, δίνουν ο καθένας το δικό του στίγμα με επιτυχία!..δε θα παραλείψω μια αναφορά, στη σκηνή μιας.. αληθινής ξιφομαχίας όπου εκτελέστηκε άριστα, αλλά φυσικά σε μια τόσο μεγάλη παράσταση είναι πάρα πολλά στα οποία μπορεί να αναφερθεί κανείς...Πολλά συγχαρητήρια σε όλους!!!

 • Nίκη Αλιγόρου πριν από 5 μήνες

  5 αστεράκΑ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΔΑ ΕΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΑ.

 • Αγγέλα Τερζή πριν από 5 μήνες

  5 αστεράκΑ Η παράσταση είναι καταπληκτική. Και εγώ και οι φίλοι και συνάδελφοί μου ενθουσιάστηκαν. Μπράβο...μπράβο... Μπράβο...

 • Σοφια πριν από 5 μήνες

  Θα συμφωνήσω με την Πηνελόπη ότι τα διθυραμβικά σχόλια τα γράφει μάλλον ένα και μόνο πρόσωπο, καθώς παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες και εκθειάζουν ιδιαίτερα έναν και μόνον ηθοποιό. Τα συμπεράσματα για το ποιο είνα αυτό το πρόσωπο δικά σας..!

 • Ισιδώρα Πασαλίδου πριν από 5 μήνες

  5 αστεράκΑ …..σ'ένα ταξίδι αστραπή στην Αθήνα , είδα για δεύτερη φορά την παράσταση , έμεινα για πολύ ώρα βουβή από ευχαρίστηση .Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα ,εξαιρετική η μετάφραση και η σκηνοθεσία του Γ. Βούρου . Ως βασιλιάς Λήρ ήταν μαγευτικός.

 • Πέτρος πριν από 5 μήνες

  5 αστεράκΑ Πολύ προσεγμένη, έντιμη δουλειά!

 • Akis Karagrigoris πριν από 5 μήνες

  5 αστεράκΑ Καλά βρε 3-4 παιδιά διαφωνούντες με 100+ εμάς. Η νύχτα μέρα γίνεται ; Βγάζετε εσείς κακή (ποιός ξέρει τί πίκρες θεατρικές κουβαλάτε) μιά από τις καλύτερες παραστάσεις Σαίξπηρ που έχουν παιχτεί στη χώρα μας και λέτε ότι οι διθύραμβοι που έχουν γραφτεί είναι σικέ. Κιο ύμνος που της έγραψε ο παλαιότερος και από τους εγκυρότερους κριτικούς της χώρας, Λ.Πολενάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αυγή, τι είναι σικέ κι αυτός ; Διαβάσυε την κριτική του Πολενάκη και βγάλετε τα συμπεράσματά σας : ΚΡΙΤΙΚΗ για το ΒΑΣΙΛΙΑ ΛΗΡ
  Πολενάκης Λέανδρος 01.03.2014

  Οι σαιξπηρικές αναλύσεις του Γιαν Κοτ, με την εμμονή του να διαβάζει τον Σαίξπηρ υπό το πρίσμα του «παραλόγου θεάτρου», ήταν κάποτε μόδα και στην Ελλάδα. Έτσι, είδαμε κατά καιρούς να σκηνοθετούνται με την οπτική του «παραλόγου» πλείστα όσα έργα του. Με αποτέλεσμα να υποφέρει ο Σαίξπηρ μέσα στο στενό κοστούμι του Κοτ. Ο Σαίξπηρ δεν είναι «παράλογο θέατρο». Το θέατρό του, λαϊκό, θυμόσοφο, γεμάτο χιούμορ και ανελέητη κριτική της εξουσίας, έχει πάντα ως κέντρο του τον αληθινό άνθρωπο, με σάρκα και οστά. Όχι τον αφηρημένο, χωρίς ιδιότητες, άνθρωπο μιας λόγιας, αστικής παράδοσης. Απευθύνεται σε όλους τους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως κοινωνικού επιπέδου, τάξης, μόρφωσης. Όπως ακριβώς η αρχαία ελληνική τραγωδία που είναι ένα λαϊκό θέατρο. Σήμερα είμαστε πια σε θέση να γνωρίζουμε πού και πώς ο Σαίξπηρ, σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής του, πολύ νέος, ήρθε σε επαφή με αυτά τα κείμενα: στον πύργο των Χόρτον, με την πλούσια βιβλιοθήκη και το θέατρο, όπου έζησε τα οκτώ «χαμένα» χρόνια της ζωής του, διαβάζοντας και ασκούμενος ως ηθοποιός σε λαϊκά θρησκευτικά μυστήρια της Καθολικής Εκκλησίας.
  Ο «Βασιλιάς Ληρ» είναι, έτσι, ένα λαϊκό παραμύθι που μας μιλά για την «πτώση» των αλαζόνων βασιλέων, συνδυάζοντας βιβλικά πρότυπα με στοιχεία της ιστορίας του Οιδίποδα. Όπου, «η ύβρις φέρνει την πτώση, η πτώση την κένωση και η κένωση την ανύψωση».
  Στόχος της νέας θεατρικής ομάδας «Λαϊκό κλασικό θέατρο» (βλ. το σημείωμα στο έντυπο του προγράμματος, του σκηνοθέτη Γιώργου Βούρου), είναι «να παρουσιάζει κλασικά έργα σαν λαϊκά παραμύθια με ποίηση, χιούμορ, φαντασία και αγάπη για τη ζωή. Να τα βλέπει με παρθένο μάτι, σαν πρωτότυπα έργα υψηλής τέχνης, όχι σαν πεδίο εφαρμογής άστοχων σκηνοθετικών εντυπωσιασμών...».
  Τον στόχο πετυχαίνει πλήρως η παράσταση του «Ληρ» στο κατάμεστο κάθε βράδυ θέατρο «Βαφείο - Λάκης Καραλής", «κατεβαίνοντας» με αμεσότητα στο ποικίλο κοινό, που θλίβεται, χαίρεται, γελάει ή δακρύζει, πάντοτε «όταν πρέπει». Μια παράσταση απλή και όχι απλουστευτική, λαϊκή και όχι λαϊκότροπη, πυκνή και όχι δυσνόητη, διασκεδαστική με την μπρεχτική έννοια του όρου, που δεν κουράζει παρά την τρίωρη διάρκεια και περνάει το μήνυμα: «Ίδε ο άνθρωπος!». Η μετάφραση του σκηνοθέτη από την έκδοση του quarto του 1608, είναι ένας άθλος. Δέκα οκτώ (!) ηθοποιοί μοχθούν στη σκηνή, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Ο Γιώργος Βούρος (Ληρ) ευθύβολος, σε μια πρωτότυπη μείξη Φάλσταφ - Ληρ, με τραγικό μέγεθος. Η Μαρία Σκούπα ένα χάρμα ως μελαγχολικός «τρελός», η σκηνή του θανάτου της για ανθολόγιο. Η Γεωργία Ζώη, μια εξωστρεφής δυναμική Γκόνεριλ και η Ζωή Μασούρα μια εσωστρεφής, σύνθετη Ρήγκαν, δίνουν ένα εκλεκτό δίδυμο με διακριτούς χαρακτήρες. Η νεότατη Ελένη Σταυράκη μια ευαίσθητη Κορντέλια. Ο Δημήτρης Καμπόλης ένας άκρως ενδιαφέρων Κεντ και ο Γρηγόρης Σερμπής ένας καλοσχεδιασμένος ΄Εντμοντ. Ο Ηλίας Κούτλας, ένας χαρισματικός ΄Εντγκαρ. Ο Όλμπανυ του Κώστα Καποδίστρια εντελής. Ο Γιώργος Γεωργίου ένας «γεμάτος» Γκλόστερ. Ο Γιώργος Βούτος καίριος Κόρνγουωλ. Οι, Μανώλης Βαζαίος, Ξενοφών Χαντζής, Παναγιώτης Δεληγιάννης, Βασίλης Τραϊφόρος, μέσα σε ό,τι έκαναν. Οι Τόνια Μασέρα, Πένη Χαλκιά, πρόσφεραν αυθεντικότητα.

  Πολενάκης Λέανδρος
  Εφημερίδα ΑΥΓΗ 03.03.2014

 • ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΑΪΤΗΣ πριν από 5 μήνες

  0 αστεράκΑ Oύτε σχολική παράσταση. Kορνουαλ, Γκλοστερ και ο γιος του Χάλια μαύρα. Πήγαμε παρέα 10 ατόμων και μετά κλαίγαμε τα λεφτά που δώσαμε. Σε τέτοιους καιρούς κρίσης δε δίνεται περιθώρια για λάθος επιλογές.

 • Βαγγέλης πριν από 5 μήνες

  5 αστεράκΑ Εγώ πάντως που δεν μου περισσεύουν τα λεφτά, δεν αισθάνομαι ότι τα στερήθηκα πληρώνοντας το εισιτήριο. Και μάλιστα δύο φορές! Και είμαι έτοιμος να ξαναπληρώσω και να το δω και τρίτη φορά. Σας ευχαριστώ. Και γω και ο δεκάχρονος γιος μου. Που ενθουσιάστηκε.

 • Πηνελόπη πριν από 5 μήνες

  0,5 αστεράκΑ Είδα κι εγώ την παράσταση την Κυριακή και την βρήκα κακή. Με παραξένεψε το θέμα των διθυραμβικών σχολίων και γύρισα να τα ξαναδιαβάσω. Κάποια έχουν ανησυχητικές ομοιότητες! Προφανώς τα γράφει ο ηθοποιός της παράστασης που αποκαλεί "κακιά και άσχετη" κάποια δυστυχή Βάνα που κλαίει κι αυτή τα λεφτά της. Ο ίδιος την προειδοποιεί ότι διατρέχει τον κίνδυνο να την σουβλίσουν το Πάσχα. Θεε μου, πού πέσαμε; Κάτι βρωμάει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας!

 • ΠΑΝΟΣ πριν από 5 μήνες

  Η εγώ έχω χάσει παντελώς το γούστο μου ή τα σχόλια για τη παράσταση είναι βαλτά. Ασχολούμαι με θεατρικές κι μουσικές παραστάσεις απο τα γεννοφασκια μου καθώς ο πατέρας μου είναι μουσικός. Κάκιστη παράσταση. Πραγματικά δε μπορώ να πιστέψω ότι αυτη η παράσταση αξιζε τόσο διθυραμβικά σχόλια.Κάποιοι άνθρωποι στερούντε τα λίγα τους λεφτά για να δουν μία παράσταση στο θέατρο. ΜΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑΤΕ. Φιλικά

 • ΦΑΝΗΣ πριν από 5 μήνες

  1 αστεράκΑ Νομίζω πραγματικά ότι τοσό κολακευτικά για θεατρική παράσταση σχόλια δεν έχω ξαναδεί στο Αθηνόραμα.Πήγα στη παράσταση με μεγάλο ενθουσιασμό περιμένοντας να δω κάτι το συναρπαστικό.Δυστυχώς η παράσταση κινήθηκε κάτω του μετρίου.Κακές ερμηνίες εκτός απο ελάχιστες εξαιρέσεις, σκηνικά προχειρο-φτιαγμένα με έλλειψη φαντασίας. Σε πάρα πολλές σκηνές οι ηθοποιοι κραύγαζαν χώρις κανένα απολύτως νόημα.Έφυγα από το θέατρο με πονοκέφαλο.

 • Ανδρέας Σ. πριν από 5 μήνες

  5 αστεράκΑ Η παράσταση είναι καταπληκτική!!!Ο τρελός σκίζει!!!

 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ -ΗΘΟΠΟΙΟΣ- πριν από 5 μήνες

  5 αστεράκΑ Κάποια εμπαθής και βαλτή ΒΑΝΑ προσπαθεί με άσχετο τρόπο να δικαιολογηθεί γιατί δεν συμφωνεί με τους υπόλοιπους 105 που γράφουν Θριάμβους για τον ΛΗΡ μας.... Εξακολουθ΄ώ να πιστεύω ότι είσαι κακιά άσχετη με το καλό ποιοτικό Θέατρο....ΚΑΛΟ ΠΟΑΣΧΑ και κοίτα μην σουβλίσουν οι δικοί σου εσένα αντί τον ΑΜΝΟ φαντάζομαι τι ζωή θα περνούν μαζί σου. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΣΟΥ.

 • Κώστας Κάπιος πριν από 5 μήνες

  5 αστεράκΑ Τέτοιο σεμνό, αστραφτερό, εύληπτο, σαφή, ουσιαστικό καισυνάμα μεγαλοφυή Ληρ ούτε το Εθνικό δεν έχει παρουσιάσει.Τεράστια παράσταση, χαίρομαι που θα συνεχισθεί και του χρόνου για όσους δεν πρόλαβαν να το δούν. Υποκλίνομαι στον Γιώργο Βούρο για την πληθωρικότητα των ταλέντων του, μακριά από τηλεοπτικά και λάιφστάιλ φώτα μας επιβεβαιώνει ότι στα υπόγεια υπάρχει η θέα.

Οδηγός Θεάτρου

!

Παραστάσεις/Θέατρα ανά:

Αναζήτηση παράστασης/θεάτρου

Θέματα

Βάτραχοι Θέατρο

Θ.Κ πριν από 4 ημέρες
Παρακολούθησα την παράσταστη στο Θέατρο Βράχων και πραγματικά πέρασα μία ...

Στο Προαύλιο του Μπάντμιντον για «Μέρες Ραδιοφώνου» Θέατρο

Αντωνια πριν από 4 ημέρες
Πολύ καλή παράσταση!!! Μπράβο σε όλους τους συντελεστές. Περάσαμε ένα πολύ όμορφο βράδυ.

Βάκχες Θέατρο

Θεατής πριν από 5 ημέρες
Βρήκα τις Βάκχες της κ. Μπρόύσκου, ομοιογενή και καλοστημένη παράσταση, ...

Βάτραχοι Θέατρο

φιφη πριν από 6 ημέρες
Συμφωνω.......απαραδεκτη παρασταση για ενα αριστοφανικο εργο....ο Ζουγανελης δεν μου αρεσε....

Βάτραχοι Θέατρο

Τακης Κτενας πριν από 6 ημέρες
Αριστουργημα η παρασταση του Κακλεα και αριστουργηματικος σκηνοθετης και αυτος...οπως ...

αθηνόραμα Club

Με το αθηνόραμα Club

Έκπτωση 50% σε 2 κινήσεις!

Αναζήτησε τις παραστάσεις με το ειδικό σύμβολο που συμμετέχουν αυτήν την εβδομάδαστο αθηνόραμα Club.

Δείξε στο ταμείο την κάρτα μέλους σου και κέρδισε 50% έκπτωση στην αγορά 2 εισιτηρίων (2 άτομα με ένα εισιτήριο) όποια ημέρα της εβδομάδας θέλεις!

Έχεις κάρτα της Τράπεζα Πειραιώς;