Εγκαινιάζεται η Θεατρική Σκηνή του Δήμου Αβδελιώδη

Στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema ανοίγει ένας νέος κύκλος για τον διακεκριμένο σκηνοθέτη. Την έναρξη σηματοδοτεί η μεταφορά της δίκης του Σωκράτη στη σκηνή στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

Δήμος Αβδελιώδης

Ο Δήμος Αβδελιώδης, γνωστός για τις γεμάτες ποιητικότητα, τελετουργικής φύσεως σκηνοθεσίες του και τη δουλειά του πάνω στο αρχαίο δράμα, το έργο μεγάλων Ελλήνων ποιητών και λογοτεχνών όπως ο Διονύσιος Σολωμός, ο Γεώργιος Βιζυηνός και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, αλλά και η μεταφορά του λόγου του Θουκυδίδη και του Πλάτωνα στη σκηνή, συνεχίζει την έρευνα του πάνω στην πλατωνική "Απολογία του Σωκράτη" με μια παράσταση στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Ο λόγος για την "Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη" που θα ερμηνεύσει ο Ελβετός ηθοποιός Gilles Decorvet, σε διδασκαλία εκφοράς αρχαίου κειμένου και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη για μία και μόνο παράσταση στις 21 Οκτωβρίου στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema. Η παράσταση που θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Θεατρικής Σκηνής Δήμου Αβδελιώδη σε αυτόν τον χώρο. 

Gilles Decorvet
Gilles Decorvet

Η παράσταση

Ο Δήμος Αβδελιώδης, εμπνευστής και δημιουργός της δυνατότητας να μιλιέται σήμερα η αρχαία ελληνική ως ζωντανή γλώσσα, διδάσκοντας από το 2012 την εκφορά της με την καινοτόμο "Λογική-Μουσική" μέθοδό του, και καταθέτοντας παράλληλα την νέα του μετάφραση και απόδοση του πλατωνικού κειμένου, επαναφέρει την "Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη", μια ιδιαίτερη θεατρική εμπειρία για όσους την έχουν παρακολουθήσει, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, τη συνεργασία του Δηπεθε Κοζάνης και την υποστήριξη της Ένωσης Γάλλων Ελλάδας. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 ως συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την ΑΜΚΕ "ANAGNORISIS", με κορύφωση την παρουσίασή της στην ιστορική Όπερα του Ανόι στο Βιετνάμ, όπου καταχειροκροτήθηκε από τους διπλωματικούς αντιπροσώπους εικοσιεπτά πρεσβειών, ενώ θεωρήθηκε ένα σπουδαίο σύγχρονο πολιτιστικό γεγονός για την συμβολή της επικαιροποίησης των ιδεών του Σωκράτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παράσταση με τον Gilles Decorvet δόθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Νοέμβριο του 2022 στη Γενεύη, ενώ προγραμματίζονται νέες παραστάσεις ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Τα κοστούμια υπογράφει ο Αριστείδης Πατσόγλου.

Gilles Decorvet
Gilles Decorvet

Ο ελληνιστής Ελβετός Gilles Decorvet που ερμηνεύει το ρόλο του Σωκράτη στο πλευρό του Μάρκου Παλαιού ως Μέλητο, διατελεί καθηγητής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, έχει μελετήσει ενδελεχώς την αρχαία και την σύγχρονη ελληνική γλώσσα και έχει μεταφράσει κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς στα γαλλικά. Αφηγείται επίσης, σημαντικά κείμενα σε σχολεία, θέατρα και φεστιβάλ, στην Ελβετία και στη Γαλλία.  

Studio New Star Art Cinema
Studio New Star Art Cinema

Ο χώρος

Ο κινηματογράφος Studio ιδρύθηκε το 1967 από τον πολυσχιδή στοχαστή, Σωκράτη Καψάσκη, με σκοπό τη διάδοση επίλεκτων κινηματογραφικών έργων τέχνης γαλουχώντας για χρόνια το κοινό με πρωτοπόρες δημιουργίες. Η διεύθυνση του Studio New Star Art Cinema, έχοντας διασώσει και επανιδρύσει τον ιστορικό αυτό χώρο, θεωρεί ιδιαίτερη τιμή την ίδρυση της "Θεατρικής Σκηνής Δήμου Αβδελιώδη", που εγκαινιάζεται με αυτή την παράσταση κι όπου θα δοθεί η ευκαιρία για το κοινό και για τα σχολεία, να γνωρίσουν τις πρωτότυπες, ψυχαγωγικές θεατρικές δημιουργίες του Δήμου Αβδελιώδη, που στηρίζονται στη δύναμη του Λόγου και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Σοφία Μαραθάκη: "Στον κόσμο του "Love and money" του Ντένις Κέλι πρωταγωνιστούν θύματα και θύτες της κατανάλωσης"

Η σκηνοθέτις και ηθοποιός γράφει για το τρομακτικά επίκαιρο έργο του καταξιωμένου Βρετανού συγγραφέα που αποτυπώνει τον ανελέητο ρυθμό της σύγχρονης ζωής, το οποίο μόλις ξεκίνησε να παίζεται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
08/12/2023

"Ανοιχτή Σκηνή": Επιστήμη και τέχνη συναντώνται (ξανά) στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Ακολουθούν το δεύτερο και τρίτο μέρος της θεματικής: "Κλιματική κρίση: η ζωή μας αλλάζει".

"Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι": Η Τίλντα Σουίντον στη Στέγη

Η σπουδαία ηθοποιός έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (11-16/12) με μια ξεχωριστή περφόρμανς/ντεφιλέ, στην οποία πρωταγωνιστούν τα αυθεντικά κοστούμια των ταινιών του Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

"Νυξ": Ο Γιάννης Νιάρρος έρχεται με "Λος Ιστορίας Περίεργας" στο θέατρο Σημείο

Ένα ξεχωριστό σκηνικό σύμπαν δημιουργεί ο γνωστός ηθοποιός παίζοντας με το κωμικοτραγικό και τη συνείδησή μας.

"Ο πατέρας": Ακυρώνεται η σημερινή παράσταση στο Σύγχρονο Θέατρο

Εκτάκτως δεν θα πραγματοποιηθεί η παράσταση του έργου του Φλοριάν Ζελέρ σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Τελευταίες παραστάσεις για τον "Ταρτούφο" του Μολιέρου στο θέατρο Σταθμός

400 χρόνια μετά τη γέννηση του Μολιέρου, οι "σκοτεινές" λεγόμενες κωμωδίες του εξακολουθούν να διασκεδάζουν το κοινό και να εμπνέουν διαφορετικές γενιές σκηνοθετών για καινούργια και ανατρεπτικά ανεβάσματα.

"Ο αδερφός μου": Ο Περικλής Μουστάκης σκηνοθετεί ένα έργο του Σταύρου Ζουμπουλάκη

Για έξι μόνο παραστάσεις θα παρουσιαστεί στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά το βαθιά παρηγορητικό κείμενο που αφορμάται από τον θάνατο της αδερφής του συγγραφέα. Ερμηνεύουν η Δώρα Στυλιανέση και ο Άλκης Ζούπας.