Ηλέκτρα

Ηλέκτρα

  • Διάρκεια: 90'
  • 2,5

Ο Ορέστης επιστρέφει στο Άργος και μαζί με την Ηλέκτρα εκδικούνται για το φόνο του πατέρα τους, Αγαμέμνονα, από τη μητέρα τους Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα. Βαθιά επηρεασμένος από την εποχή του, που διακατέχεται από πνεύμα αμφισβήτησης, ο Σοφοκλής επιλέγει να αφηγηθεί τον μύθο των Ατρειδών μέσα από το υποκειμενικό βλέμμα της Ηλέκτρας. Ένα βλέμμα θρυμματισμένο από το πένθος, που αντανακλά, μεγεθύνει και ενίοτε παραμορφώνει την πραγματικότητα που την περιβάλλει. Σε αυτόν τον κόσμο, η Ηλέκτρα επιλέγει να αποτελέσει το μοναδικό κύτταρο ζωντανής συνείδησης που δεν θα πάψει να καταγγέλλει την ανηθικότητα και την υποκρισία.


Ερμηνεύουν: Λ. Παπαληγούρα, Σ. Χατζησταματίου, Ελ. Μουτάφη, Ιωάν. Παπαζήσης, Ερ. Μανούρη, Δ. Μαλτέζε, Π. Λεόντιος. Σκην.: Μ. Λιακατά. Κοστ.: Β. Σύρμα. Μουσ.: Σ. Γασπαράτος. Φωτ.: Μ. Μάσχα. Κιν.: Κ. Μπάκα.

Αναλυτική κριτική

Καθαρή ανάγνωση της σοφόκλειας τραγωδίας, που πάνω από οποιαδήποτε ερμηνεία τοποθετεί την όσο το δυνατόν αμεσότερη πρόσληψη του έργου από το ευρύ κοινό, πέφτει όμως στην παγίδα να επαναπαυθεί στην αυτάρκεια του έργου. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική