Φιλουμένα

2,5

Θέατρο της συγκίνησης και του γυναικείου καημού, η ναπολιτάνικη ηθογραφία του ’46 ανεβαίνει σαν μια γλυκόπικρη δραμεντί, με την Ελένη Ράντου στον πρώτο ρόλο κι έναν καλοκουρδισμένο θίασο να την υποστηρίζει. Μόνο που όλα αυτά συμβαίνουν στο λάθος θέατρο.

Φιλουμένα

Θέατρο της συγκίνησης και του γυναικείου καημού, η ναπολιτάνικη ηθογραφία του ’46 ανεβαίνει σαν μια γλυκόπικρη δραμεντί, με την Ελένη Ράντου στον πρώτο ρόλο κι έναν καλοκουρδισμένο θίασο να την υποστηρίζει. Μόνο που όλα αυτά συμβαίνουν στο λάθος θέατρο.

Φιλουμένα - εικόνα 1

Δώδεκα ημέρες: τόσο χρειάστηκε ο Ντε Φιλίπο για να γράψει τη «Φιλουμένα Μαρτουράνο» (1946), σαν εναλλακτική πρόταση σε περίπτωση που το έργο του «Αχ, αυτά τα φαντάσματα!» δεν πήγαινε καλά. Μάστορας της ναπολιτάνικης ηθογραφίας, ο ντε Φιλίπο κατείχε τη συνταγή του καλοφτιαγμένου λαϊκού θεάτρου: ταπεινοί ήρωες που υπερβαίνουν την ταξική τους καταγωγή και τα κοινωνικά στεγανά, απρόσκοπτη συγκίνηση, κλιμακούμενη ένταση, ευφρόσυνη πλοκή, καθαρογραμμένοι ρόλοι και ένα ευγενές ηθικοπλαστικό μήνυμα.

Έτσι κι εδώ, οι φτωχογειτονιές της Νάπολης κι ένα ρομαντικό στόρι γίνονται το κάδρο για να δούμε πώς η ιερόδουλη με τη χρυσή καρδιά αλλά και την –παλιομοδίτικα εννοούμενη– γυναικεία καπατσοσύνη γίνεται… κυρία. Μπλέκοντας το δάκρυ με το χαμόγελο και το δράμα με τη φάρσα, ο Ντε Φιλίπο σκαρώνει το μεταπολεμικό και –οπωσδήποτε προφεμινιστικό– πορτρέτο της αμόρφωτης πλην όμως καταφερτζούς Ναπολιτάνας, το οποίο άφησε εποχή χάρη και στην ταινία του Βιτόριο ντε Σίκα «Γάμος αλά Ιταλικά» (1964) με τους Σοφία Λόρεν και Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

Με ποια λογική, όμως, εντάσσεται στο ρεπερτόριο ενός εθνικού θεάτρου εν έτει 2015 αυτό το έργο; Το εν λόγω έργο ευδοκίμησε αποκλειστικά και μόνο σε ιδιωτικούς θιάσους («Πέλου Κατσέλη» το 1949, «Λαμπέτη-Παπαμιχαήλ» το 1978, «Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ» το 1986 κ.λπ.) ή σε Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα αλλοτινών δεκαετιών. Μολονότι συμπαθής επιλογή για ένα εμπορικό θέατρο, η «Φιλουμένα» είναι εντελώς άκυρη για το Εθνικό.

Φιλουμένα - εικόνα 2

Παρά τις διαφωνίες, όμως, εδώ έχουμε μια παράσταση «εγγυημένης συγκίνησης». Κρίνοντάς την ως ένα λαϊκό θέαμα εμπορικών προδιαγραφών, θα εκτιμήσω το αυθεντικό συναίσθημα και την αμεσότητα της Ελένης Ράντου. Εγείρει συγκίνηση ακόμη κι όταν εκφέρει ατάκες δακρύβρεχτες και παλιομοδίτικες σαν το «Θα κλάψω μόνο όταν έρθει η ευτυχία και φοβηθώ μην τη χάσω» (μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές), ενώ στην πιο χτυπητή δραματική κορύφωση, με το «ρωμαιοκαθολικό» μονόλογο κατά της άμβλωσης, προκαλεί ακόμη και το χειροκρότημα σε μερίδα του κοινού. Μάλλον ασθενής είναι, όμως, η χημεία της με τον Άλκι Κούρκουλο, ο οποίος ανά στιγμές παίζει σχεδόν «φωναχτά».

Όσον αφορά τη διασκευή του έργου, η Ράντου μειώνει από τη Φιλουμένα τα χαρακτηριστικά της μάνας-κλώσσας κι εντείνει τους κατ’ ιδίαν μονολόγους της χειραφετημένης γυναίκας, προσδίδοντας έτσι στο έργο το ύφος δραματικής κομεντί. Δεν ξεπερνά, όμως, το στενό κοινωνικό, θρησκευτικό και ηθογραφικό ορίζοντα του έργου, ούτε το αισθηματολογικό του πλαίσιο για να διανοιχτεί στα σημερινά ή/και στα διαχρονικά ζητήματα της θηλυκής –και γενικότερα ανθρώπινης– μονάδας.

Ο 17μελής θίασος δίνει το στίγμα του, εντός βέβαια ενός υποκριτικού πλαισίου που δεν ξεπερνά την προφάνεια του μπουλβάρ, παρά τις αντιρεαλιστικές σφήνες (όπως η έναρξη με το θίασο εν μέσω ομίχλης). Η χρήση μικρόφωνων ξενίζει αρχικά, αλλά σταδιακά… ξεχνιέται. Τα σκηνικά (Μανόλης Παντελιδάκης) και τα κοστούμια (Ντένη Βαχλιώτη) προσδίδουν με αφαιρετικότητα το άρωμα εποχής, ενώ φωτίζονται έντεχνα από τον Σάκη Μπιρμπίλη. Αισθαντικά τα πρώτα ηχητικά τοπία της Nalyssa Green. στη συνέχεια, όμως, χωρίς προφανή αιτία, ακολουθεί εντελώς άλλες, κοινότοπες μουσικές ατμόσφαιρες.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, 2105288170. Διάρκεια: 120΄

Περισσότερες πληροφορίες

Φιλουμένα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Η Ελ. Ράντου διασκεύασε το κλασικό έργο κι ενσαρκώνει τη Φιλουμένα, η οποία επιστρατεύει τη ναπολιτάνικη πονηριά της για να βρει χρήματα για την οικογένειά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινά με Χρήστο Παπαδόπουλο και την επετειακή έκθεση "Καλαμάτα, η πόλη του χορού"

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου κάνει πρεμιέρα το διεθνές φεστιβάλ που φέρνει την αφρόκρεμα του σύγχρονου χορού από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην Καλαμάτα και μας καλεί να το επισκεφθούμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/07/2025

"Athletes of the Gods" στο Ηρώδειο: 12 κορυφαίοι χορευτές σε μια μοναδική (φιλανθρωπική) βραδιά

Ένα ξεχωριστό γκαλά χορού που περιλαμβάνει κλασικό και μοντέρνο ρεπερτόριο ενώνει ταλαντούχους χορευτές σε μια βραδιά για καλό σκοπό στο ρωμαϊκό ωδείο, λίγο πριν κλείσει τις πόρτες του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι κομματάρχες επιστρέφουν με "Δάφνες και Πικροδάφνες"

Βλαβιανός, Ζιόβας, Σοφιανός, Τσουρουνάκης φέρνουν την πολιτική στο σανίδι με τις "Δάφνες και Πικροδάφνες" των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.

Η Μαρία Πρωτόπαππα για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με την "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη

Πρώτες φωτογραφίες από το σκηνοθετικό ντεμπούτο της χαρισματικής ηθοποιού και σκηνοθέτριας που συμπρωταγωνιστεί με τους Αργύρη Ξάφη, Γιάννη Νταλιάνη κι έναν εξαιρετικό θίασο ηθοποιών στην τραγωδία για την ανθρώπινη δικαιοσύνη και τη θέση της γυναίκας.

Ακρόαση | "Άμλετ" ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και αναζητά ηθοποιούς

Μετά την παράσταση "Ριχάρδος III*", η σκηνοθέτρια Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη και ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης συνεργάζονται ξανά σε μια ακόμα ελεύθερη διασκευή σαιξπηρικού έργου.

3 θεατρικές επαναλήψεις που θα μας συγκινήσουν

Open air ραντεβού με τέσσερις θεατρικές παραστάσεις σε περιοδεία: "Η Θάλασσα και ο Γέρος", "Lemon", "Μέσα στο μυαλό σου".

Αποκλειστικό: Αντώνης Καφετζόπουλος και Ζερόμ Καλούτα σε μια υπαρξιακή σύγκρουση στο "Άσπρο-Μαύρο" του Κόρμακ ΜακΚάρθι

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος μεταφράζει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί δίπλα στον Ζερόμ Καλούτα στο "Άσπρο-Μαύρο", το βαθιά φιλοσοφικό έργο του Κόρμακ ΜακΚάρθι, που ανεβαίνει από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Επί Κολωνώ, με early bird προσφορά.