Ο Μισάνθρωπος

3,5

Η μολιερική κωμωδία τοποθετείται στο «κάδρο» σε αυτήν τη μελετημένη σκηνοθετική πρόταση, κάτω από την οποία εναρμονίζονται όλα τα μέρη της παράστασης, αλλά απογυμνώνεται σε σημαντικό βαθμό από τους χυμούς και τη θεατρικότητά της.

Ο Μισάνθρωπος

Η μολιερική κωμωδία τοποθετείται στο «κάδρο» σε αυτήν τη μελετημένη σκηνοθετική πρόταση, κάτω από την οποία εναρμονίζονται όλα τα μέρη της παράστασης, αλλά απογυμνώνεται σε σημαντικό βαθμό από τους χυμούς και τη θεατρικότητά της.

Ο Μισάνθρωπος - εικόνα 1

Ένα από τα χαρακτηριστικά των σπουδαίων θεατρικών κειμένων, πέραν της διαχρονικότητάς τους, είναι η ιδιότητα να επιδέχονται ποικίλες αναγνώσεις και το γεγονός πως μέσα στην ίδια σεζόν ο «Μισάνθρωπος» στάθηκε το έναυσμα για δύο διαφορετικές παραστασιακές εκδοχές αποτελεί περίτρανη απόδειξη του παραπάνω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ιόλη Ανδρεάδη αφουγκράστηκε με ιδιαίτερη προσοχή το «πιο φιλοσοφικό» από τα έργα του Μολιέρου –που στοχάζεται πάνω στο θέμα της κοινωνικής υποκρισίας και στη θέση που έχει (ή δεν έχει) ένας αθεράπευτα ειλικρινής άνθρωπος σε μια τέτοια κοινωνία– και αυτή η φιλοσοφική χροιά του καθοδήγησε τη σκηνοθεσία της, καθώς φρόντισε κυριολεκτικά­ να προβάλει τη ρητορική του στο προσκήνιο.

Η τοποθέτηση της δράσης σε έναν άδειο χώρο όπου δεσπόζουν έξι τεράστια κάδρα ορίζει αμέσως την έννοια της «βιτρίνας» ως κυρίαρχη της παράστασης, ενώ μπροστά είναι στημένο ένα μικρόφωνο απ’ όπου κάθε ήρωας θα παραθέσει ενώπιον του κοινού την «κοσμοθεωρία» του και θα διασταυρώσει τα ξίφη του με ιδεολογικούς αντιπάλους κι ερωτικούς αντίζηλους (σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα). Έτσι η δράση μοιράζεται σε δύο επίπεδα, πάνω και μέσα στα κάδρα, εκεί όπου ο κοινωνικός περίγυρος του Άλκηστου (η νέα μετάφραση είναι του Γιάγκου Ανδρεάδη) συμπεριφέρεται σαν μηχανική κούκλα με πόζες και «τουπέ», και στο προσκήνιο που φιλοξενεί την εξέλιξη της ιστορίας.

Ο Μισάνθρωπος - εικόνα 2

Η παράσταση είναι απολύτως και με ακρίβεια συντονισμένη, σε ένα ύφος που ορίζεται από το μετωπικό στήσιμο, την απειροελάχιστη δράση, την απουσία μουσικής, την άκρως στιλιζαρισμένη κίνηση και το οποίο καταφέρνει πράγματι να αναδείξει το έργο ως πεδίο εξέλιξης κυρίως μιας ιδεολογικής διαμάχης, αλλά –πρέπει να ειπωθεί και αυτό– δυσχεραίνει σε σημαντικό βαθμό τη θεατρικότητα και την ευρυθμία του αποτελέσματος. Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρων ο τρόπος με τον οποίο συνέλαβε η σκηνοθεσία τον Άλκηστο, καθώς το παραξένισμα που δημιουργούν οι κωμικές αποχρώσεις της έκφρασης και της κίνησής του αποτυπώνουν την εικόνα του ήρωα μέσα από τα μάτια των υπολοίπων, όσων δεν τον κατανοούν, τον αποστρέφονται ή τον χλευάζουν, ενώ το διφορούμενο φινάλε προσθέτει επιπλέον έναν λόγο να στοχαστεί κάποιος πάνω στην παράσταση.

Οι διασκευές, βέβαια, συνήθως κάτι κρατούν και κάτι αφήνουν. Εδώ, ως απόρροια της σκηνοθετικής επιλογής, τα συναισθήματα σαν να μπήκαν σε μια ψεύτικη συνθήκη και το ζήτημα του έρωτα αφέθηκε σε δεύτερο πλάνο, με αποτέλεσμα η παράσταση να μη σχετίζεται τελικά τόσο με το δραματικό δίλημμα που βρίσκεται στον πυρήνα του έργου, δηλαδή με τον αδιέξοδο έρωτα ενός άντρα για μια γυναίκα που εκπροσωπεί ό,τι αυτός απεχθάνεται. Πάντως, οι ηθοποιοί αντεπεξήλθαν στο ζητούμενο που τους ήθελε μαριονέτες παρά ανθρώπους με σάρκα και οστά, με αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο τον εξαιρετικό Μιλτιάδη Φιορέντζη στον ρόλο του Άλκηστου.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ Ευμολπιδών 45, Γκάζι, 2103464380. Διάρκεια: 90΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο μισάνθρωπος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η υποκρισία, ο έρωτας, το συμφέρον και η αγωνία των ανθρώπων για το φαίνεσθαι μέσα από την πιο πικρή κωμωδία του Μολιέρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μιλά για τη βιωσιμότητα στον πολιτισμό

Η ημερίδα "Sustainable Culture Toolkit" θίγει ένα σημαντικό ζήτημα στον χώρο των παραστατικών τεχνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2025

"Ο Χορός του Γαλαξία": Η μόδα, η επιστήμη και το μπαλέτο ενώνονται στο σύμπαν του Pierre Cardin

Μια βραδιά τέχνης και τεχνολογίας μάς περιμένει στο Christmas Theater, με ένα 3D υπερθέαμα που ενώνει το μπαλέτο, τη μόδα και την κοσμογονία, υπό την έμπνευση του Pierre Cardin, με πρωταγωνιστές τον Roberto Bolle και Tatiana Melnik.

Annie: Οι πρώτες εικόνες από το πιο πολυαναμενόμενο μιούζικαλ της χρονιάς

"Το Αύριο πλησιάζει, ο ήλιος χαράζει και διώχνει το χτες μακριά…" λέει η μικρή "Annie" και μας χαρίζει αισιοδοξία και ελπίδα στο οικογενειακό μιούζικαλ του Broadway, που έσπασε όλα τα ρεκόρ των box office και ανεβαίνει στο Παλλάς από την Θέμιδα Μαρσέλλου με ένα ωραίο καστ.

Θλίψη για τον θάνατο του Γεράσιμου Μιχελή – Ο "κακός" του "Παρά Πέντε" και άνθρωπος του θεάτρου

Ο αγαπημένος ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής, γνωστός από τη σειρά "Στο Παρά Πέντε", έφυγε από τη ζωή. Η είδηση γνωστοποιήθηκε μέσω Facebook από την οικογένειά του, συγκινώντας τον καλλιτεχνικό κόσμο.

100 χρόνια Μάρθα Γκράχαμ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το χορευτικό γεγονός της σεζόν 2025-26 αναμένουμε τον Νοέμβριο καλωσορίζοντας την Martha Graham Dance Company, τη μακροβιότερη ενεργή ομάδα σύγχρονου χορού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Killing Godot": Παγκόσμια πρώτη για το έργο του Νίκολας Καζάν στο Θέατρο Τόπος Αλλού

Σε παγκόσμια πρώτη κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στο Θέατρο Τόπος Αλλού το νέο έργο του Νίκολας Καζάν, με τίτλο "Killing Godot", σε σκηνοθεσία του Νίκου Καμτσή με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Φραγκιόγλου και Πάνο Σκουρολιάκο.

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή "Η Πρόβα": 25 χρόνια μορφώνοντας αυθεντικούς ηθοποιούς

Με έμπνευση, εμπειρία και αγάπη για το θέατρο, η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή "Η Πρόβα" προσφέρει ένα σύγχρονο, βιωματικό πρόγραμμα σπουδών, που προετοιμάζει ουσιαστικά τους μελλοντικούς ηθοποιούς. Εδώ η τέχνη γεννιέται μέσα από την πράξη.