Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια

3

Δυνατές στιγμές και δύο κορυφαίες γυναικείες ερμηνείες σε μια αξιοσημείωτη αλλά και άνιση σκηνική ανάγνωση ενός έργου που συναρπάζει ακόμη, κυρίως για τον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας γυναίκας η οποία διεκδικεί με πάθος το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια Ελευθερία Ευθυμιάτου©

Γνωστό από τη μεταφορά του στην κινηματογραφική "Στέλλα" του Μιχάλη Κακογιάννη, το έργο του Καμπανέλλη συναρπάζει ακόμη, κυρίως για τον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας γυναίκας που αρνείται να μπει στα καλούπια, να αλλάξει "για χάρη του έρωτα", μιας γυναίκας που διεκδικεί με πάθος το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Η παράσταση του Γιάννου Περλέγκα αναδεικνύει τη δυναμική του, το φωτίζει με σύγχρονη οπτική, αποφεύγει τον επιδερμικό ρεαλισμό και ακόμη περισσότερο την ηθογραφία, δεν πέφτει, δε, στην παγίδα να συγκριθεί με την εμβληματική ταινία, παρόλο που ξεκινάει με ένα σύντομο στοπ καρέ από αυτήν. Τούτη η "Στέλλα" αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια βαθιά προσωπική δουλειά, ένα προσωπικό στοίχημα πάνω σε ένα έργο που αφορά το σκηνοθέτη αληθινά· γι’ αυτό και διαθέτει στιγμές που ξεχωρίζουν κι ιδέες που γοητεύουν, δεν παύει όμως να παραδίδεται άνιση στο θεατή.

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια
Ελευθερία Ευθυμιάτου©

Η παράσταση αδικείται από την επιλογή να αποδοθούν με γκροτέσκο τρόπο οι ήρωες που περιβάλλουν την κεντρική ηρωίδα, με τις ερμηνείες αυτών των προσώπων ν’ αγγίζουν τα όρια της κωμωδίας, κάτι που με συνέπεια υποστηρίζουν οι Σοφία Κόκκαλη (Μαρία), Κατερίνα Λυπηρίδου (Ανέτα) και Θοδωρής Σκυφτούλης (Μήτσος). Ίσως αυτή η καθοδήγηση, που κάνει το πρώτο μισό της παράστασης να δείχνει παράδοξο, κρύβει την επιθυμία να αναδυθεί η Στέλλα ως η μόνη "γνήσια", "αυθεντική" προσωπικότητα μέσα σε μια μπερδεμένη κοινωνία – επιλογή όμως η οποία υποβιβάζει την ένταση της εμπειρίας που χαρίζει κατά τ’ άλλα ο σκηνοθέτης. Όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν θαυμάσια: οι εξωκειμενικές αφηγήσεις, που προεκτείνουν το πεδίο της δράσης και το χρονικό πλαίσιο, τα ρεμπέτικα τραγούδια και η μουσική των 50s και μάλιστα με επιλογές κάθε άλλο παρά αναμενόμενες (επιμέλεια του σκηνοθέτη, μουσικός επί σκηνής ο Στράτος Γκρίντζαλης), τα σκηνικά (Γ. Περλέγκας-Λουκία Χουλιάρα), που δημιουργούν την καρτποσταλική ψευδαίσθηση μιας ωραίας βιτρίνας, πίσω από την οποία κρύβονται πολλές σκιές (φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας), τα 50s κοστούμια (Λ. Χουλιάρα), που αποτυπώνουν το δυναμισμό της θηλυκότητας.

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια
Ελευθερία Ευθυμιάτου©

Αποκορύφωμα αυτών δύο κορυφαίες ερμηνείες: της Εύης Σαουλίδου, όχι μόνο επειδή ερμηνεύει υπέροχα το ρόλο μιας γυναίκας που δόθηκε στον έρωτα και στο τραγούδι και διεκδίκησε με τίμημα τη ζωή της το δικαίωμα να έχει και τα δύο, αλλά και γιατί η ερμηνεία της κινείται ταυτόχρονα έξω από την ταύτιση με το ρόλο και λειτουργεί ως διαρκές σχόλιο· και της Ανθής Ευστρατιάδου, ως μητέρας του Μίλτου και αφηγήτριας, που φέρνει συγκλονιστική δωρικότητα επί σκηνής. Η σκηνή της γνωριμίας της Στέλλας και της μέλλουσας πεθεράς της είναι η κορυφαία της παράστασης, η οποία από εκεί και ύστερα απογειώνεται. Ωραία η παρουσία του Γιάννη Παπαδόπουλου σε διπλό ρόλο (Αλέκος, μπογιατζής), ενώ εκμηδενισμένος ως άνδρας δείχνει ο Μίλτος του Μιχάλη Τιτόπουλου, ίσως καθώς εντάσσεται στην επιθυμία να ξεχωρίσει η θηλυκή δύναμη του έργου.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Μια ανυπότακτη γυναίκα πρωταγωνιστεί στην τραγική ερωτική ιστορία όπου τα ρεμπέτικα τραγούδια και το γλέντι είναι η μόνη διέξοδος από την καθημερινότητα, τα έμφυλα στερεότυπα και την οικονομική κρίση. Σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ένα παραδοσιακό παραμύθι της Μήλου ζωντανεύει στο Κάστρο Μυτιλήνης

Οι Elephas tiliensis των Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου ζωντανεύουν το παραδοσιακό παραμύθι "Μοσχάμπαρης" στο Κάστρο Μυτιλήνης, σε μια παράσταση με σώματα, φωνές, μουσική και φυσικά υλικά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/08/2026

Ξανά sold out η παράσταση "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα"

Μαγειρική, μαγεία και μυστικοί γυναικείοι κώδικες της Θεσσαλίας για τελευταία φορά στη σκηνή. Last call για τη sold out παράσταση "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα".

"Grinch": Ο αγαπημένος πράσινος γκρινιάρης ζωντανεύει στη σκηνή

"Πως ο Grinch έκλεψε τα Χριστούγεννα" είναι ο τίτλος της παράστασης για όλη την οικογένεια που θα δούμε στο Christmas Theater με την υπογραφή του Φωκά Ευαγγελινού.

Περιμένοντας το "Θαύμα" στη Στοά Αρσακείου

Δέκα χρόνια μετά τη συγγραφή του, "Το Θαύμα" του Τζουζέπε Μάσα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μια τραγικά επίκαιρη αλληγορία για τη συνύπαρξη, τη μνήμη και την αλληλεγγύη στον σύγχρονο κόσμο.

Ο "Θαυματοποιός" μετά τα ανοιχτά θέατρα έρχεται στο Θέατρο Μπέλλος

Πίστη, αλήθεια ή μια επικίνδυνη αυταπάτη; Από τις 10 Οκτωβρίου, ο Θανάσης Δόβρης φέρνει στη σκηνή του "Μπέλλος" τον "Θαυματοποιό", ένα αριστουργηματικό υπαρξιακό δράμα για τα όρια της τέχνης, τη μνήμη και τη φθορά του χαρίσματος.

Last call για το 10ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Φιλίππων

Από 24 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου, τρεις καταξιωμένοι θεατράνθρωποι καθοδηγούν μια ομάδα νέων ερμηνευτών σε μονοπάτια πειραματισμού και δημιουργίας, παράλληλα με το 69ο Φεστιβάλ Φιλίππων.

Sam Morril: Ο κορυφαίος Νεοϋορκέζος του stand up comedy στο Θέατρο Ακροπόλ

Ο κωμικός Sam Morril έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου 2026 και προλαβαίνετε ακόμα να κλείσετε εισιτήριο για το καταιγιστικό stand up comedy σόου του.