Καζανόβα / Δον Ζουάν. Ερωτική περιπλάνηση

Καζανόβα / Δον Ζουάν. Ερωτική περιπλάνηση

  • Διάρκεια: 105'
  • 3

Το φιλόδοξο εγχείρημα του Στάθη Λιβαθινού ενώνει σε μία παράσταση δύο άπαιχτα έργα, τον «Δον Ζουάν» (μετάφρ.: Γ. Κοροπούλης) του Λόρδου Μπάιρον και το «Τέλος του Καζανόβα» (μετάφρ.: Έλ. Ανδριανού) της Ρωσίδας ποιήτριας Μαρίνα Τσβετάγεβα, για πρώτη φορά σε ελληνικό έμμετρο ομοιοκατάληκτο στίχο. Τα δύο έργα γράφτηκαν σε ταραγμένους καιρούς: το πρώτο στις αρχές 19ου αιώνα, λίγο πριν ο Μπάιρον αναμιχθεί ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση, και το δεύτερο στις αρχές του 20ού, λίγο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Η λογοτεχνική φιγούρα του Δον Ζουάν και η ιστορική προσωπικότητα του Καζανόβα συνδέονται μεταξύ τους μέσα από το «φαινόμενο όχι του έρωτα, αλλά του έρωτα για τη ζωή», όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης. Το ένα στη νιότη και το άλλο στον ύστατο απολογισμό. Το ρομαντικό πνεύμα του Λόρδου Μπάιρον συναντά την ξεχωριστή γραφή της Μαρίνα Τσβετάγεβα σε ένα σκηνικό έργο για τον έρωτα, τον χρόνο την εξορία και την περιπλάνηση.


Ερμηνεύουν: Γ. Δάμπασης, Ν. Καρδώνης, Λ. Μελεμέ, Π. Παπακωνσταντίνου, Μ. Σαββίδου, Β. Ανδρέου, Στ. Κόικας, Ειρ. Λαφαζάνη, Θ. Στύλλου, Άρης Τρουπάκης, Δ. Φιλιππίδης. Σκην.-κοστ.: Ελ. Μανωλοπούλου. Μουσ.: Θ. Αμπαζής. Φωτ.: Αλ. Αναστασίου.

Αναλυτική κριτική

Γοητευτικό αλλά και άνισο εγχείρημα ενιαίας παρουσίασης δύο άπαιχτων ποιητικών έργων, που συνδέονται εμμέσως μέσα από τις μορφές του μυθικού Δον Ζουάν και του ιστορικού Καζανόβα. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική