Εγκαινιάζεται η Θεατρική Σκηνή του Δήμου Αβδελιώδη

Στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema ανοίγει ένας νέος κύκλος για τον διακεκριμένο σκηνοθέτη. Την έναρξη σηματοδοτεί η μεταφορά της δίκης του Σωκράτη στη σκηνή στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

Δήμος Αβδελιώδης

Ο Δήμος Αβδελιώδης, γνωστός για τις γεμάτες ποιητικότητα, τελετουργικής φύσεως σκηνοθεσίες του και τη δουλειά του πάνω στο αρχαίο δράμα, το έργο μεγάλων Ελλήνων ποιητών και λογοτεχνών όπως ο Διονύσιος Σολωμός, ο Γεώργιος Βιζυηνός και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, αλλά και η μεταφορά του λόγου του Θουκυδίδη και του Πλάτωνα στη σκηνή, συνεχίζει την έρευνα του πάνω στην πλατωνική "Απολογία του Σωκράτη" με μια παράσταση στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Ο λόγος για την "Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη" που θα ερμηνεύσει ο Ελβετός ηθοποιός Gilles Decorvet, σε διδασκαλία εκφοράς αρχαίου κειμένου και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη για μία και μόνο παράσταση στις 21 Οκτωβρίου στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema. Η παράσταση που θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Θεατρικής Σκηνής Δήμου Αβδελιώδη σε αυτόν τον χώρο. 

Gilles Decorvet
Gilles Decorvet

Η παράσταση

Ο Δήμος Αβδελιώδης, εμπνευστής και δημιουργός της δυνατότητας να μιλιέται σήμερα η αρχαία ελληνική ως ζωντανή γλώσσα, διδάσκοντας από το 2012 την εκφορά της με την καινοτόμο "Λογική-Μουσική" μέθοδό του, και καταθέτοντας παράλληλα την νέα του μετάφραση και απόδοση του πλατωνικού κειμένου, επαναφέρει την "Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη", μια ιδιαίτερη θεατρική εμπειρία για όσους την έχουν παρακολουθήσει, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, τη συνεργασία του Δηπεθε Κοζάνης και την υποστήριξη της Ένωσης Γάλλων Ελλάδας. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 ως συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την ΑΜΚΕ "ANAGNORISIS", με κορύφωση την παρουσίασή της στην ιστορική Όπερα του Ανόι στο Βιετνάμ, όπου καταχειροκροτήθηκε από τους διπλωματικούς αντιπροσώπους εικοσιεπτά πρεσβειών, ενώ θεωρήθηκε ένα σπουδαίο σύγχρονο πολιτιστικό γεγονός για την συμβολή της επικαιροποίησης των ιδεών του Σωκράτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παράσταση με τον Gilles Decorvet δόθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Νοέμβριο του 2022 στη Γενεύη, ενώ προγραμματίζονται νέες παραστάσεις ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Τα κοστούμια υπογράφει ο Αριστείδης Πατσόγλου.

Gilles Decorvet
Gilles Decorvet

Ο ελληνιστής Ελβετός Gilles Decorvet που ερμηνεύει το ρόλο του Σωκράτη στο πλευρό του Μάρκου Παλαιού ως Μέλητο, διατελεί καθηγητής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, έχει μελετήσει ενδελεχώς την αρχαία και την σύγχρονη ελληνική γλώσσα και έχει μεταφράσει κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς στα γαλλικά. Αφηγείται επίσης, σημαντικά κείμενα σε σχολεία, θέατρα και φεστιβάλ, στην Ελβετία και στη Γαλλία.  

Studio New Star Art Cinema
Studio New Star Art Cinema

Ο χώρος

Ο κινηματογράφος Studio ιδρύθηκε το 1967 από τον πολυσχιδή στοχαστή, Σωκράτη Καψάσκη, με σκοπό τη διάδοση επίλεκτων κινηματογραφικών έργων τέχνης γαλουχώντας για χρόνια το κοινό με πρωτοπόρες δημιουργίες. Η διεύθυνση του Studio New Star Art Cinema, έχοντας διασώσει και επανιδρύσει τον ιστορικό αυτό χώρο, θεωρεί ιδιαίτερη τιμή την ίδρυση της "Θεατρικής Σκηνής Δήμου Αβδελιώδη", που εγκαινιάζεται με αυτή την παράσταση κι όπου θα δοθεί η ευκαιρία για το κοινό και για τα σχολεία, να γνωρίσουν τις πρωτότυπες, ψυχαγωγικές θεατρικές δημιουργίες του Δήμου Αβδελιώδη, που στηρίζονται στη δύναμη του Λόγου και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.