Όλοι εμείς πουλιά

3,5

Η βαθιά πληγή της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης τροφοδοτεί το έργο του Λιβανο-καναδού συγγραφέα, μέσα από μια επιδραστική ερωτική ιστορία που θίγει πολλαπλά ζητήματα ταυτότητας, καταγωγής και θρησκείας.

Όλοι εμείς πουλιά Ελίνα Γιουνανλή©

Το "Όλοι εμείς πουλιά", που βλέπουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκινάει από ένα love story, από το –τυπικό στην τέχνη– μοτίβο μιας σχέσης που γνωρίζει εμπόδια. Ο Εϊτάν, Γερμανοεβραίος φοιτητής και η Γουαχίντα, Αμερικανίδα φοιτήτρια αραβικής καταγωγής, γνωρίζονται και ερωτεύονται στη Νέα Υόρκη. Τίποτα δεν προμηνύει ότι αυτοί οι δύο σύγχρονοι νέοι, που ζουν έξω από τα όρια που επιβάλλουν η θρησκεία ή η καταγωγή τους, θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τη σχέση τους. Ένα ταξίδι στο Ισραήλ, όμως, θα φέρει τα πάνω-κάτω και, καθώς ο Εϊτάν τραυματίζεται σε μια τρομοκρατική επίθεση, ένα μεγάλο ταξίδι αυτογνωσίας ξεκινάει για όλους: για τον ίδιο, την οικογένειά του και τη Γουαχίντα.

Όλοι εμείς πουλιά
Ελίνα Γιουνανλή©

Ο συγγραφέας με πραγματική μαεστρία μπλέκει στην ιστορία μια σειρά από ζητήματα σχετικά με την ταυτότητα, την καταγωγή, τη θρησκεία, τις ρίζες και τις προγονικές αξίες, ενώ παράλληλα διανθίζει το έργο με στοιχεία υπέρτατου λυρισμού, αντλώντας από την πλούσια αραβική κουλτούρα και παράδοση. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από συνεχή φλασμπάκ, που μας πηγαίνουν στην –καθοριστική– ιστορία του πατέρα του Εϊτάν, ενώ κάθε πρόσωπο του δράματος συνδιαμορφώνει το πολυεπίπεδο συγγραφικό σύμπαν έχοντας λόγο ύπαρξης, χωρίς δηλαδή να λειτουργεί προσχηματικά. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα σύγχρονα κείμενα (2018) που βλέπουμε στην Ελλάδα (η περιγραφή σε λίγες γραμμές το αδικεί, ειδικά καθώς αποκρύπτονται στοιχεία της πλοκής που έχουν μεγάλο συναισθηματικό αποτύπωμα), η οποία συγκινεί επιπλέον με τη βαθιά αίσθηση αποδοχής και κατανόησης με τη οποία βλέπει ένας συγγραφέας λιβανέζικης καταγωγής την πλευρά του "εχθρού" –τα βάρη και τα πάθη της εβραϊκής κοινότητας–, παραδίδοντας τελικά ένα αληθινά ανθρώπινο και οικουμενικό έργο, παρά ένα στρατευμένο μανιφέστο.

Θεατρική παράσταση Όλοι εμείς πουλιά στο Εθνικό Θέατρο

Η έντιμη παράσταση του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου μεταδίδει σε μεγάλο βαθμό τα ζωηρά συναισθήματα και την προβληματική του έργου, παρόλο που ενίοτε ζημιώνεται από τη βραδύτητα του σκηνικού ρυθμού (συντελεί σε αυτό και η μουσική του Πάνου Γκίνη). Βέβαια, η σκηνοθεσία δείχνει περισσότερο να ορίζει ένα πλαίσιο δράσης παρά να δουλεύει επισταμένα με τους ηθοποιούς και τους ρόλους τους. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν οι άνισες ερμηνείες, αν και συνολικά οι ηθοποιοί ανταποκρίνονται τουλάχιστον ικανοποιητικά κι έτσι η παράσταση επικοινωνεί ωραία με την πλατεία. Η Άννα Μάσχα και η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου επιβάλλονται με την υποκριτική τους ωριμότητα. Κάπως εγκλωβισμένος στη σκληρότητα του ήρωά του εμφανίζεται ο Δημήτρης Παπανικολάου στον καθοριστικό ρόλο του πατέρα του Εϊτάν, όπως και η Πηνελόπη Τσιλίκα στον αμφίρροπο ρόλο της Εβραίας στρατιωτικού. Στους ρόλους του νεαρού ζευγαριού ο Μπάμπης Αλεφάντης έχει ωραίες στιγμές, όμως εκείνη που αληθινά καθηλώνει με τη ζεστασιά και τη δυναμική της είναι η Μελίνα Πολυζώνη. Ο ωραίος σκηνικός χώρος που υπογράφει η Ηλένια Δουλαδίρη χωρίζει τη σκηνή σε διαφορετικές ζώνες δράσης, σε γκρι χρώμα που παραπέμπει σε συντρίμμια και με την άμμο στο προσκήνιο ως πολλαπλό συμβολικό στοιχείο.

Περισσότερες πληροφορίες

Όλοι εμείς πουλιά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 180 '

Ο Εϊτάν, Γερμανοεβραίος φοιτητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, γνωρίζει και ερωτεύεται τη Γουαχίντα, Αμερικανίδα φοιτήτρια αραβικής καταγωγής. Η σχέση τους συναντά την εχθρότητα της εβραϊκής οικογένειας του Εϊτάν. Το ταξίδι του ζευγαριού στο Ισραήλ και μια βομβιστική ενέργεια που θα στείλει τον Εϊτάν στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση θα γίνει η απαρχή να αποκαλυφθεί το παρελθόν μιας οικογένειας. Τα μυστικά αντηχούν, η αλήθεια εκρήγνυται και η οικειότητα γίνεται κομμάτια μέσα στη δίνη των παγκόσμιων γεγονότων που «επιτίθενται» στους ήρωες του έργου. Από τον κεραυνοβόλο έρωτα σε μια τρομοκρατική επίθεση, από το γέλιο στις κραυγές, ο Μουαουάντ εξυφαίνει μια ερωτική ιστορία με πολιτικές διαστάσεις και υπαρξιακές προεκτάσεις με φόντο το αξεδιάλυτο χάος της Μέσης Ανατολής.

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.