
Για δέκα παραστάσεις, ο Θόλος του Πάρκου "Σταύρος Νιάρχος" μεταμορφώνεται για να φιλοξενήσει ένα χαρισματικό ενσέμπλ ηθοποιών στο "Ημέρωμα της Στρίγγλας" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Τον φετινό Ιούλιο το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει την διασημότερη, ίσως, σαιξπηρική κωμωδία, προσθέτοντας μία ακόμα ξεχωριστή επιλογή θεατρικής εξόδου στη λίστα για το καλοκαίρι του 2025.

Η σκηνοθέτις Εύα Βλασσοπούλου καθοδηγεί έναν ωραίο θίασο -Βαγγέλης Αμπατζής, Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βογιατζάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας, Γρηγόρης Μπαλλάς, Κατερίνα Πατσιάνη, Αινείας Τσαμάτης- στο "Ημέρωμα της Στρίγγλας" που κάνει πρεμιέρα στις 6 Ιουλίου και θα παίζεται έως τις 20 του ίδιου μήνα. Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της σκηνικής ανάγνωσης του έργου στο πλαίσιο της σειράς "Παραβάσεις" του ΚΠΙΣΝ πριν από δύο χρόνια, ξαναπιάνουν το νήμα της ενασχόλησής τους με τη διάσημη αυτή ερωτική ιστορία και -με λιτά μέσα και φρέσκια θεατρική ματιά- ανεβάζουν μια καλοκαιρινή παράσταση που απευθύνεται σε όλους. Η μετάφραση είναι της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ και η διασκευή του 'Έκτορα Λυγίζου.

Μήπως το "Ημέρωμα της Στρίγγλας" είναι μια καυστική σάτιρα του μισογυνισμού και της πατριαρχίας;
Στην Πάντοβα του 1600, ο σιορ Μπατίστας αποφασίζει να μην παντρέψει την περιζήτητη κόρη του, Μπιάνκα, προτού βρεθεί σύζυγος για την πρωτότοκή του, τη δύστροπη Κατερίνα. Ο γλυκός Λουκέντιος ερωτεύεται παράφορα την Μπιάνκα, ενώ ο αψύς Πετρούκιος, εποφθαλμιώντας και την καλή της προίκα, βάζει σκοπό να "εξημερώσει" την ανυπότακτη Κατερίνα.
Μία από τις πιο ιδιόρρυθμες και αμφιλεγόμενες κωμωδίες του Σαίξπηρ, όπου τη θέση του συνήθως ρομαντικού και λυρικού τόνου παίρνουν συχνά η σκληρότητα και ο κυνισμός ενός κόσμου που αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως προϊόντα προς εμπορική εκμετάλλευση ή/και ως άγρια θηρία προς εξημέρωση. Πρόκειται, άραγε, για κωμική εκμετάλλευση -από την πλευρά του ποιητή- των κοινωνικών στερεοτύπων της εποχής του; 'Ή μήπως Το "Ημέρωμα της Στρίγγλας" είναι μια καυστική σάτιρα του μισογυνισμού και της πατριαρχίας;

Τα σκηνικά υπογράφει η Φιλάνθη Μπουγάτσου, τα κοστούμια η Γεωργία Μπούρα, τους φωτισμούς ο Δημήτρης Κασιμάτης, τον ηχητικό σχεδιασμό ο Brian Coon.
Στις 11 Ιουλίου θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Περισσότερες πληροφορίες
Το ημέρωμα της στρίγγλας
Καυστική σάτιρα του μισογυνισμού και της πατριαρχίας ή κωμική εκμετάλλευση των κοινωνικών στερεοτύπων της εποχής του συγγραφέα; Η διασημότερη σαιξπηρική κωμωδία επιστρέφει σε μια ολοκληρωμένη σκηνική προσέγγιση από τον Έκτορα Λυγίζο.