Αινιγματικές παραλλαγές

3

Χιούμορ, ευαισθησία και ανατροπές κρύβει αυτό το δραματουργικό μπρα ντε φερ μεταξύ δύο ανδρών, που ερμηνεύουν ωραία, αν και χωρίς εκπλήξεις, ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης.

Αινιγματικές παραλλαγές

Έργο προορισμένο να αρέσει θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι "Αινιγματικές παραλλαγές", καθώς δραματοποιούν τη σύγκρουση δύο ανδρών, που ξεκινάει με αφορμή μια δημοσιογραφική συνέντευξη, αλλά στρέφεται τελικά γύρω από την ύπαρξη μιας γυναίκας και τη σχέση τους μαζί της. Οι διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες των ηρώων, δηλαδή του σνομπ και δύστροπου νομπελίστα συγγραφέα, που ζει απομονωμένος σε ένα νησί, και του "ψαρωμένου" δημοσιογράφου που έχει καταφθάσει για να του πάρει συνέντευξη, τροφοδοτούν το κείμενο με ζωηράδα, ενώ οι αποκαλύψεις της πλοκής, που ξετυλίγονται μέχρι και το τελευταίο λεπτό, ξαφνιάζοντας ακόμη και όσους θεατές υποψιάζονται γρήγορα κάποια από τα μυστικά της, κρατούν το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα. Εξάλλου, η συγγραφική δεξιότητα είναι εμφανής στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις κλιμακώσεις, τις συναισθηματικές εναλλαγές και την εκλαϊκευμένη φιλοσοφική διάθεση.

Αινιγματικές παραλλαγές

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, αντίστοιχα, ανταποκρίνονται παραπάνω από επαρκώς στους ρόλους, μέσα στην εύρυθμη παράσταση, που συνσκηνοθετεί ο δεύτερος μαζί με τον Σωτήρη Τσαφούλια. Είναι και οι δύο άνετοι, με ωραία χημεία, δεν αποφεύγεται όμως η δημιουργία της εντύπωσης πως το βάρος έχει πέσει περισσότερο στο "πλασάρισμα" των δύο διαφορετικών χαρακτήρων και στις ερμηνευτικές ευκαιρίες που δίνει η αντίστοιξή τους, παρά σε όσα κρύβονται πίσω από τη "βιτρίνα" των ηρώων – σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, ο Μπέζος απολαμβάνει τις μεταπτώσεις του δύστροπου ρόλου του, ενώ ο Δαδακαρίδης ερμηνεύει ωραία τον άνδρα που δείχνει να έρχεται δεύτερος σε αυτήν τη μάχη. Η –σκηνοθετική αδεία– προσθήκη του ρόλου της γυναίκας (Σοφία Καλπενίδου), χωρίς να είναι απαραίτητη, προσθέτει ψήγματα λυρισμού και ευαισθησίας.

Περισσότερες πληροφορίες

Αινιγματικές παραλλαγές

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Ο διχασμός, η απομόνωση και οι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης ενός νομπελίστα συγγραφέα αποτραβηγμένου από τον κόσμο και ενός δημοσιογράφου που καταφέρνει να του πάρει συνέντευξη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ποντικοπαγίδα": Νέες Φωτογραφίες από τον ανανεωμένο θίασο

Νέα πρόσωπα μπαίνουν φέτος στο καστ της επιτυχημένης παράστασης σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή που ξεκινά σε λίγες μέρες, η οποία μεταφέρει το θρυλικό μυστήριο της Αγκάθα Κρίστι από τα 50’s σε μια απομονωμένη πανσιόν στην Ελλάδα κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90’.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
29/09/2022

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.

Στο Άττις συνεχίζεται η "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα

Η παράσταση της ομάδας Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου ανεβαίνει ξανά τον Νοέμβριο.

Ο Θωμάς Ζάμπρας με νέο σόλο στο Lunar Space

"Απόφοιτος Λυκείου" ονομάζεται η νέα παράσταση του γνωστού κωμικού που έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στον Ελληνικό Κόσμο από το Cinema Alive.

On Ego

Ερεθιστικά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ιδέα του Εαυτού θέτει το γοητευτικό έργο του Βρετανού δραματουργού, που μας συστήνει ο Γιάννης Νταλιάνης σε μια προσεγμένη σκηνική παρουσίαση.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.