"Πλατόνωφ": Η Δανάη Σπηλιώτη σκηνοθετεί έναν νεαρό Τσέχοφ

Ο "Πλατόνωφ", το πρώτο έργο του σπουδαίου Ρώσου δραματουργού, ανεβαίνει στο θέατρο Θησείον.

Πλατόνωφ

Σε σκηνοθεσία της Δανάης Σπηλιώτη, με οχτώ ερμηνευτές και ζωντανή μουσική επί σκηνής θα παρακολουθήσουμε από τον προσεχή Οκτώβρη ένα καλοκαιρινό πάρτι στην αυλή ενός αρχοντικού που καταρρέει. Πρόκειται για το πρώτο έργο του εικοσάχρονου Τσέχωφ, που βρέθηκε άτιτλο και οι μελετητές του έδωσαν το όνομα "Πλατόνωφ", και παραδίδει μια γλαφυρή εικόνα της ταραγμένης προεπαναστατικής Ρωσίας. Εμπεριέχει στοιχεία που συναντάμε στα επόμενα έργα του αλλά και στοιχεία ιδιαίτερα, απομεινάρια του ρομαντισμού. Με διάθεση ιλαρή, όπου η φιλοσοφία μπλέκεται με τις ανθρώπινες αδυναμίες και το γελοίο, με ελαφρότητα, χιούμορ και υπαρξιακό βάθος, ο Ρώσος συγγραφέας αποδεικνύει και στην πρώιμη δραματουργία του πόσο βαθιά ανατέμνει την ανθρώπινη ψυχή.

Πλατόνωφ

Σε μία διαλυμένη αυλή (διαμόρφωση χώρου: Δανάη Σπηλιώτη, Ελένη Χαΐνη), οι ηθοποιοί θα πουν την ιστορία μιας παρέας με κορυφαίο τον ταλαντούχο, γοητευτικό Πλατόνωφ, που καταστρέφεται και καταστρέφει, σαν στοιχειό της σκοτεινής νύχτας και της ταραγμένης εποχής του. Οι ήρωες βρίσκονται ρηγμένοι σε έναν κόσμο χωρίς σταθερές, χωρίς ασφάλειες, που ίσως μοιάζει με τη δική μας: σε μια εποχή ανάμεσα στο παλιό και το νέο, όπου ιδανικά και βεβαιότητες έχουν αρθεί και ο κόσμος τους γέρνει προς το τέλος. Ο "Πλατόνωφ" θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα χρονικό ήττας, ως η κηδεία μιας εποχής. 

Πλατόνωφ

Η σκηνοθέτρια σημειώνει: "Ο Τσέχοφ μέσα σε ένα σκοτεινό και ταραγμένο σύμπαν μιλά γι’ αυτό που ξέρει καλά: για τον άνθρωπο, τον έρωτα και τις ελπίδες. Άνθρωποι χωρίς πυξίδα, χωρίς σταθερές, παλεύουν να κρατηθούν από το γλέντι, το γέλιο, τον έρωτα, κατά τη διάρκεια μιας σκοτεινής ταραγμένης νύχτας που δε λέει να ξημερώσει. Η ανθρωπολογική ματιά του κάνει το έργο διαχρονικό, παρουσιάζοντας ανθρώπους που είναι μαζί υπέροχοι και άθλιοι, ενώ η νέα ζωή, ταχύτατη και αμείλικτη, τους ξεπερνάει. Ο έρωτας, τα όνειρα, οι ελπίδες για το μέλλον παλεύουν να υπάρξουν ενάντια στην καταστροφή, ενώ το μέλλον σπρώχνει να βγει σα μωρό που ήρθε η ώρα του. Διανύουμε ταραγμένες εποχές. Κι όταν όλα διαλύονται, όταν σπάει το έδαφος, από τι θα κρατηθούμε αν όχι από το μαζίς Η παράσταση καλεί σε αυτό το μαζί που ολοένα τείνει στην διάλυση".

Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί: Νίκη Βακάλη, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Στέλιος Θεοδώρου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Κατερίνα Νταλιάνη, Ντίνος Ποντικόπουλος, Αντώνης Χρήστου, ενώ μαζί τους επί σκηνής θα βρίσκεται ο συνθέτης της παράστασης Δημήτρης Χατζηζήσης. Η πρεμιέρα αναμένεται στις 16 Οκτωβρίου, στο Νέο Θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πλατόνωφ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Πρόκειται για το πρώτο πόνημα του εικοσάχρονου Τσέχοφ, το οποίο αποτελεί μια εικόνα της ταραγμένης προεπαναστατικής Ρωσίας, ενώ διαθέτει στοιχεία που θα δούμε στα επόμενα έργα του, μα και στοιχεία ιδιαίτερα, απομεινάρια του ρομαντισμού. Συνδυάζοντας ελαφρότητα, χιούμορ αλλά και υπαρξιακό βάθος, το έργο διαδραματίζεται σε μία διαλυμένη αυλή, όπου οι ηθοποιοί θα πουν την ιστορία μιας παρέας με κορυφαίο τον Πλατόνοφ, έναν γοητευτικό δάσκαλο, ο οποίος καταστρέφεται και καταστρέφει. Οι ήρωες του έργου βρίσκονται ριγμένοι σε έναν κόσμο χωρίς σταθερές, ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Όταν όλα διαλύονται γύρω τους, από τι θα κρατηθούν αν όχι από το μαζί;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.