Στάση Μετρό Μεταξουργείο: Επόμενη "στάση" πολιτισμός στο Θέατρο Σταθμός

Το Μεταξουργείο, η γειτονιά που πήρε το όνομά της από ένα εργοστάσιο μεταξιού και που κατά τον Μεσοπόλεμο αποκαλούνταν το "Μικρό Παρίσι των Αθηνών" χάρη στα χαρακτηριστικά νεοκλασικά της σπίτια, διαθέτει πλούσια θεατρική παράδοση.

Θέατρο Σταθμός

Mεγάλα θέατρα άκμασαν στην περιοχή του Μεταξουργείου για πολλές δεκαετίες ("Θέατρο του Λαού", "ΠΕΡΟΚΕ", "Πανόραμα", "Αλκαζάρ", "Μάντρα του Αττίκ" κ.ά.), ενώ σπουδαίοι άνθρωποι της τέχνης έζησαν ή εμπνεύστηκαν από το Μεταξουργείο: ο Ιάκωβος Καμπανέλλης που εγκαταστάθηκε από τη Νάξο και εμπνεύστηκε στην οδό Παραμυθιάς την περίφημη "Αυλή των θαυμάτων", η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Αλέκος Φασιανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας κ.ά.

Αν και προς το τέλος του 20ου αι. η περιοχή παρήκμασε και έχασε τη θεατρική της ταυτότητα, από το 2015 ξαναέγινε ορόσημο στην καλλιτεχνική δραστηριότητα της Αθήνας: ο Νίκος Μάκκας, με τη βοήθεια άλλων ανθρώπων του θεάτρου, εικαστικούς και μουσικούς, δημιούργησε έναν νέο θεατρικό χώρο στο επί της οδού Βίκτωρος Ουγκώ 55, όπου στεγαζόταν το "Θέατρο Μαίρη Αρώνη". Ο νέος χώρος μετονομάζεται σε "Θέατρο Σταθμός", παίρνοντας το όνομα του από τον κοντινό σταθμό του μετρό "Μεταξουργείο"

Περισσότερα στο Αφιέρωμα Μετρόραμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.