"Φακντ-απ" είναι τα πράγματα στο Θέατρο Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου", με την Gen Z να παίρνει θέση επί σκηνής

Η πρωτότυπη νέα παράσταση σε κείμενο Τάσου Ιορδανίδη και σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα συνεχίζται για λίγες ακόμη παραστάσεις, παραδίδοντας τη σκυτάλη στην γενιά των 20άρηδων και στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις ψυχικές ασθένειες.

Φακντ-απ © Alexandros Skourletis

Ο "Κεφάλας" (Διονύσης Παπανδρέου) και το "Βλήμα" (Αφροδίτη Λιάντου) είναι δύο νέοι της γενιάς Ζ που βρίσκονται έγκλειστοι σε μια κλινική αντιμετώπισης ψυχικών νοσημάτων κάπου στο δυτικό κόσμο. Εκείνη λόγω της νευρικής ανορεξίας της κι εκείνος… Αυτό είναι κάτι που θα μάθετε μόνο εάν παρακολουθήσετε την παράσταση, αφού ο "Κεφάλας" αρνείται πεισματικά να το αποκαλύψει στο "Βλήμα" μέχρι και την τελευταία στιγμή. Το αγόρι είχε όνειρο να γίνει σκηνοθέτης. Το κορίτσι τραγουδίστρια. Τελικά, η ζωή τα έφερε έτσι και είναι "φακντ απ". Είναι και οι δύο πολύ πληγωμένοι από τα οικογενειακά τους βιώματα, με τα όνειρά τους κατεστραμμένα από τις πράξεις των γονιών τους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το αγόρι προσπαθεί να "σκηνοθετήσει" μία πιο υποφερτή πραγματικότητα για το κορίτσι που σιγά-σιγά θα αγαπήσει όλο και περισσότερο-παρόλο που εκείνη αρνείται να κατεβάσει την "κυνική" πανοπλία της. Δύο νέοι που προσπαθούν να ακουστούν σε έναν κόσμο που δεν τους ακούει. Στην προσπάθεια τους θα φτιάξουν μία δική τους πραγματικότητα για το τώρα και για το μετά. Για να γιατρέψουν αυτά που τους πονάνε.

Φακντ-απ
© Alexandros Skourletis

Όπως σχολιάζει και η κριτικός του "α", "πρόκειται για δύο διαφορετικές προσωπικότητες: εμμονικά, εκνευριστικά αισιόδοξος ο Κεφάλας, απότομη και αμυντική το Βλήμα. Το αγόρι φλερτάρει επισταμένα το κορίτσι, επιμένει πως σε μια άλλη ζωή ήταν ήδη ζευγάρι, μότο του είναι πως "η ζωή είναι ωραία". Σαν τον Γκουίντο, τον ήρωα της ομώνυμης ταινίας του Μπενίνι και προσωπικό του ήρωα, που έστησε ένα ανακουφιστικό παραμύθι μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης για να ξεγελάσει το γιο του, έτσι κι αυτός δημιουργεί φανταστικούς κόσμους, στους οποίους προσπαθεί να συμπαρασύρει το Βλήμα, που όμως αντιστέκεται σθεναρά".

Χωρίς να μάθουμε ποτέ τα πραγματικά ονόματά τους, οι δύο πρωταγωνιστές ψάχνουν έναν κοινό κώδικα. Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα και οι κραυγές τους παλεύουν να δημιουργήσουν το νόημα της νέας ζωής που προσπαθούν να φτιάξουν. Σε έναν κόσμο που τρέχει γρήγορα. Που κρίνει εύκολα. Που βάζει ταμπέλες με ελαφριά καρδιά. Που ζει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η γνωριμία των δύο εξελίσσεται σε μία σχέση φροντίδας. Αυτό είναι το συναίσθημα που επικρατεί ανάμεσά τους, με τα αισθήματα αγάπης να σιγοντάρουν την ουσιαστική επαφή τους, χωρίς να κατευθύνονται στην εύκολη λύση του απλού ρομάντζου.

Φακντ-απ
© Alexandros Skourletis

Ο Τάσος Ιορδανίδης δημιουργεί ένα πολύ ευφάνταστο δραματουργικό παζλ με πυλώνα τη γενιά των 20something και τις ψυχικές ασθένειες, ρίχνοντας μια πολύ διακριτική ματιά πάνω τους, χωρίς να φλυαρεί, να αναλύει διεξοδικά και να κάνει τον ειδήμονα. Η Θάλεια Ματίκα, από το ρόλο της σκηνοθέτη, δίνει το χέρι της στους δύο νεαρούς ηθοποιούς με απόλυτη εμπιστοσύνη, ευαισθησία και δυναμισμό που αντικατοπτρίζονται στην ερμηνεία τους. Την παράσταση ντύνουν με ιδανικό τρόπο οι μουσικές επιλογές της Αφροδίτης Λιάντου, όπως το "Wonderful life” των Black και το "Are you gonna be my girl?” των Jet. Το λιτό  σκηνικό του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη πλαισιώνει το video art που επιμελείται ο Γιώργος Αποστολόπουλος με τις γαλαξιακές προβολές, το οποίο συνδυάζει εικόνες από αναφορές του Κεφάλα, από τη Βιρτζίνια Γουλφ και την Έιμι Γουάινχάουζ, μέχρι τον Στάλιν και τον Γκουίντο από το "Η ζωή είναι ωραία” του Μπενίνι. Σε πλήρη αρμονία με όλα τα παραπάνω βρίσκονται και τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη (Βραβείο θεατρικών Βραβείων Κοινού 2023 του "α"). 

Οι δύο νεαροί ηθοποιοί, Αφροδίτη Λιάντου και ο Διονύσης Παπανδρέου φωτίζουν πραγματικά τη σκηνή με το ταλέντο τους και δίνουν φρεσκάδα στην σκηνή του θεάτρου Άλφα- "Ληναίος-Φωτίου".

Φακντ-απ
© Alexandros Skourletis

Όπως αναφέρει και ο σκηνοθέτης, "οι δύο νέοι μου ήρωες μπήκαν με μεγάλη ορμή στη ζωή μου. Είναι η γενιά του εδώ και τώρα. Με τις ανησυχίες της, τους προβληματισμούς της, τα ερωτηματικά της. Ψάχνουν το μονοπάτι για να αγαπηθούν. Είναι το παρελθόν των ανθρώπων που πάλεψαν για τη σωτηρία της ψυχής τους. Τι είναι πιο σημαντικό; Ο προορισμός; Ο άνθρωπος που θα σταθεί δίπλα σου; Μήπως τελικά ο ερωτευμένος είναι γεμάτος απορίες που ψάχνει απαντήσεις; Οι δύο ήρωες είναι εσύ κι εγώ σε μια Fucked up φάση της ζωής μας"

Κατάλληλο για 12 ετών και άνω.

Κάθε Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 21:30 για λίγες ακόμη παραστάσεις.

Προπώληση εισιτηρίων στο more.com και στα ταμεία του θεάτρου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Φακντ-απ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Σκηνικός χώρος: μια κλινική αντιμετώπισης ψυχικών νοσημάτων κάπου στο δυτικό κόσμο. Ρόλοι: δύο εκπρόσωποι της γενιάς Ζ, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι. Εκείνος είχε όνειρο να γίνει σκηνοθέτης. Εκείνη τραγουδίστρια. Τελικά, η ζωή τα έφερε έτσι και είναι «φακντ απ». Από την άλλη «η ζωή είναι ωραία», όπως έχει πει κι ο Ρομπέρτο Μπενίνι. Δύο νέοι που προσπαθούν να ακουστούν σε έναν κόσμο που δεν τους ακούει. Στην προσπάθεια τους θα φτιάξουν μία δική τους πραγματικότητα. Για το τώρα και για το μετά. Για να γιατρέψουν αυτά που τους πονάνε. Ψάχνουν έναν κοινό κώδικα. Εκείνος πιο αποφασισμένος. Εκείνη, επιφυλακτική. Ή μήπως συμβαίνει το αντίστροφο; Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα και οι κραυγές τους παλεύουν να δημιουργήσουν το νόημα της νέας ζωής που προσπαθούν να φτιάξουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.