Το κατά Άκραμ Καν "Βιβλίο της ζούγκλας" στο Μέγαρο

Ο παγκοσμίου φήμης Βρετανός χορογράφος εκφράζει την αγωνία του για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από το «The Jungle Book reimagined», τη δική του εκδοχή πάνω στο αριστούργημα του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ.

Jungle Book reimagined ©Ambra Vernuccio

"Αυτή η παραγωγή ακολουθεί τα ίχνη της πρωτότυπης ιστορίας του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, αλλά η συγκεκριμένη εκδοχή αποτελεί τη δική μου, πολύ προσωπική ερμηνεία του πρωτότυπου. Ο Μόγλης και όλοι οι γνωστοί χαρακτήρες του βιβλίου είναι παρόντες με τον τρόπο τους σε αυτήν τη νέα εκδοχή, που βασίζεται σε νέα πρωτότυπη μουσική της Τζόσελιν Πουκ". Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Άκραμ Καν τη νέα του παράσταση "The Jungle Book reimagined", που παρουσιάζεται στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 14 και 15 Ιουνίου.

Akram Khan Jungle Book reimagined
©Ambra Vernuccio

Υπέρμαχος της οικουμενικότητας του χορού, που διαπερνά πολιτικά, πολιτιστικά και εθνικά σύνορα και διακεκριμένος με το βραβείο Ολίβιε για την προσφορά του στις τέχνες (2019), ο μπαγκλαντεσιανής καταγωγής Βρετανός καλλιτέχνης είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς χορογράφους της σύγχρονης εποχής. Η χορογραφική του γλώσσα είναι ένα ιδιαίτερο κράμα μοντέρνου χορού και οριεντάλ στοιχείων, γεμάτο ευρηματικότητα και συναίσθημα, ενώ η τεχνική του είναι αψεγάδιαστη. Στις παραστάσεις του είναι διάχυτη μια μυστικιστική ατμόσφαιρα που συνεπαίρνει το κοινό, καθώς αποπνέουν την αίσθηση ιερής τελετουργίας.

Akram Khan's Jungle Book reimagined
©Ambra Vernuccio
Λεζάντα

Μετά το "Outwitting the devil" που είδαμε στο Ηρώδειο το 2021, ο Άκραμ Καν δεν διστάζει να φέρει για άλλη μία φορά την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με το είδωλό της. Στη νέα του παράσταση αξιοποιεί το "Βιβλίο της ζούγκλας" για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την περιβαλλοντική κρίση, την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις. "Ζούμε σε πρωτόγνωρους και αβέβαιους καιρούς, όχι μόνο για το είδος μας αλλά για όλα τα είδη αυτού του πλανήτη. Και η βασική αιτία αυτού του προβλήματος έχει να κάνει με το ότι έχουμε ξεχάσει τη σύνδεσή μας με το σπίτι μας, τον πλανήτη μας. Όλοι τον κατοικούμε, όλοι παίρνουμε από αυτόν, και όλοι χτίζουμε πάνω του, αλλά έχουμε ξεχάσει να του ανταποδώσουμε το σεβασμό μας", σημειώνει ο δημιουργός.

Jungle Book reimagined
©Ambra Vernuccio

Στο "The Jungle Book reimagined", που βασίζεται στην πολυαγαπημένη ιστορία του Κίπλινγκ, μεταφερόμαστε σε ένα ονειρικό μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό (visuals από τη Miriam Buether, βίντεο και animation από την YeastCulture), μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, όπου η οικογένεια της Μόγλη δραπετεύει από τη ρημαγμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πατρίδα της. Παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς, θα φτάσουν σε μια έρημη πόλη την οποία έχουν καταλάβει τα άγρια ζώα, κι εκεί η Μόγλη θα βρει αναπάντεχους συμμάχους.

Akram Khan Jungle Book reimagined
©Ambra Vernuccio

Συνεργάτης του Άκραμ Καν στη σκηνοθεσία και στη χορογραφία είναι ο Mavin Khoo. Το κείμενο υπογράφει ο Tariq Jordan. Χορεύουν οι Thomasin Gülgeç, Lucia Chocarro, Tom Davis-Dunn, Harry Theadora Foster, Jasper Narvaec, Max Revell, Matthew Sandiford, Pui Yung Shum, Ελπίδα Σκούρου, Holly Vallis, Jan Mikaela Villanueva, Luke Watson.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Jungle Book reimagined

  • Χορός
  • Διάρκεια: 120 '

Μια προσωπική ανάγνωση αλλά και μια σπάνιας ομορφιάς σκηνική εκδοχή του «Βιβλίου της ζούγκλας» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, που θέλει να ευαισθητοποιήσει το κοινό απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση, την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις, βασισμένη στη νέα πρωτότυπη μουσική της Τζόσελυν Πουκ και κείμενο του Ταρίκ Τζόρνταν. Ο επιδραστικός και ιδιαίτερα ευρηματικός χορογράφος Άκραμ Καν βλέπει με μια πολύ ιδιαίτερη ματιά τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και με αυτή διαποτίζει τη νέα του παράσταση. Στο «The Jungle Book reimagined», που βασίζεται στην πολυαγαπημένη ιστορία του Κίπλινγκ, μεταφερόμαστε σε ένα ονειρικό μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό (visuals από την Miriam Buether, βίντεο και animation από την YeastCulture), μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, όπου η οικογένεια της Μόγλη δραπετεύει από τη ρημαγμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πατρίδα της.

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.